Σας τσίμπησε τσούχτρα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς κινδύνους που απειλούν να χαλάσουν τη διάθεση αλλά και το μπάνιο των καλοκαιρινών διακοπών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayoclinic, το τσίμπημα της τσούχτρας είναι συνήθως απρόσμενο αφού κατά κανόνα συμβαίνει καθώς κολυμπάμε στην θάλασσα, ενώ και το διάφανο ή πολύ ανοιχτό χρώμα που έχουν συνήθως οι τσούχτρες καθιστά δύσκολο το να τις δούμε εγκαίρως και να αποφύγουμε την επαφή μαζί τους.

Η πιο κοινή τσούχτρα στις ελληνικές θάλασσες είναι η Pelagia noctiluca, που ζει στην ανοιχτή θάλασσα. Συνήθως οι τσούχτρες παραμένουν 3 χρόνια στις ελληνικές θάλασσες. Βέβαια, αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με τις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες.

Συμπτώματα

  • ερυθρό δέρμα
  • μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα
  • αίσθηση καψίματος στο δέρμα

Το τσίμπημα από τσούχτρα είναι αιφνίδιο και πολύ επώδυνο. Το κοκκίνισμα στο δέρμα μπορεί να διαρκέσει μήνες μετά το τσίμπημα.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ζάλη
  • ναυτία
  • εμετός
  • δύσπνοια

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από το είδος της τσούχτρας που σας τσίμπησε και κατά πόσο το δέρμα σας έχει επηρεαστεί από το δηλητήριό της. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επέλθει αναφυλαξία.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

-Βγείτε αμέσως από το νερό

-Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

-Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο.

Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμαπερισσότερο δηλητήριο.

-Οι τσούχτρες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).

-Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

-Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

-Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  1. Μη ξύνετε το σημείο
  2. Μην ουρείτε στο σημείο
  3. Μη τρίβετε το σημείο με πετσέτα
  4. Μην εφαρμόζετε ειδικά επιθέματα
  5. Μη ξεπλένετε το σημείο με γλυκό νερό αλλά με θαλασσινό

Κάθε φορά που κολυμπάτε σε μία θάλασσα, επισκέπτεστε το φυσικό περιβάλλον των τσουχτρών/μεδουσών. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έρθετε αντιμέτωποι με το τσίμπημα τσούχτρας. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε το τσιμπήμα λιγότερο πιθανό.

Όταν φτάσετε σε μια παραλία, μιλήστε με τον ναυαγοσώστη σχετικά με τους τύπους τσουχτρών και μεδουσών που έχει δει στην περιοχή.

Επιπλέον, τα ειδικά ολόσωμα ρούχα (μαγιό) αποτελούν την καλύτερη μέθοδο προστασίας.

Πηγή: mayoclinic.com

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε στη διάρκεια του καλοκαιριού

Πώς να μείνουμε ασφαλείς όταν κολυμπάμε

Αυτά είναι τα ιδανικά σνακ για τη θάλασσα – Τι μας προσφέρουν

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.