Το καλοκαίρι έφτασε, τα μπάνια στη θάλασσα έχουν ξεκινήσει και ήρθε και πάλι η ώρα να αποφασίσουμε ποιο αντηλιακό θα αγοράσουμε.
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε όποιο μπουκάλι αντηλιακού τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον σας καθώς κάνετε μια στάση στο δρόμο προς την παραλία, αλλά οι δερματολόγοι τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας είναι να επιλέξετε ένα αντηλιακό που ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες του δέρματός σας.
Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο του δέρματός σας
Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο του δέρματός σας
Το αντηλιακό είναι αυτό που προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) και το ορατό φως (το φως που μπορούν να δουν τα ανθρώπινα μάτια). Η έκθεση στο φως χωρίς επαρκή προστασία όχι μόνο επιταχύνει τη γήρανση του δέρματός σας, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Στην πραγματικότητα, η τακτική καθημερινή χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 15 μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κατά 40% και μελανώματος κατά 50%, αναφέρει ο Scott Paviol, M.D., δερματολόγος στο Paviol Dermatology στη Βόρεια Καρολίνα.
Η εύρεση του σωστού αντηλιακού για τον τύπο του δέρματός σας είναι χρήσιμη για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα, να χρησιμοποιείτε τακτικά αντηλιακό. Αυτό δίνει στο δέρμα σας την καλύτερη ευκαιρία να αποφύγει την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο.
Πώς να προσδιορίσετε ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για εσάς
Όταν αγοράζετε αντηλιακό, παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Ευρύ φάσμα
Δερματολόγοι μιλώντας στο Forbes, υπογραμμίζουν τη σημασία της επιλογής ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος, που σημαίνει ότι θα προστατεύει το δέρμα σας από τις ακτίνες UVB και UVA. Οι ακτίνες UVB προκαλούν ερυθρότητα και ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, καθώς και καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες UVA μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο και φωτογήρανση ή πρόωρη γήρανση του δέρματος.
SPF 30 ή υψηλότερο
Το αντηλιακό χάνει μέρος της ισχύ του μόλις το βάλεις, σημειώνει η Naiara Braghiroli, M.D., δερματολόγος και επικεφαλής της κλινικής για τον καρκίνο του δέρματος και τις μελαγχρωστικές αλλοιώσεις στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Μαϊάμι. Για παράδειγμα, αν βάλετε SPF 30, η πραγματική του κάλυψη μοιάζει περισσότερο με SPF 15.
Ο αριθμός SPF (ή ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο) στο αντηλιακό υποδεικνύει πόσο χρόνο θα χρειαστεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου για να κοκκινίσει το δέρμα (αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες) , έναντι του χρόνου χωρίς αντηλιακό, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation. Ένας δείκτης SPF 30, για παράδειγμα, επιτρέπει περίπου το 3% των ακτίνων UVB να χτυπήσουν το δέρμα σας.
Οτιδήποτε χαμηλότερο από SPF 30 θα παρέχει ανεπαρκή κάλυψη, λέει ο Δρ Braghiroli. Εάν πρόκειται να μείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως εάν είστε στην παραλία ή κάνετε αθλήματα, συνιστά να χρησιμοποιήσετε SPF 50 ή υψηλότερο. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την εφαρμογή αντηλιακού τουλάχιστον 30 λεπτά πριν βγείτε έξω.
Αδιάβροχο
Ένα αδιάβροχο αντηλιακό διατηρεί την προστασία του ακόμα και όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Υπάρχουν μερικά αντηλιακά που είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο νερό και έτσι διαρκούν ακόμα περισσότερο. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ξανά αυτά τα αντηλιακά σύμφωνα με την ετικέτα.
Ορυκτό εναντίον χημικού
Το ορυκτό ή φυσικό αντηλιακό είναι κατασκευασμένο από φυσικά συστατικά, συνήθως οξείδιο ψευδαργύρου και/ή διοξείδιο του τιτανίου. Αυτά τα αντηλιακά λειτουργούν ως φυσικός φραγμός μεταξύ του δέρματός σας και του ήλιου για να αντανακλούν τις ακτίνες UV του μακριά από το δέρμα.
Τα χημικά αντηλιακά, που συνήθως παρασκευάζονται με avobenzone, octinoxate και oxybenzone, απορροφώνται στο δέρμα σας (και ορισμένες μελέτες προτείνουν στην κυκλοφορία του αίματος) και στη συνέχεια αντανακλούν το υπεριώδες φως πίσω. Το μεταλλικό αντηλιακό είναι πιο ανθεκτικό και διαρκεί περισσότερο στο δέρμα, σύμφωνα με την Δρ Μπραγκιρόλι, γι’ αυτό το συνιστά για όσους κάνουν αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους ή περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο.
Η σωστή επιλογή αντηλιακού
Αν έχετε μικτό-λιπαρό δέρμα, επιλέξτε λεπτορευστες oil-free (τζελ, κρέμα) υφές που απορροφώνται άμεσα χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.
Αν έχετε λιπαρό, ακνεϊκό δέρμα, χρησιμοποιήστε ειδικό λεπτόρρευστο αντηλιακό με SPF 30, που απορροφά τη λιπαρότητα και συμβάλλει στη σύσφιξη των πόρων.
Αν το δέρμα σας είναι κανονικό προς ξηρό, τότε οι πλούσιες, παχύρρευστες υφές (γαλακτώματα, κρέμες) σας ταιριάζουν, καθώς συνδυάζουν ενυδάτωση και προστασία.
Για τα ευαίσθητα δέρματα με αλλεργική τάση ή ροδόχρου νόσο, θα πρέπει να προτιμώνται ειδικά αντηλιακά.
Εάν έχετε επιπλέον απαιτήσεις, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει αντηλιακά με αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές ουσίες, με ενεργοποιητές μαυρίσματος ή με καλυπτική ιδιότητα για όσους έχουν ακμή, κόκκινες ραγάδες, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, δυσχρωμίες, κ.ά.
Προτιμήστε επώνυμα προϊόντα, τα οποία θα επιλέξετε με προσοχή, καθώς κυκλοφορούν πολλά αμφιλεγόμενης ποιότητας στο διαδίκτυο μικρής φωτοσταθερότητας ή ακόμα και επικίνδυνα.
Διαβάστε επίσης
Face Taping – Ταινίες ανόρθωσης προσώπου για ρυτίδες και μακιγιάζ, η νέα τάση
Αφυδάτωση : Ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πώς να την αποφύγετε