Αυτές οι ασθένειες σας γερνάνε πρόωρα – Τρόποι να τις αποφύγετε

Κι όμως υπάρχουν ασθένειες που σας γερνάνε πρόωρα. Η ηλικία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας καθώς το σώμα μας αλλάζει. Ορισμένες ιατρικές παθήσεις γίνονται πιο συχνές ή πιο σοβαρές αφού περάσουμε μερικές δεκαετίες κάτω από τη ζώνη μας.

Το γήρας βέβαια, επηρεάζει διαφορετικά όργανα και μέρη του σώματος σε κάθε άτομο, γεγονός που κάνει την κατάσταση  περίπλοκη και δύσκολη να μελετηθεί και να προβλεφθεί, γι’ αυτό δεν γνωρίζουμε πολλά για τον μηχανισμό της γήρανσης.

Αυτές οι ασθένειες σας γερνάνε πρόωρα

Γρίπη

Όταν είστε άνω των 65 ετών, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι τόσο δυνατό όσο παλιά. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που πεθαίνουν ή νοσηλεύονται για προβλήματα που σχετίζονται με τη γρίπη. Η ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές της γρίπης όπως:

Πνευμονία

Επιδείνωση των πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων

Ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι απαραίτητο. Εάν είστε άνω των 65 ετών, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την έκδοση υψηλής δόσης, η οποία προσφέρει περισσότερη προστασία.

Κάπνισμα 

Γνωρίζετε ότι το κάπνισμα δεν είναι καλό για την υγεία, ξέρατε όμως ότι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για εσάς μετά τα 50; Καθώς μεγαλώνουμε, η ανοσία αρχίζει να μειώνεται. Το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονες και στην υγεία σας καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να εξασθενεί.

Αύξηση βάρους

Το να γερνάς μπορεί να είναι τριπλό κακό. Χάνετε μυς καθώς μεγαλώνετε. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να κρατήσετε τα κιλά από το να ανεβαίνουν. Γίνεστε επίσης λιγότερο δραστήριοι. Ταυτόχρονα, το σώμα σας καίει λιγότερες θερμίδες για τις ίδιες σωματικές δραστηριότητες όπως όταν ήσασταν νεότεροι.

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για πολλές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και εγκεφαλικό. Όμως τα περιττά κιλά μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους. Οι καθημερινές κινήσεις όπως το περπάτημα και το να σηκώνεστε από τις καρέκλες γίνονται πιο δύσκολες. Η παχυσαρκία και η αρθρίτιδα συχνά πάνε μαζί.

Είτε είστε 50 είτε 80 ετών, ρωτήστε το γιατρό σας για έξυπνους τρόπους για να καταπολεμήσετε την αύξηση του βάρους.

Ένας τρόπος είναι η άσκηση. Οδηγίες που απαιτούν άσκηση 30-60 λεπτών την ημέρα είναι καλές για τους νεότερους ενήλικες. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για πολλούς ηλικιωμένους. Είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καταλήξετε σε ένα πρόγραμμα άσκησης που ταιριάζει με το επίπεδο υγείας και φυσικής κατάστασης σας. Απλώς να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε! Ακόμη και απλές ασκήσεις μυϊκής τόνωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ευκίνητοι και ευκίνητοι.

Μην αγνοείτε μικρά ζητήματα υγείας

Μην αγνοείτε τον πονόδοντο, τους πόνους στις αρθρώσεις, τον πονοκέφαλο ή τον επίμονο βήχα. Ορισμένα ζητήματα υγείας όσο μικρά κα αν είναι μπορεί να μετατραπούν σε μια περίπλοκη κατάσταση καθώς αρχίζουμε να μεγαλώνουμε. Οπότε κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σα, για να λάβετε την απαραίτητη διάγνωση.

Έχετε ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου

Ο ύπνος είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα κυρίως όταν κλείσετε τα 50. Καθώς αρχίζουμε να μεγαλώνουμε το σώμα αρχίζει να κουράζεται και να εξαντλείται πολύ γρήγορα. Γι αυτό το να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στον ύπνο είναι πολύ σημαντικό.

Εύθραυστα οστά

Πολλοί ηλικιωμένοι φοβούνται να πέσουν. Τα προχωρημένα χρόνια μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία σας και να σας κάνουν λιγότερο σταθερούς και σίγουρους στα πόδια σας. Οι πτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες εάν έχετε οστεοπόρωση, όταν τα οστά σας γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο επιρρεπή σε σπασίματα και κατάγματα. Σχεδόν όλοι το παθαίνουν σε κάποιο βαθμό αν ζήσουν αρκετά, αλλά οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες συνομηλίκους τους να σπάσουν ένα οστό εξαιτίας αυτής της «ασθένειας των εύθραυστων οστών»

Κατάθλιψη

Δεν είναι αναπόφευκτο μέρος του να γερνάς. Στην πραγματικότητα, περίπου 1 στους 20 Αμερικανούς ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κατάθλιψη, το χαμηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Αλλά πολλοί ηλικιωμένοι με κατάθλιψη δεν διαγιγνώσκονται. Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί και οι γιατροί τους μπορεί να απορρίψουν οποιαδήποτε συμπτώματα ως φυσική αντίδραση σε ασθένειες και αναποδιές της ζωής.

Πολλοί περισσότεροι ηλικιωμένοι Αμερικανοί μπορεί να έχουν κάτι που ονομάζεται υποσυνδρομική κατάθλιψη. Μπορεί να νιώθετε λιγότερη ευχαρίστηση ή ενδιαφέρον για δραστηριότητες και ανθρώπους όπως κάνατε πριν, αλλά δεν έχετε πλήρη συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης.

Είναι πιο πιθανό να πάθετε κατάθλιψη εάν έχετε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή αρθρίτιδα που θέτουν όρια στη ζωή σας. Τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι είναι πιο πιθανό να έχουν την πάθηση σε σύγκριση με άλλους ηλικιωμένους.

Εάν αισθάνεστε έτσι για μερικές εβδομάδες ή μήνες, μιλήστε με το γιατρό σας. Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να ανακτήσετε τον ενθουσιασμό σας για τη ζωή.

Πηγή: webmd.com

Διαβάστε επίσης 

Θέλεις να χάσεις κιλά πριν από τις γιορτές; Δες τους τρόπους

Ο νέος παράγοντας που επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία – Το περιμέναμε, λένε οι επιστήμονες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.