Σε τι βοηθά ο ύπνος χωρίς ρούχα;

Μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μας είναι ο ύπνος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ικανοποιήσουμε τον οργανισμό μας με έναν ευχάριστο και ήρεμο ύπνο.

Παρόλο που, όπως επισημαίνει ο ειδικός ύπνου Rajkumar Dasgupta, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει με βεβαιότητα για τα οφέλη του ύπνου χωρίς ρούχα, υπάρχουν κάποια για εκείνους που δεν αντέχουν ούτε το εσώρουχο πάνω τους.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος γυμνός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, να βελτιώσετε τη σχέση σας και να προάγετε την αναπαραγωγική υγεία.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μεγάλη επιστημονική έρευνα που να μελετά τις επιπτώσεις του ύπνου γυμνός ή αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων στις ΗΠΑ που κοιμούνται γυμνοί. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες παρέχουν πληροφορίες για τα πιθανά οφέλη του να κοιμάσαι γυμνός.

Σε τι βοηθά ο ύπνος χωρίς ρούχα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, ωστόσο το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμάται λιγότερο από αυτό. Η στέρηση ύπνου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα λόγω του πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Για παράδειγμα, η στέρηση ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, μεταξύ άλλων προβλημάτων, λένε οι ειδικοί. 

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ύπνος γυμνός τους βοηθά να κοιμούνται πιο γρήγορα και να κοιμούνται περισσότερο. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει άμεσα αυτά τα πιθανά οφέλη του να κοιμάσαι γυμνός. Εάν ο ύπνος γυμνός σας βοηθά να λαμβάνετε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ, τότε αξίζει να προσπαθήσετε. Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος γυμνός μπορεί να επηρεάσει θετικά την αναπαραγωγική υγεία, τη σύνδεση με τον σύντροφο και την αυτοεκτίμηση.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Οποιοδήποτε εσώρουχο ή πιτζάμα δεν επιτρέπει στο αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα θα πρέπει να αποφεύγεται. Αν κοιμάσαι χωρίς ρούχα, επιτρέπεις στους μύες, την καρδιά και τον εγκέφαλο να αιματώνονται καλύτερα. Επιπλέον, η οξυκοτίνη που αναφέραμε πιο πάνω λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά αφού ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τον ύπνο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο βοηθάει το μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο διαβήτη τύπου 2. Ο καλύτερος μεταβολισμός μειώνει φυσικά  και προβλήματα παχυσαρκίας ή καρδιακών παθήσεων.

Νιώθεις ελεύθερος

Πέρα από τα θέματα υγείας, το να κοιμάσαι γυμνός σου χαρίζει ένα αίσθημα ελευθερίας και σου φτιάχνει τη διάθεση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν πως αν δεν κοιμάσαι γυμνός, δεν μπορείς να ονειρευτείς.

Ισορροπεί τις ορμόνες

Η έλλειψη ρούχων, επιτρέπει στο σώμα να μειώσει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του, γεγονός που μειώνει την κορτιζόλη – η οποία σε αυξημένα επίπεδα ευθύνεται για το άγχος, τις λιγούρες και το στρες, ανεβάζει τα επίπεδα αυξητικών ορμονών και ισορροπεί τη μελατονίνη. Χημικές ουσίες που βελτιώνουν λειτουργίες του σώματος, όπως η αντιγήρανση και σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα.

Καίει θερμίδες

Το καφέ λίπος έχει κερδίσει την προσοχή των τελευταίων ερευνών, κυρίως χάρη στην ικανότητά του να παράγει 300 φορές περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Ενώ κανονικά το λευκό λίπος (κακό λίπος) συσσωρεύεται όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε, το καφέ λίπος (καλό λίπος) παράγει θερμότητα η οποία καίει την ενέργεια που αποθηκεύεται στο λευκό λίπος. παρόλο που το καφέ λίπος είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά, έρευνες έχουν δείξει ότι έχουμε μια μικρή ποσότητα στον αυχένα.

Μια αμερικανική έρευνα για το περιοδικό «Diabetes» έδειξε ότι ο ύπνος σε κρύο δωμάτιο μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στους ενήλικες. Στην έρευνα, πέντε υγιείς άνδρες κοιμήθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον δωματίου για 4 μήνες. Τον πρώτο μήνα, η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν στους 23°C, το δεύτερο στους 18°C, τον τρίτο πάλι στους 23°C και τον τέταρτο ανέβηκε στους 26°C.

Μετά το δεύτερο μήνα ύπνου στους 18, οι άντρες είχαν σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο καφέ λίπους στον οργανισμό τους. Έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη βελτιώθηκα.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε να κοιμάστε γυμνοί

Εάν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε γυμνοί, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές  από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου για να ξεκινήσετε:

Προσπαθήστε να κοιμάστε μόνο με μπλουζάκι ή εσώρουχο τις πρώτες νύχτες για να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στην αίσθηση του να φοράτε λιγότερα ρούχα.

Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι κάνετε αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου σας και προσκαλέστε τον να σκεφτεί να κοιμηθεί γυμνός μαζί σας.

Επενδύστε σε καλύτερα σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, ώστε να νιώθετε άνετα όταν αρχίζετε να κοιμάστε γυμνοί.

Βεβαιωθείτε ότι το πάπλωμα σας είναι επαρκώς ζεστό και προσθέστε κουβέρτες εάν χρειάζεται.

Δημιουργήστε ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αρχίσετε να μειώνετε τη θερμοκρασία του σώματός σας πριν ρίξετε τα ρούχα σας για το βράδυ.

Πηγαίνετε με ρυθμό που αισθάνεστε καλά για εσάς και αρχίστε να κοιμάστε εντελώς γυμνοί μόνο όταν αισθάνεστε άνετα.

Διαβάστε επίσης 

Πόσο αντηλιακό βάζουμε σε πρόσωπο και σώμα, τι κάνουμε με το μακιγιάζ και άλλες 4 sos ερωτήσεις

Κοινωνικό άγχος: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.