Πόδια φράουλας: Πως να ξεφορτωθείτε τις σκούρες τελίτσες

Εάν έχετε σκούρες, εμφανείς κηλίδες στα πόδια σας, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τον όρο «πόδια φράουλας». Τα κακά νέα είναι ότι τα πόδια της φράουλας μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως μια συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος ή κακής ποιότητας ξυραφάκια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση του φαινομένου.

Τα «πόδια φράουλας» είναι σκούρα σημεία που θυμίζουν μικρές μαύρες κουκίδες. «Ο όρος προέρχεται από την εμφάνιση των ποδιών που μοιάζουν με τους σπόρους μιας φράουλας», λέει στο womenshealthmag.com η Sapna Palep, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.

Οι ανοιχτοί πόροι που προκαλούν την εμφάνιση των ποδιών φράουλας είναι θυλάκια τρίχας ή διευρυμένοι πόροι που περιέχουν ένα παγιδευμένο μείγμα ελαίου, βακτηρίων και νεκρού δέρματος. «Όταν ο πόρος εκτίθεται στον αέρα μετά το ξύρισμα, μπορεί να σκουρύνει», εξηγεί η Δρ Palep.

Healthstories Πόδια φράουλας Πως να ξεφορτωθείτε τις σκούρες τελίτσεςΤι προκαλεί τα «πόδια φράουλας»;

Τα πόδια της φράουλας μπορεί να προκληθούν από μια δερματική διαταραχή που ονομάζεται κεράτωση pilaris (Θυλακική Υπερκεράτωση ή θυλακιώδης κεράτωση ή κοινώς «δέρμα κοτόπουλου») . “Εμφανίζεται ως επί το πλείστον στο άνω μέρος των χεριών, στους πρόσθιους μηρούς, στα μάγουλα και σπάνια στα κάτω πόδια”, λέει ο Leonard Bernstein, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. “Αυτή είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει υπερβολική ποσότητα κερατίνης και έχει κολλήσει στο άνοιγμα του πόρου. Πρόκειται για μια εποχιακή ή έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει στο 10-15% του πληθυσμού.

Είναι επίσης πιθανό παλιά ή φτηνά ξυραφάκια να προκαλούν την ανάπτυξη αυτών των ενοχλητικών μαύρων κουκκίδων. «Το ακατάλληλο ξύρισμα με παλιά, θαμπά ξυράφια ή χωρίς κρέμα ξυρίσματος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πόδια φράουλας», λέει η Δρ. Palep. «Το έγκαυμα από ξυράφι μπορεί να οδηγήσει σε πόδια φράουλας και μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη θυλακίτιδας».

Μια άλλη αιτία, είναι οι τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα. «Σε μερικούς ανθρώπους με πυκνές τρίχες στο σώμα, αυτές μπορεί να φυτρώνουν προς τα μέσα και αυτό προκαλεί την εμφάνιση των ποδιών φράουλας», λέει η Δρ Palep. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα γύρω από τον πόρο μπορεί να σκουρύνει ως απάντηση στον ερεθισμό από το ξύρισμα, το οποίο στη συνέχεια αυξάνει τη σκούρα εμφάνιση».

Πώς να αντιμετωπίσετε τα “πόδια φράουλας”

Για αρχή, μπορείτε να περιποιηθείτε τα πόδια φράουλας αλλάζοντας πρώτα το ξυράφι σας πιο τακτικά. Χρησιμοποιείτε πάντα κρέμα ξυρίσματος ή σαπούνι κατά το ξύρισμα για να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι ενυδατωμένη πριν έρθει σε επαφή με ξυράφι. Ο Δρ Bernstein προτείνει τη χρήση ενός αντιβακτηριακού σαπουνιού για τη μείωση των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος. Μετά το ξύρισμα, φροντίστε να ενυδατώνετε πάντα το δέρμα σας. Ο Δρ. Palep προτείνει τη χρήση ενυδατικών με γαλακτικό οξύ ή ουρία που θα απολεπίσουν επίσης το δέρμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη των τριχών που φυτρώνουν προς τα μέσα.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί για εσάς, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε στην αποτρίχωση με λέιζερ. «Οτιδήποτε σκοτώνει την τρίχα στη ρίζα, όπως η αποτρίχωση με λέιζερ (η οποία είναι μια μόνιμη λύση) ή μια αποτριχωτική συσκευή (που μπορεί να είναι επώδυνη)» θα βοηθούσε στην πρόληψη των ποδιών φράουλας, λέει η Δρ Palep.

Διαβάστε επίσης

Η στιγμή που παρουσιάστρια παθαίνει εγκεφαλικό στον «αέρα»

Υπό παρακολούθηση η γρίπη: Το ενδεχόμενο πρώιμου κύματος και οι εμβολιασμοί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.