Μαλλιά: Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να χάνουμε κάθε μέρα;

Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε μερικές επιπλέον τρίχες στη βούρτσα σας, είναι φυσικό να ανησυχείτε. «Θεωρείται φυσιολογικό όταν ένας άνθρωπος χάνει πενήντα με εκατό τρίχες την ημέρα. Αυτή η τριχόπτωση είναι πιθανό να σημειώσει και κάποιες μεταβολές ανάλογα με την εποχή. Την άνοιξη ή το φθινόπωρο η τριχόπτωση είναι πιο έντονη, όμως αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Στην περίπτωση όμως που κανείς διαπιστώσει, ότι αυτή δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό και συγκεκριμένα δερματολόγο, ο οποίος και θα εκτιμήσει την κατάσταση», λέει στο marthastewart.com, η Amy McMichael, MD, δερματολόγος και εκπρόσωπος της εκστρατείας Reflections of Alopecia Areata.

Η σοβαρή τριχόπτωση, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν πέφτουν περισσότερες τρίχες παρά μεγαλώνουν, λέει η Δρ ΜακΜάικλ. Εκτός από γενετικούς παράγοντες, αυτό μπορεί να προκληθεί από άγχος, ασθένειες, σφιχτές αλογοουρές, διατροφικές ελλείψεις, αυτοάνοσες παθήσεις, προβλήματα θυρεοειδούς και άλλες ιατρικές παθήσεις, λέει ο Dhaval Bhanusali, MD, δερματολόγος και ιδρυτής του Skin Medicinals and Hairstim Labs.

Αλλά πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής τριχόπτωσης και της σοβαρής; Ενώ όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να έχετε κατά νου για να σας βοηθήσουν. Ο προσδιορισμός του κανονικού ρυθμού πτώσης των μαλλιών σας είναι το πρώτο βήμα.

Τριχόπτωση

Ο μέσος αριθμός των τριχών που θα πρέπει να περιμένετε να χάνετε κάθε μέρα εξαρτάται από το πόσο πυκνά και μακριά είναι τα μαλλιά σας, λέει η Δρ ΜακΜάικλ.

Υπάρχει μια απόκλιση λόγω της διαφοράς στο μήκος της φάσης ανάπτυξης μαλλιών κάθε ατόμου, λέει ο πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο τριχολόγος David Kingsley, FWTS, της Παγκόσμιας Εταιρείας Τριχολογίας. Για αυτόν τον λόγο, συνιστά να μην στέκεστε πολύ στους αριθμούς

«Για παράδειγμα, αν μετρήσετε τα μαλλιά σας για μερικές εβδομάδες και παρατηρήσετε ότι περίπου 90 τρίχες πέφτουν κατά μέσο όρο, μπορεί να νομίζετε ότι αυτό είναι εντάξει, επειδή ταιριάζει καλά στο «κανονικό» εύρος», εξηγεί. “Ωστόσο, αν έχανες μόνο 45 τρίχες την ημέρα [κάποια στιγμή], το 90 είναι διπλάσιο από τον κανονικό σου μέσο όρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχεις υπερβολική τριχόπτωση.

Βούρτσα

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που παρατηρούμε ότι τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο,  όταν τα  βουρτσίζουμε. Όσο πιο συχνά βουρτσίζετε (και λούζετε) τα μαλλιά σας, τόσο λιγότερες τρίχες πρέπει να βλέπετε να πέφτουν κάθε φορά, λέει ο Kingsley. Έτσι, εάν χάνετε 45 τρίχες την ημέρα κατά μέσο όρο, αλλά και βουρτσίζετε κάθε μέρα, θα πρέπει να δείτε έναν μικρότερο, σταθερό αριθμό στις τρίχες.

Εάν βουρτσίζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά, όπως μερικές φορές την εβδομάδα, μπορείτε να περιμένετε να δείτε μια αυξανόμενη πτώση των μαλλιών, καθώς οι τρίχες θα συσσωρεύονται από το να μην βουρτσίζονται καθημερινά. Τελικά, το πόσες τρίχες βλέπετε στη βούρτσα σας εξαρτάται από τις καθημερινές σας συνήθειες.

Στο ντους

Το επόμενο μέρος που παρατηρούμε ότι πέφτουν τα μαλλιά είναι στο ντους, μετά το λούσιμο. Το τι θεωρείται κανονική ποσότητα εξαρτάται από το πόσα μαλλιά έχετε. Όσοι έχουν πιο κοντά και πιο λεπτά μαλλιά τείνουν να πέφτουν λιγότερο από εκείνους με πυκνά, μακριά μαλλιά, εξηγεί ο Δρ ΜακΜάικλ.

Το εύρος των μαλλιών που χάνετε όταν τα λούζετε ποικίλλει. Όσο λιγότερο λούζετε, τόσο περισσότερες τρίχες θα δείτε να πέφτουν  λέει ο Kingsley, ο οποίος εξηγεί ότι το 75 έως 80% των μαλλιών που χάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας απομακρύνονται όταν κάνετε ντους.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Σύμφωνα με την Δρ ΜακΜάικλ, η απώλεια μεγάλων όγκων μαλλιών και η εμφάνιση συμπτωμάτων στο τριχωτό της κεφαλής, όπως ερεθισμός και φαγούρα, θα πρέπει  να αποτελούν αιτία ανησυχίας. Να θυμάστε ότι η τριχόπτωση δεν περιορίζεται στις τρίχες στο κεφάλι σας: Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να ισχύουν για τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και το πρόσωπό σας – ή οπουδήποτε στο σώμα σας που συνήθως έχει τρίχες.

Η τριχόπτωση που διαρκεί περισσότερο από 2 έως 4 εβδομάδες απαιτεί ιατρική φροντίδα, λέει ο Kingsley. Και αν παρατηρήσετε ότι η αλογοουρά σας έχει λεπτύνει κι αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι μη φυσιολογικής τριχόπτωσης.

«Κάθε μορφή τριχόπτωσης είναι διαφορετική και η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει το άτομο», λέει η Δρ ΜακΜάικλ και προσθέτει, οι ασθενείς πρέπει πάντα να μιλούν με το γιατρό τους για να λάβουν την κατάλληλη γι αυτούς θεραπεία.

Διαβάστε επίσης 

Ο εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων

Φάρμακα που πρέπει να παίρνετε με άδειο στομάχι 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.