Το σιδέρωμα είναι μια οικιακή εργασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Στην πράξη όμως, κάνοντας χρήση των συμβουλών μας, μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια εύκολη και σχετικά γρήγορη διαδικασία, η οποία θα σας αφήνει ελεύθερο χρόνο για να χαρείτε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.
Τι κάνουμε λάθος όταν σιδερώνουμε και ποια μυστικά αγνοούμε;
Η πρώτη συμβουλή για να είναι το σιδέρωμα ευκολότερο ξεκινά ήδη από το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο. Αν δούμε δηλαδή ότι τα ρούχα βγαίνουν πολύ τσαλακωμένα, μειώνουμε τις στροφές στο στύψιμο.
Στις μειωμένες στροφές ο κάδος γυρίζει πιο αργά και η μπουγάδα μας ταλαιπωρείται λιγότερο.
Αν πρέπει να σιδερώσετε μεγάλα υφάσματα όπως σεντόνια ή κουρτίνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τραπέζι αντί για τη σιδερώστρα σας. Στρώστε πάνω του μερικά σεντόνια και απλώστε το ύφασμα που θέλετε να σιδερώσετε, μονό ή και διπλό.
Πώς θα σιδερώσεις τα πουκάμισα
Μεγάλη πρόκληση τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα και καθόλου αγαπημένο κεφάλαιο για μένα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ξεκινάμε από το γιακά τον οποίο σιδερώνουμε από την εσωτερική πλευρά και μετά από την εξωτερική.
Συνεχίζουμε με τις μανσέτες τις οποίες ξεκουμπώνουμε και σιδερώνουμε κι από τις δύο πλευρές. Συνέχεια έχουν τα μανίκια, η πλάτη, οι ώμοι και η μπροστινή πλευρά.
Τεντώνουμε συνέχεια το ύφασμα με τα χέρια, ώστε να είναι πάντα λεία η επιφάνεια και πιέζουμε με την άκρη του σίδερου. Όσο δουλεύουμε ψεκάζουμε ελαφρά με νερό, καθώς όταν το ύφασμα είναι νωπό οι πτυχές εξαφανίζονται καλύτερα. Τοποθετούμε στην κρεμάστρα μόλις τελειώσουμε.
Πώς θα σιδερώσεις τα παντελόνια
Τα παντελόνια είναι πιο εύκολα από τα πουκάμισα, έχουν όμως κι αυτά τον τρόπο τους. Γυρνάμε έτσι το παντελόνι από την ανάποδη, για να σιδερώσουμε πρώτα τις τσέπες και την περιοχή γύρω από το φερμουάρ. Ξαναφέρνουμε το παντελόνι από την εξωτερική του πλευρά, απλώνουμε το κάθε μπατζάκι πάνω στη σιδερώστρα και το πατάμε με ευθείες κινήσεις από το στρίφωμα προς το καβάλο. Διπλώνουμε ή τοποθετούμε στην κρεμάστρα.
Το μυστικό με το αλουμινόχαρτο
Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία στο σίδερο, τόσο πιο εύκολα γίνεται η δουλειά μας. Ένα τρικ για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία είναι να τοποθετήσουμε κομμάτι αλουμινόχαρτου κάτω από το σιδερόπανο.
Αυτό θα μαζέψει τη θερμότητα της συσκευής και θα τη διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, βοηθώντας μας να σιδερώσουμε καλύτερα. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν και έτοιμα σιδερόπανα, πιο χοντρά, με επικάλυψη αλουμινίου στην κάτω όψη, ακριβώς γι’αυτό το σκοπό.
Διατήρησε καθαρό το σίδερο σου
Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν σιδερώνουμε, φροντίζουμε το σίδερό μας να είναι καθαρό. Δες πως θα διαλύσουμε τα άλατα από το εσωτερικό της συσκευής με λευκό ξύδι. Αλλά και πως θα καθαρίσουμε την πλάκα του σίδερου που έχει μαυρίσει από τη χρήση.
Φροντίζουμε επίσης να χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό, ιδίως αν μένουμε σε περιοχή όπου το νερό είναι ιδιαίτερα σκληρό και περιέχει πολλά άλατα.
Διαβάστε επίσης
Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια – Οδηγίες από την Πυροσβεστική
6 λάθη διακόσμησης που κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται πιο ακατάστατο από ό,τι είναι πραγματικά