Βουλωμένη μύτη : 7 φυσικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση

Το να έχεις βουλωμένη  μύτη μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άθλια. Μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή, να προκαλέσει πονοκεφάλους και να σας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα.

Ενώ πολλοί άνθρωποι κατηγορούν την ταλαιπωρία τους στην υπερβολική βλέννα, η ρινική συμφόρηση προκαλείται στην πραγματικότητα από φλεγμονώδη (πρησμένα) αιμοφόρα αγγεία στα ιγμόρεια, λέει στο everydayhealth.com, ο Scott P. Stringer, MD, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ωτορινολαρυγγολογίας και επιστημών επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικό Κέντρο του Μισισιπή στο Τζάκσον.

Όταν ένα ερεθιστικό (όπως ένα αλλεργιογόνο ή ένας ιός) διεγείρει τη μύτη, η ροή του αίματος αυξάνεται στο μεγάλο δίκτυο αγγείων που ευθυγραμμίζουν τη ρινική κοιλότητα. «Αυτό προκαλεί πρήξιμο των ρινικών οδών, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναπνοή», εξηγεί ο Δρ Stringer. Το ρινικό πρήξιμο μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποστράγγιση και να παγιδεύσει τη βλέννα, εμποδίζοντας περαιτέρω τη ροή του αέρα.

Η συμφόρηση μπορεί να προκληθεί από κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργίες, ρύπανση, ακόμα και από ξηρό αέρα. Η βουλωμένη μύτη μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα της COVID-19, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Επομένως, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε COVID-19, φροντίστε να υποβληθείτε σε εξετάσεις και να απομονωθείτε από άλλους ενώ περιμένετε τα αποτελέσματα.

Τα καλά νέα είναι ότι όποια και αν είναι η αιτία της συμφόρησής σας, υπάρχουν μια σειρά από απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να νιώσετε καλύτερα γρήγορα — χωρίς καν να π’ατε στο φαρμακείο. Και, σε αντίθεση με ορισμένα αποσυμφορητικά χωρίς συνταγή, αυτές οι φυσικές θεραπείες δεν θα προκαλέσουν παρενέργειες όπως υπνηλία ή νευρικότητα.

Βουλωμένη μύτη: 7 φυσικές θεραπείες για άμεση ανακούφιση

Προσθέστε υγρασία στον αέρα

Η λειτουργία ενός υγραντήρα ή ενός ατμοποιητή ψυχρής ομίχλης στο σπίτι ή το γραφείο σας είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τη ρινική συμφόρηση, λέει ο Stringer. Η αναπνοή σε υγρό αέρα βοηθά να καταπραΰνει τους ερεθισμένους ρινικούς ιστούς, μειώνει τη φλεγμονή των κόλπων και λεπταίνει τη βλέννα (η οποία βοηθά στην αποστράγγιση), εξηγεί.

Δοκιμάστε εισπνοές ατμού

Το ξέπλυμα των ρινικών οδών σας χρησιμοποιώντας μια συσκευή ή μια κατσαρόλα, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της πυκνής βλέννας και στην απομάκρυνση ερεθιστικών, αλλεργιογόνων και μικροβίων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα δοχείο  είναι ασφαλές για χρήση, αρκεί να το γεμίζετε με αποστειρωμένο ή απεσταγμένο νερό. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης εκτός αν το έχετε βράσει και κρυώσει.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν κρυώνετε, το ντους μπορεί να σας κάνει να νιώσετε σαν νέο άτομο; Ο λόγος είναι ότι η εισπνοή ατμού μειώνει τον πόνο και την πίεση των κόλπων βοηθώντας την αποστράγγιση της βλέννας, λένε οι επιστήμονες της Mayo Clinic. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την αναπνοή σας να επανέλθει στο φυσιολογικό, τουλάχιστον για λίγο.

Μπορείτε επίσης να έχετε το εφέ ντους με ατμό εισπνέοντας ατμό από ζεστό νερό σε νεροχύτη. Απλώς ρίξτε ζεστό νερό στο νεροχύτη του μπάνιου, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και βάλτε το κεφάλι σας πάνω από τον νεροχύτη, προσέχοντας να μην πλησιάσετε πολύ και κινδυνεύσετε να κάψετε το δέρμα σας. Είναι ασφαλές να το κάνετε αυτό πολλές φορές την ημέρα

Δοκιμάστε ένα φυσικό αποσυμφορητικό

Μπορεί η βιταμίνη C να βοηθήσει επίσης στην ανακούφιση της συμφόρησης; «Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος και μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων – αλλά δεν επηρεάζει άμεσα τη συμφόρηση», λέει ο Stringer.

