Τι είναι η συναισθηματική απιστία και γιατί δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται;

Μπορεί να σας ξενίζει ο τίτλος, μην κατανοώντας τι σόι απιστία είναι αυτή, εμείς εδώ θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ότι η απιστία στην πραγματικότητα είναι περισσότερο πολύπλοκη απ’ ό,τι νομίζουμε. Κι αυτό διότι απιστία δεν είναι μόνο η σωματική. Αυτή, ναι, σίγουρα είναι εύκολο να την ξεχωρίσεις, να την αντιμετωπίσεις. Είναι ο “εχθρός” στη σχέση σου και ξέρεις με τι έχεις να κάνεις.

Υπάρχει, όμως και άλλη μία μορφή απιστίας, ιδιαίτερα περίπλοκη. Είναι ένας ύπουλος παράγοντας σε μία σχέση, ένας σχεδόν “αόρατος” εχθρός που μπορεί να παγιδεύσει ακόμα και εσένα την ίδια, χωρίς να το καταλάβεις. Και αναφερόμαστε στη συναισθηματική απιστία, η οποία τελευταία βρίσκει όλο και περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε ζευγάρια που περνούν κρίση ή ακόμα και όχι.

Συναισθηματική απιστία: Γιατί δεν είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται;

Η συναισθηματική απιστία δεν προϋποθέτει σωματική επαφή. Χρειάζεται μόνο το μυαλό και το συναίσθημά σου. Συνήθως, λένε οι ειδικοί, αυτή η απιστία βρίσκει έδαφος σε ζευγάρια που βρίσκονται σε κρίση ή η σχέση τους περνά φθορά και η μία από τις δύο πλευρές είναι πιο ευάλωτη συναισθηματικά, αναζητώντας κάπου αλλού ένα αποκούμπι, όχι απαραίτητα ένα ερωτικό αποκούμπι.

Αποζητάνε, κυρίως, κάποιον να μιλήσουν. Έναν άνθρωπο να τους καταλάβει, να τους κάνει να ξεχαστούν. Στην αρχή, δηλαδή, ξεκινά κάπως έτσι. Συνήθως, αυτός ο άλλος, είναι κάποιος συνάδελφος ή ένας νέος φίλος με τον οποίο έρχεσαι πιο κοντά. Μιλάς μαζί του στην αρχή περί ανέμων και υδάτων, μετά οι συζητήσεις έρχονται σε πιο προσωπικά ζητήματα και φτάνεις σε ένα σημείο όπου νιώθεις συναισθηματικά εξαρτημένη από αυτόν, αφού σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα.

Μπορεί εσύ να μην το καταλαβαίνεις, αλλά το γεγονός ότι σπαταλάς συναισθηματική ενέργεια για έναν άλλον άνθρωπο και όχι για το σύντροφό σου, είναι μια μορφή απιστίας.

Τα σημάδια της συναισθηματικής απιστίας

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το πλέον χαρακτηριστικό σημάδι της συναισθηματικής απιστίας (emotional cheating), είναι η μυστικοπάθεια. Είναι μία συγκαλυμμένη προδοσία. Όταν, δηλαδή, κρατάς μυστική την ύπαρξη αυτού του προσώπου στο σύντροφό σου ή όταν την υποβαθμίζεις ή δεν αναφέρεις ότι κάνετε πολλή παρέα. Κι αυτό, διότι ενδόμυχα, ίσως κι εσύ νιώθεις πως πρέπει να το κρύψεις. Γιατί άραγε;

Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να θέλεις να περνάς περισσότερη ώρα με το άλλο πρόσωπο. Όταν μιλάς μαζί του και αισθάνεσαι – ακόμα και το πιο απλό – πώς περνά τόσο γρήγορα η ώρα μαζί του. Όταν θέλεις ή έχεις ανάγκη να μιλάς μόνο μαζί του για τα όποια προβλήματά σου.

Όταν γιγαντώνεις τα προβλήματα στη σχέση σου ή μετά από ένα σημείο, αποφεύγεις να μιλάς και για τη σχέση σου.

Όταν κι εσύ η ίδια δεν μπορείς να εξηγήσεις τελικά τη φύση της σχέσης σας. Επειδή δεν υπάρχει σωματική επαφή, νιώθεις πως δεν είναι απιστία. Όμως, νιώθεις ενοχικά.
Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν με το πρόσωπο αυτό κάνεις νοερές ερωτικές σκέψεις ή πιάνεις τον εαυτό σου να έλκεται ερωτικά, τότε είναι σίγουρα απιστία και αρκετοί δεν τη διαχωρίζουν από τη σωματική.

Πηγή: Healthline

Διαβάστε επίσης

Δείτε πού θα κάνετε δωρεάν rapid test σήμερα, Σάββατο 15 Ιανουαρίου

Μάσκες υψηλής προστασίας: Πώς θα καταλάβετε ότι είναι γνήσιες

Το ντόμινο που πυροδοτεί στο σώμα σου η αρωματοθεραπεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.