Χαλάρωση δέρματος: Μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς νυστέρι

Λίγο μετά τα 40 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια γήρανσης του δέρματος, τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα. Ξηροδερμία, ρυτίδες, πανάδες και το πιο ενοχλητικό από όλα: η χαλάρωση.

Το δέρμα στο εσωτερικών των χεριών, των μηρών ή της κοιλιάς, αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου και στο λαιμό χάνει τη σφριγηλότητά του και παρά την περιποίηση με κρέμες, δεν φαίνεται να βελτιώνεται ικανοποιητικά.

«Όταν είμαστε νέοι, το δέρμα μας παράγει ουσίες που το βοηθούν να διατηρεί τον τόνο, την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά του να παράγει αυτά τα συστατικά της νεότητας, μειώνεται σημαντικά. Το δέρμα χάνει τη σταθερότητα και τη δομή του και χαλαρώνει. Ο χαλαρός δερματικός ιστός είναι αποτέλεσμα βιομοριακών αλλαγών και συγκεκριμένα της διάσπασης με πιο γρήγορους ρυθμούς δύο βασικών πρωτεϊνών, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, και της πιο αργής πλέον αναπλήρωσής τους», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δομικές πρωτεΐνες. Και οι δύο συνθέτουν, μαζί με άλλα μόρια, μια γέλη στο χόριο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ επιδερμίδας και υποδέρματος.

Το κολλαγόνο αποτελεί το 75% του δέρματος, είναι σαν την κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα μαζί. Προσφέρει στο δέρμα σφριγηλότητα. Η ταχύτητα παραγωγής του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται μετά την ηλικία των 20-25. Σημαντική, όμως, είναι η απώλειά του μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, αλλά και στους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, λόγω μείωσης της τεστοστερόνης.

Ελλείψεις στη διατροφή

Μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών, που δεν εξασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών C, E και A, αλλά και των αμινοξέων γλυκίνης, προλίνης και λυσίνης προκαλεί προβλήματα στη σύνθεσή του. Αντιθέτως, η άσκηση διεγείρει την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου, όπως και ο ύπνος – ειδικά τις ώρες μεταξύ 1 και 4 μετά τα μεσάνυχτα.

Η ελαστίνη αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των πρωτεϊνών του δέρματος και είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της ελαστικότητάς του. Επιτρέπει στο δέρμα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα όταν τεντωθεί ή συσπαστεί. Καθώς το δέρμα χάνει ελαστίνη, δεν έχει πια αυτή την ιδιότητα. Μια ίνα κολλαγόνου μπορεί να τεντωθεί μόνο στο 110% περίπου του αρχικού της μήκους, ενώ μια ίνα ελαστίνης μπορεί να τεντωθεί στο 200% περίπου του αρχικού της μήκους πριν σπάσει.

Παράγοντες που επιταχύνουν τη χαλάρωση του δέρματος

«Εκτός από τη γήρανση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επιτάχυνσης της χαλάρωσης του δέρματος. Η αθροιστική βλάβη από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η απώλεια βάρους (ειδικά ο επαναλαμβανόμενος κύκλος αύξησης και μείωσής του), η εγκυμοσύνη, οι κακές συνήθειες στον τρόπο ζωής (κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ) αλλά και η κληρονομικότητα είναι οι σημαντικότεροι», προσθέτει ο κ. Βελημβασάκης.

Το νυστέρι δεν είναι μονόδρομος

Κάποτε για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης το χειρουργείο ήταν μονόδρομος. Σήμερα έχουμε πια στη διάθεσή μας αρκετές μη επεμβατικές μεθόδους που προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, σε σύντομο χρόνο, εντελώς ανώδυνα και αναίμακτα. Οι ραδιοσυχνότητες αποτελούν τα τελευταία χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος. Χάρη σε προηγμένη τεχνολογία, οι ραδιοσυχνότητες RF κατευθύνουν θερμική ενέργεια στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος όπου ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους 41-43 βαθμούς Κελσίου (την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της επιδερμίδας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε η θεραπεία να εφαρμόζεται με ασφάλεια και άνεση). Αυτομάτως, οι ίνες του κολλαγόνου συσπώνται και το δέρμα δείχνει αμέσως πιο λαμπερό και σφριγηλό. Ταυτόχρονα, η υψηλή θερμοκρασία διεγείρει την κολλαγονογένεση με αποτέλεσμα το φρέσκο κολλαγόνο να προσφέρει μακροπρόθεσμα θεαματική σύσφιξη του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Η επιδερμίδα γίνεται πιο απαλή, σφιχτή και νεανική.

Ραδιοσυχνότητες

Την ίδια στιγμή, οι ραδιοσυχνότητες δρουν και στον λιπώδη ιστό όπου η αυξημένη θερμοκρασία διαλύει τα λιποκύτταρα, ρευστοποιεί το λίπος και διεγείρει την αποβολή τους από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την καταπολέμηση του τοπικού πάχους. Ο συνδυασμός αντιμετώπισης της επιδερμικής χαλάρωσης και του τοπικού λίπους προσφέρει ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι ραδιοσυχνότητες RF μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε άτομα με διαφορετικούς χρωματικούς τόνους δέρματος χωρίς να κινδυνεύουν με μόνιμο αποχρωματισμό, όπως συμβαίνει με άλλες μεθόδους.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια επαναστατική θεραπεία που απαιτεί μόνο 20-40 λεπτά ανά συνεδρία, είναι ανώδυνη και ο ασθενής δεν χρήζει κανενός είδους αναισθησίας για την πραγματοποίησή της ούτε χρόνο αποθεραπείας. Τα αποτελέσματά της είναι εγγυημένα, αρχίζουν να είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία και διαρκούν για χρόνια. Αποτελεί, δηλαδή, τον ιδανικό τρόπο τόνωσης του δέρματος, αλλά και της αυτοπεποίθησης», τονίζει ο Γεώργιος Βελημβασάκης.

Για την ασφάλεια της μεθόδου έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες, από τις οποίες δεν προέκυψε καμία ανησυχία για πρόκληση κάποιας σοβαρής παρενέργειας. Αν κάτι απαιτεί την προσοχή σας είναι να εμπιστευτείτε για τη θεραπεία σας ένα ιατρείο που να διαθέτει μηχανήματα με ευρωπαϊκή πιστοποίηση CE και αμερικανική έγκριση FDA, αλλά και η θεραπεία να εφαρμόζεται από γιατρό ή έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

Υπεριδρωσία και βρωμιδρωσία – Υπάρχει λύση

Αποτρίχωση με λέιζερ στην εφηβεία: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.