Κακοσμία στόματος: Οδοντίατροι αποκαλύπτουν τις αιτίες αλλά και τις λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή είναι ένα κοινό μέρος της ζωής, αλλά αν παρατηρείτε συνεχή κακή αναπνοή, αλλιώς γνωστή ως κακοσμία του στόματος, η ρουτίνα στοματικής φροντίδας σας μπορεί να χρειάζεται ανανέωση. Δεν υπάρχει άνθρωπος, που σε κάποια χρονική στιγμή της ημέρας δεν μυρίζει άσχημα το στόμα του.

Πιστεύεται ότι το 80-90% των αιτίων της κακοσμίας του στόματος εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του φάρυγγα (στόμα, μύτη, παραρρίνιοι κόλποι, αμυγδαλές, ρινοφάρυγγας) , ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις οφείλονται σε παθολογικά αίτια του στομάχου, των πνευμόνων, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή τροφών.

Γενικά η κακοσμία του στόματος επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι γενετικοί, διατροφικοί και οι ψυχολογικοί.

Οι οδοντίατροι λένε ότι αυτές οι τρεις κοινές αιτίες μπορεί να είναι οι ένοχοι

Η γλώσσα σας δεν είναι καθαρή

Σύμφωνα με την True Dental Care, περίπου το 85 τοις εκατό των περιπτώσεων κακής αναπνοής προέρχεται από το ίδιο το στόμα. «Μια παρατήρηση που έχω κάνει για τη στοματική υγιεινή στον δυτικό κόσμο είναι ότι δεν δίνεται αρκετή έμφαση στο να έχουμε μια καθαρή γλώσσα», λέει ο Powell. O οδοντίατρος Neal Patel, DDS, ο οποίος εξηγεί ότι είναι απαραίτητο να ξεχάσουμε αυτήν την υγιεινή. σημαντικός εναρκτήριος παράγοντας για την κακή αναπνοή.

Η λύση

«Ενώ πολλές χώρες γυρίζουν εκατοντάδες χρόνια πίσω χρησιμοποιώντας ξύστρες γλώσσας ως μέρος της ρουτίνας στοματικής υγιεινής τους, οι ΗΠΑ μόλις τώρα πιάνουν», λέει ο Δρ Πατέλ. Αναφέρει τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος για τη διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου και επομένως καθαρής αναπνοής, αλλά προσθέτει ότι τα περισσότερα από τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία προέρχονται από τη γλώσσα μας. «Η χρήση ξύστρας γλώσσας είναι εξίσου σημαντική με το βούρτσισμα και το νήμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας καθώς και της φρέσκιας αναπνοής».

Υπάρχουν πολλά βακτήρια

Η MD οδοντίατρος Joe Kravitz, ο DDS επισημαίνει την «παρουσία αρνητικών κατά Gram ράβδων και σπειροχαιτών» ως κύριο καταλύτη για τη δυσοσμία του στόματος. Με απλούς όρους, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν βακτήρια στο στόμα που είναι ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα και στα περισσότερα αντιβιοτικά, επομένως είναι δύσκολο να εξοντωθούν. «Αυτό το βακτήριο, που ζει κάτω από τους ιστούς των ούλων, παράγει ένα αέριο και έχει γεύση σαν σκουπίδια», προσθέτει.

Η λύση

Ο Δρ Kravitz λέει ότι οι οδοντίατροι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να απαλλάξουν τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια. «Μια εύκολη θεραπεία για τη δυσοσμία του στόματος είναι να επισκεφτείτε τον τοπικό οδοντίατρό σας για να αφαιρέσετε επαγγελματικά τα βακτήρια. Το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα και το ξέπλυμα με στοματικό διάλυμα συμβάλλουν επίσης στη μείωση της παρουσίας της κακοσμίας του στόματος».

Φοράτε συνεχώς μάσκα

Η MD οδοντίατρος Claudia Cotca, DDS λέει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς της παραπονιούνται για δυσοσμία του στόματος και ότι ρίχνει μεγάλο φταίξιμο στις μάσκες προσώπου. «Ο πιο πρόσφατος παράγοντας ανησυχίας, ο οποίος δυστυχώς σχετίζεται με την πρόσφατη φάση του COVID, είναι η αναμενόμενη αυξημένη συχνότητα κακής αναπνοής», λέει. «Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χρήση μάσκας, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει την υποξία, την έλλειψη οξυγόνου που ενισχύει την παραγωγή βακτηρίων και διακυβεύει τη ροή του σάλιου, προκαλώντας ξηροστομία και συνεπώς κακοσμία».

Η λύση

Επειδή η απομάκρυνση της μάσκας δεν αποτελεί επιλογή δεδομένου του τρέχοντος κλίματος μας, ο Δρ Cotca λέει ότι πρέπει να ακολουθούνται πρόσθετα βήματα στοματικής υγιεινής. «Θα χρειαστούν αυξημένη συχνότητα στοματικής φροντίδας, συμπληρωματικά ξεβγάλματα και οδοντιατρικές θεραπείες», εξηγεί. «Η φρέσκια αναπνοή εξαρτάται επίσης από άλλες συννοσηρότητες, όπως γαστρικά και στομαχικά προβλήματα, έλλειψη εύκολα απορροφήσιμης δίαιτας και φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στις δικές τους παρενέργειες».

Διαβάστε επίσης 

Οι 3 καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για να χάσετε γρήγορα το λίπος στην κοιλιά

Τα λάθη αποθήκευσης που κάνετε αυτήν τη στιγμή και πώς να τα διορθώσετε

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.