Ωστόσο, εάν παλεύετε με συμφόρηση που σχετίζεται με ένα κρυολόγημα, η λήψη λίγης επιπλέον βιταμίνης C μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συμπτώματά σας και να αισθανθείτε καλύτερα λίγο πιο γρήγορα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2020 του BMC Complementary Medicine and Therapies διαπίστωσε ότι μια ημερήσια δόση 500 mg (mg) εκχυλίσματος τζίντζερ ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη λοραταδίνη (ένα αντιισταμινικό όπως το Claritin) για τη συμφόρηση λόγω ρινικών αλλεργιών (αλλεργική ρινίτιδα). . Το τζίντζερ φαίνεται να έχει τόσο αντιαλλεργικούς όσο και αντιφλεγμονώδεις μηχανισμούς, γράφουν οι ερευνητές.

Μπορείτε να πίνετε καθημερινά ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ για να ανακουφίσετε την πνιγμό που σχετίζεται με την αλλεργία.

Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα

Εάν έχετε πονοκέφαλο ή πόνο στα ιγμόρεια ως αποτέλεσμα συμφόρησης, δοκιμάστε να βάλετε μια ζεστή κομπρέσα απευθείας πάνω από τη μύτη και το μέτωπό σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής φλεγμονής και πίεσης και να απαλύνει την ταλαιπωρία σας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα προϊόν ζεστής κομπρέσας που μπορεί να θερμανθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή μπορείτε απλά να μουσκέψετε ένα πανί πλυσίματος ή μια πετσέτα πιάτων με ζεστό νερό, να στύψετε την περίσσεια, στη συνέχεια να το διπλώσετε και να το τοποθετήσετε πάνω από τη βουλωμένη μύτη, τα μάγουλα και το μέτωπό σας. Δοκιμάστε να το κάνετε αυτό για 20 λεπτά και επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Αν και δεν θα προσφέρει άμεση ανακούφιση, η κατανάλωση άφθονων (μη αλκοολούχων) υγρών και η παραμονή ενυδατωμένη θα βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας στις ρινικές οδούς, διευκολύνοντας την αποχέτευση των συμφορημένων κόλπων, λέει η Mayo Clinic.

Αν και πολλοί άνθρωποι ορκίζονται πίνοντας ζεστό τσάι για την ανακούφιση από τη συμφόρηση, πιθανότατα δεν έχει σημασία αν τα ροφήματα που πίνετε είναι ζεστά ή κρύα.

Αλλάξτε στάση στον ύπνο

Όπως μπορεί να επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε με βουλωμένα ιγμόρεια, η συμφόρηση συχνά αισθάνεται χειρότερη τη νύχτα. Ένας βασικός λόγος: Όταν ξαπλώνετε επίπεδη, η βαρύτητα αναγκάζει τη βλέννα να συσσωρεύεται ή να επανέρχεται αντί να αποστραγγίζεται.

Για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα, βάλτε ένα ή δύο επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας, έτσι ώστε η βαρύτητα να μπορεί να λειτουργήσει για εσάς και όχι εναντίον σας. Για να αραιώσετε τη βλέννα και να την ενθαρρύνετε να στραγγίζει, βάλτε έναν ατμοποιητή ή έναν υγραντήρα ψυχρής ομίχλης στο πλάι του κρεβατιού σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να φορέσετε μια ταινία ρινικής αναπνοής, η οποία ανασηκώνει τα πλαϊνά της μύτης και μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των ρινικών διόδων και στη διευκόλυνση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας

Προσοχή! Εάν η βουλωμένη μύτη σας, διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα χωρίς βελτίωση, επιδεινώνεται μετά τη βελτίωση ή/και συνοδεύεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο πρόσωπο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, λέει ο Stringer. Μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτικό.

Διαβάστε επίσης 

Διασκεδαστικό τεστ: Πώς κρατάτε το τηλέφωνο και τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σας

Μαλλιά: Πώς να τα προστατεύσετε από το κρύο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.