Οστεοπόρωση: Μία στις 2 γυναίκες θα υποστεί κατάγματα εξαιτίας της νόσου

Μία στις 2 γυναίκες άνω των 50  θα υποστεί κατάγματα εξαιτίας της οστεοπόρωσης. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Στόχος, να τονίσουν ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των οστών τους. Πριν την εμμηνόπαυση, η απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της. Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ηλικία και εμμηνόπαυση

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νέες γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη ή σε τεχνητή εμμηνόπαυση, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση.

Άλλωστε, μια αργή συρρίκνωση της οστικής μάζας παρατηρείται στις γυναίκες ήδη από την ηλικία των 35 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία περιόδου, διευκρινίζει η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Ο ρόλος της μυϊκής δύναμης, της σαρκοπενίας και της νεοεμφανιζόμενης ιδέας της οστεοσαρκοπενίας στη διατήρηση της υγείας των οστών συζητούνται λεπτομερώς.

Η σαρκοπενία και η οστεοσαρκοπενία είναι μια νέα έννοια που ενσωματώνει την αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και απόδοσης.

Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοσαρκοπενία. Τονίζει ο κος Παναγιώτης Χριστόπουλος, Επικ Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ.

Διατροφή και άσκηση

Η οστεοπόρωση, είναι δύσκολο να αναστραφεί συνέχισε ο κος Χριστόπουλος και για αυτό η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική.

Εκτός από την τακτική εξέταση για οστική πυκνότητα, περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο. Την πρόσληψη βιταμίνης D. ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, pilates, yoga.

Η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του κινδύνου πτώσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε κατάγματα οστών.

Αντιμετώπιση οστεοπόρωσης

Αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σημαίνει διακοπή της μείωσης οστικής μάζας και αναδόμηση του οστού για να διατηρείτε τον σκελετό σας πιο υγιή, διευκρίνισε ο γιατρός.

Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμία και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες.

Η σημερινή ημέρα, αποτελεί άλλη μία υπενθύμιση στις γυναίκες ότι μπορούν οι ίδιες να αναλάβουν δράση. Να δημιουργήσουν μετά την εμμηνόπαυση έναν νέο κύκλο ζωής που θα τις κάνει να λένε ότι η ζωή συνεχίζει να είναι ωραία.

Εξαρτάται από την κάθε γυναίκα να περάσει στη νέα φάση της ζωής της χωρίς προβλήματα. στα χρόνια που θα ακολουθήσουν και τα οποία. θα είναι πολλά αν φροντίσει κατάλληλα την υγεία της.

Περισσότερες πληροφορίες  fb: Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης

Διαβάστε επίσης 

Καρκίνος του Μαστού: Αυτοεξέταση μαστού σε απλά βήματα (video)

Τροφές «ασπίδα» απέναντι στη γρίπη

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.