5 συνήθειες που υπονομεύουν την υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όταν πρόκειται για την υγεία και την ευημερία σας, αυτό που δεν κάνετε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που κάνετε. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή και είναι εφικτός», λέει στο eatthis.com, η Monique Tello, MD, MPH. “Η επιτυχία μπορεί να απαιτεί και κάποια λάθη, αλλά μην τα παρατάτε! Έχω δει όλα τα είδη ασθενών σε όλες τις ηλικίες να κάνουν εκπληκτικές αλλαγές.”

5 συνήθειες που υπονομεύουν την υγεία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μην αγνοείτε την αντηλιακή προστασία

Το υπεριώδες φως είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος, επομένως η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι γιατροί. “Το 80% του υπεριώδους φωτός περνά μέσα από τα σύννεφα. Επομένως, εάν έχει συννεφιά, πρέπει να βάζουμε αντηλιακό”, λέει η δερματολόγος Evelyn Jones, MD.

«Θα αναζητήσετε έναν SPF —ή παράγοντα αντηλιακής προστασίας— σε αντηλιακό 30 ή μεγαλύτερο», λέει ο δερματολόγος Klint Peebles, MD. “Ο SPF ουσιαστικά σας λέει πόσο φως UVB μπορεί να φιλτράρει το αντηλιακό. Για παράδειγμα, ένας δείκτης προστασίας 15 θα φιλτράρει το 93% των ακτίνων UVB του ήλιου. Ένας δείκτης προστασίας 30 θα φιλτράρει περίπου το 97% του τις ακτίνες UVB του ήλιου.”

Ανοσοκατεσταλμένος; Μην ρισκάρετε

Οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα να προσέχουν ιδιαιτέρως  και να προστατεύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. «Συνιστούμε να φορούν μάσκες ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί», λέει η Monique Spillman, MD, PhD, γυναικολόγος ογκολόγος και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Texas A&M College of Medicine.

«Γνωρίζουμε ότι μόνο λόγω των θεραπειών τους—συμπεριλαμβανομένων των χημειοθεραπειών—το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μειωθεί και κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, αλλά και από άλλες μολυσματικές ασθένειες… Προτρέπουμε τους ασθενείς μας να εμβολιαστούν, είτε είναι σε ενεργό χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία είτε όχι. Τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν, γιατί ακόμα κι αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ελαφρώς μειωμένο λόγω χημειοθεραπείας ή ανοσοθεραπείας, το εμβόλιο προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας, ιδιαίτερα ενάντια στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου.”

Μην αφήνετε το βάρος σας να ξεφύγει από τον έλεγχο

Το υπερβολικό σωματικό λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς,  συνδέεται με μια σειρά επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, λέει η Fatima Cody Stanford, MD, MPH, MPA, γιατρός παχυσαρκίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής στο Χάρβαρντ.

Μακριά από την καθιστική ζωή

Το να κάθεσαι όλη μέρα και να αποφεύγεις την κίνηση και την άσκηση συνδέεται στενά με την κακή υγεία. «Όταν εξετάζουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής, βλέπουμε ότι αφορά σε  άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθισμένοι και δεν έχουν κίνηση», λέει ο Δρ Στάνφορντ.

Τώρα, στην εποχή της πανδημίας COVID-19, αυτό φαίνεται,  επειδή εργαζόμαστε πολύ από το σπίτι. Ίσως η σωματική δραστηριότητα κάποιου να ήταν ακριβώς το περπάτημα από το σπίτι στη  δουλειά και ίσως δεν μπορούν να το κάνουν πλέον.  Αυτό που θα έκανα, λέει ο Στάνφορντ, είναι να προκαλέσω αυτά τα άτομα να δημιουργήσουν μια σκόπιμη δραστηριότητα.

Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ

Πολλοί πίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι γιατροί ανησυχούν. «Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται αξιολόγηση για μεταμοσχεύσεις ήπατος—τουλάχιστον εδώ στις εγκαταστάσεις μας επειδή η ομάδα μας κάνει αυτές τις αξιολογήσεις», λέει η Alёna A. Balasanova, MD, διευθύντρια ψυχιατρικής εκπαίδευσης εθισμών και συνδιευθύντρια  στην υπηρεσία συμβουλευτικής-σύνδεσης ψυχιατρικής εθισμού στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα. “Μπορείτε να αναπτύξετε οπωσδήποτε ηπατική νόσο και τελικά ηπατική νόσο τελικού σταδίου, έτσι ώστε να χρειαστείτε μεταμόσχευση”.

Διαβάστε επίσης 

Περπατάτε συνεχώς ξυπόλητοι στο σπίτι; Ο ποδίατρος εξηγεί τι μπορεί να συμβεί στα πόδια σας

Γιατί πονάω στη γεννητική περιοχή, όταν κάνω ποδήλατο;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.