Καύσωνας: Αναγνωρίστε τα σημάδια της αφυδάτωσης από το δέρμα σας

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας πέρα από τον κίνδυνο της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας, αφυδατώνουν τον οργανισμό με τις πρώτες εκδηλώσεις να προέρχονται από το δέρμα.

Η έκθεση σε υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων που σχετίζονται με το δέρμα, από αφυδάτωση έως υπερμελάγχρωση, ακόμη και πρόωρη γήρανση.

Μάλιστα, οι θερμικές ανοχές ανδρών και γυναικών διαφέρουν, με τις γυναίκες να είναι λιγότερο ανθεκτικές.

«Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί ο ζεστός καιρός είναι η επιτάχυνση της απώλειας νερού από το σώμα.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, το οποίο γίνεται ξηρό (οπότε και επιρρεπές στα ηλιακά εγκαύματα), κνησμώδες, θαμπό και ανώμαλο.

Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να γίνουν πιο αισθητές, ενώ μαύροι κύκλοι κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, τα χείλη αρχίζουν να σκάνε, καθώς δεν έχουν αδένες έκκρισης σμήγματος, ξεφλουδίζουν και σπανιότερα αιμορραγούν και πονάνε», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού από τις συνήθεις είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της αφυδάτωσης και των συνεπειών της, σε συνδυασμό με την κατανάλωση πολλών χυμών και φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. αγγούρι και καρπούζι).

Καθαρισμός και ενυδατική

Παράλληλα, συστήνεται ο σχολαστικός καθαρισμός του δέρματος με ένα απαλό καθαριστικό και η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια υγρασίας.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αναπλήρωση της υγρασίας του δέρματος είναι το υαλουρονικό οξύ, καθώς διατηρεί πάνω από 1.000 φορές το βάρος του σε νερό», προσθέτει.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ιδρώνοντας και εξατμίζοντας την υγρασία του δέρματος στην ατμόσφαιρα.

Θερμικό εξάνθημα στο δέρμα

Ωστόσο, η εφίδρωση μπορεί φράξει τους πόρους του, ο ιδρώτας να φυλακιστεί κάτω από το δέρμα και να προκαλέσει θερμικό εξάνθημα και ιδρώτα. Όποιο μέσο μπορεί να σταματήσει την εφίδρωση βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής τους.

Διαβάστε επίσης

Καύσωνας: Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απέχουν από την εργασία τους

Καύσωνας: Πώς θα αντέξουμε, πού να απευθυνθούμε

Εγκυμοσύνη: Συμβουλές επιβίωσης στον καύσωνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.