Ακμή στο σώμα: Πού οφείλεται πώς αντιμετωπίζεται

Η ακμή του σώματος είναι κοινό προβλήμα. Περίπου το 10% των ανθρώπων, εμφανίζουν κάποια στιγμή. Ενώ πιο συχνά ξεκινά κατά την εφηβεία, η ακμή έχει γίνει πιο κοινή στους ενήλικες. Η ακμή του σώματος προκαλείται από τα ίδια αίτια που προκαλούν την ακμή του προσώπου, όπως οι γενετικοί παράγοντες, οι ορμονικές ανισορροπίες και η λιπαρή επιδερμίδα, ωστόσο «πυροδοτείται» και από εξωτερικούς παράγοντες.

Μερικοί από αυτούς είναι η έκθεση στον ήλιο, η ζέστη και η υγρασία, που παγιδεύονται κάτω από τα ρούχα, φράζοντας τους πόρους της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ακμή.

Το στήθος, ο λαιμός, οι ώμοι, τα μπράτσα, ακόμη και ο πισινός είναι κοινά σημεία για να εμφανίσετε σπυράκια.

Τι προκαλεί την ακμή στο σώμα ;

Η ακμή εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών και το υποκείμενο έλαιο ή οι σμηγματογόνοι αδένες φράσσονται και φλεγμονώνονται.

Οι πιο συχνά επηρεασμένες περιοχές του σώματος, εκτός από το πρόσωπο, είναι το στήθος και η πλάτη και, σπανιότερα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους ώμους και τα χέρια.

Η ακμή μπορεί να οφείλεται σε ορμόνες καθώς μερικές ενεργοποιούν τους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι, αναφέρει στο verywellhealth.com ο Casey Gallagher, MD δερματολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Έτσι, για τις γυναίκες, η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί λίγο πριν από την περίοδο, νωρίς στην εγκυμοσύνη ή εάν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τα βακτήρια που ζουν φυσικά στο δέρμα αφομοιώνουν το λάδι, το οποίο ερεθίζει το δέρμα και μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Τα ρούχα που παγιδεύουν την υγρασία, μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής.

Ενώ ρόλο παίζουν και τα καλλυντικά προϊόντα που εμποδίζουν τους πόρους.

Πώς θα αποφύγετε την ακμή στο σώμα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ακμή του σώματος είναι να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερεθίσματα, λέει ο Gallagher.

Για παράδειγμα όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο φροντίστε πάντα να έχετε τη δική σας πετσέτα, για να κάνετε χρήση των μηχανημάτων.

Εάν έχετε ιδρώσει, είναι σημαντικό να πλένετε το δέρμα σας για να αποφύγετε ο ιδρώτας να φράξει τους πόρους σας.

Κι αν φοράτε make up, θυμηθείτε να καθαρίζετε το δέρμα σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Αν κάνει ζέστη, φορέστε φαρδιά ρούχα που απομακρύνουν την υγρασία.

Υφάσματα όπως το βαμβάκι, το μαλλί και το μπαμπού απομακρύνουν τον ιδρώτα από το δέρμα και στεγνώνουν γρήγορα.

Διαβάστε επίσης 

Ξηρά χέρια: Μία απλή ξηροδερμία ή έκζεμα;

Τα 7 εργαλεία της θεραπευτικής άσκησης για το άγχος και την κατάθλιψη

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.