Πολλά έχουν γραφεί για τα προειδοποιητικά σημάδια σε μια κακοποιητική σχέση κι είναι πλέον λίγο ως πολύ γνωστά: η κτητικότητα, η ζήλια, η επιβεβλημένη απομόνωση, σου κρατάει χρήματα, κινητά, δεν σε αφήνει να μιλήσεις με τους δικούς σου, σου κάνει συνέχεια κριτική κλπ.
Το σημάδι όμως που έρχεται πρώτο χρονικά στην αρχή της σχέσης είναι το lovebombing και είναι το πιο ύπουλο. Όπως εξηγεί η Ψυχολόγος-Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Πρεκατέ Βικτωρία, λειτουργεί σαν την κόλλα που επαναφέρει την γυναίκα πίσω στην σχέση ξανά και ξανά, ενώ οι αναπολήσεις του lovebombing την κάνουν να αμφισβητεί την ίδια την πραγματικότητα…
Ο ύπουλος “βομβαριδσμός αγάπης”
Lovebombing είναι ο όρος που υποδεικνύει τις ψευδείς, χειριστικές εκδηλώσεις ‘αγάπης’, με τις οποίες ο δράστης κυριολεκτικά κατακλύζει την σύντροφό του, ειδικά στην αρχή μιας σχέσης (ή αργότερα, μετά από περιστατικά έντονης κακοποίησης, για να επιστρέψει). Ένας ισορροπημένος σύντροφος, όσο ενθουσιώδης κι αν είναι, δεν κάνει lovebombing.
Οι δράστες γνωρίζουν την ευαισθησία των γυναικών στην είσπραξη εκδηλώσεων αγάπης, θαυμασμού, μοναδικότητας και τις εργαλοιοποιούν καταλλήλως. Το κάνουν συνειδητά και βάσει σχεδίου- όχι λόγω υπερβολικού ενθουσιασμού ή αφέλειας.
Θυμάμαι μια γυναίκα που μου έλεγε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Αυτές τις λέξεις, τα “σ’ αγαπώ”, τα “σε θέλω”, τα “σε χρειάζομαι”, τις έχω ανάγκη αυτές τις ρημάδες τις παλιολέξεις..!” Κι ήταν διατεθειμένη να παραμυθιάζει τον εαυτό της για να τις ακούει κι ας ήξερε ότι ήταν ψέμματα…
Όταν μια γυναίκα ακούει τα “σ’ αγαπώ” πολύ νωρίς ή με υπερβολικό τρόπο ή από μη διαθέσιμα/ακατάλληλα άτομα, πρέπει να διερευνήσει αμέσως αν πρόκειται για σημάδι-κόκκινο πανί! Όχι, δεν το αισθάνεται. Όχι, δεν είναι απλά εκδηλωτικός. Όχι δεν θα μπορέσεις να το ελέγξεις.
Όταν παρατηρείς υπερβολικά “σ’ αγαπώ”, πρόσεχε πάρα πολύ. Στην αρχή, η γυναίκα νομίζει ότι δεν θα επηρεαστεί και η κρίση της θα συνεχίσει να είναι ψύχραιμη και αντικειμενική. Όμως αυτά τα υπερβολικά “σ’ αγαπώ”, είναι σαν το παχύρευστο νέκταρ… Είναι γλυκό και κολλάς κι ας μην το πιστεύεις.
Ειδικά στις γυναίκες φαίνεται ότι υπάρχει βιολογική προδιάθεση προσκόλλησης όταν ο άνδρας χρησιμοποιεί ειδικά αυτές τις λέξεις:”σ’ αγαπώ”, “μου λείπεις”, “σε χρειάζομαι”, “μόνο εσύ υπάρχεις για μένα”, “σε θέλω” κλπ.
Όλα αυτά λέγονται φυσικά και στις υγιείς σχέσεις. Η διαφορά έγκειται στο πότε ξεκινούν, πόσο συχνά λέγονται κι αν υπάρχει αντιστοιχία με τις πράξεις. Το lovebombing δεν έχει καμία αντιστοιχία με τις πράξεις.
Όμως η γυναίκα δεν θέλει να το πιστέψει κι αρχίζει στον εαυτό της τις δικαιολογίες, ώστε να διατηρήσει την φαντασίωση. Γιατί; Γιατί ήδη επέτρεψε στον εαυτό της να πιστέψει το lovebombing ευθύς εξαρχής.
Αυτά είναι τα σημάδια
Ένας σοβαρός σύντροφος δεν κάνει ποτέ lovebombing. Γνωρίζει ότι αυτές οι λέξεις είναι πολύ φορτισμένες και τις χρησιμοποιεί με σεβασμό και επίγνωση, μόνο όταν είναι σίγουρος ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές. Όσοι κάνουν lovebombing, το χειρίζονται ως εργαλείο εν γνώσει τους, γνωρίζοντας την γυναικεία ψυχολογία και σίγουρα το έχουν ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Αλλά σχετικά σημάδια lovebombing στην αρχή της σχέσης είναι: Να απαιτεί να τον καλέσεις μόλις φτάσεις σπίτι ‘για να δει αν έφτασες καλά’ (και σκέφτεσαι ‘α, νοιάζεται για μένα’)…Να σε παίρνει συνέχεια τηλέφωνο όταν είσαι άρρωστη, έστω κι αν έχεις κάτι ελάχιστο (και πάλι σκέφτεσαι ‘α, νοιάζεται για μένα’)… Να κάνει υπερβολικές εκδηλώσεις αγάπης, σχεδόν θεατρινισμούς, όπως να πέφτει στα γόνατα, να σου φιλά τα χέρια μπροστά στον κόσμο κ.λπ. (και σκέφτεσαι, ‘ πραγματικά με θέλει τόσο που δεν μπορεί να το κρύψει’).
Κυρίως σου τονίζει πόσο μοναδική είσαι σε σχέση με όλες τις άλλες, χειριζόμενος την συναισθηματική ανάγκη της γυναίκας να είναι ξεχωριστή για κάποιον (και σκέφτεσαι ‘επιτέλους, κάποιος είδε πόσο ξεχωριστή είμαι’).
Η μεταστροφή
Όλα αυτά βέβαια στην αρχή της σχέσης… Άπαξ και καταλάβει ότι έχεις προσκολληθεί συναισθηματικά, δεν του καίγεται καρφί για την υγεία σου (ακόμη κι αν είσαι πολύ σοβαρά άρρωστη). Δεν τον ενδιαφέρει αν έφτασες καλά σπίτι (αρκεί να μην είσαι με άλλον). Οι θεατρινισμοί αντικαθίστανται από ειρωνία, σαρκασμό και υποτίμηση (ή κάνει επίτηδες ότι δεν υπάρχεις όταν έχεις ανάγκη την προσοχή του).
Αρχίζει να σε μειώνει, ακόμη και μπροστά στους άλλους. Αρχίζεις να φοβάσαι να του μιλήσεις. Γίνεται εκδικητικός σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία σου. Απαιτεί η ζωή σου να περιστρέφεται γύρω από εκείνον. Αν κάνεις κάτι που δεν τον περιλαμβάνει, σε κάνει να το πληρώσεις ακριβά. Αρχίζεις να τον φοβάσαι. Τότε ξέρεις ότι η κακοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει. Έχεις κολλήσει όμως άσχημα, γιατί σε έπιασε με το παχύρευστο νέκταρ του lovebombing…
Χρειάζεται ενημέρωση, ειδικά στα νέα κορίτσια, για τους κινδύνους του lovebombing. Η υγιής αγάπη παίρνει χρόνο, χτίζεται σιγά σιγά, δεν προκαλεί φόβο και δεν χρειάζεται μεγαλεπήβολες εκδηλώσεις. Ένας πρόχειρος κανόνας θα μπορούσε να είναι: ο,τιδήποτε ακούς στην αρχή μιας σχέσης που θα μπορούσε να αποτελεί στίχο ερωτικού τραγουδιού, πέταξε το! Πέταξε το!
Αν μάλιστα το βλέπεις να γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, εξέτασε σοβαρά την περίπτωση να έχεις κόκκινο πανί-lovebombing. Συζήτησε το αμέσως με άλλους που εμπιστεύεσαι! Αν μπορείς, μάθε για το παρελθόν του, γιατί ακριβώς τα ίδια θα έκανε και με άλλες.Τι συνέβη αλήθεια τελικά στις άλλες;… Θέλεις να ξέρεις; Αντέχεις να μάθεις; Δες την πραγματικότητα, κι άφησε την φαντασίωση ότι “εγώ είμαι ξεχωριστή”. Δες την πραγματικότητα, όσο είναι ακόμη νωρίς! Ένας υγιής σύντροφος δεν κάνει lovebombing. Μια υγιής σχέση δεν χρησιμοποιεί lovebombing. Δεν το χρειάζεσαι!
Διαβάστε επίσης
Πόσο αποτελεσματική είναι μία τέταρτη δόση mRNA εμβολίου κατά της Όμικρον
Sirtfood: Η δίαιτα που ακολούθησε η Adele και άλλαξε το σώμα της