Ναι στις απλές, καθημερινές απολαύσεις λέει κορυφαίος ογκολόγος στους Times

Σεξ, κρασί και τηγανητές πατάτες: Κορυφαίος Γάλλος ογκολόγος, μιλώντας στους Times, λέει ναι στις μικρές καθημερινές απολαύσεις της ζωής.

Ο καθηγητής David Khayat είναι ο κορυφαίος ογκολόγος της Γαλλίας και πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της χώρας.

Και, όπως λέει στους Times, έχει κουραστεί να ακούει κάθε μέρα προειδοποιήσεις για τους κινδύνους, που καραδοκούν στο καθημερινό μας τραπέζι, απειλές, δηλαδή, όπως η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι, το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας, ακόμα και το κρασί.

Ο Khayat ανησυχεί περισσότερο για έναν άλλο κίνδυνο, κάτι που σπανίως λέγεται: «Ο κίνδυνος, που διατρέχουμε, είναι για μια ζωή χωρίς απόλαυση, για μια ζωή χωρίς διασκέδαση. Και αν πας να το επιβάλεις αυτό στους ανθρώπους, θα εκραγούν».

Το ίδιο διατύπωσε ο Khayat και στο βιβλίο του, καλώντας τον κόσμο να γεύεται τις καθημερινές απολαύσεις, από το σεξ, ως το κρασί και τις τηγανητές πατάτες.

Τι θέλει ο άνθρωπος για να είναι χαρούμενος

Στο πρόσφατο πόνημά του «Arrêtez de Vous Priver» (Σταματήστε να στερείστε), ο ακαδημαϊκός προωθεί το μήνυμα ότι ο άνθρωπος χρειάζεται «μερικές μικρές υπερβολές, χωρίς να νιώθει ένοχος».

Τέτοιες μικρές απολαύσεις είναι απαραίτητες για την αυτοεκτίμησή μας, διατείνεται. Οι συνεχείς απαγορεύσεις που τίθενται από φορείς υγείας και ειδικούς στη διατροφή και την ευζωία είναι ουσιαστικά επιζήμιες για τον νου, ενώ στο σώμα δεν κάνουν μεγάλη διαφορά.

Ο Khayat ακολουθεί σίγουρα έναν άλλο δρόμο και τα γραπτά του προκαλούν μεγάλες συζητήσεις. Στην πρόσφατη συνέντευξή του είπε ακριβώς ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος είναι μικροί.

Και διογκώνονται από «σπανίως πολύ μεγάλους γιατρούς», οι οποίοι το μόνο που επιδιώκουν είναι να επιβάλουν τα δικά τους «πρότυπα υγείας» στην κοινωνία.

Την ώρα που οι επαγγελματίες της υγείας μας λένε πως «θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τα γηρατειά, την αρρώστια και τον θάνατο», αν μείνουμε μακριά από τις «υπερβολές του κρασιού και του κρέατος», ο Khayat απαντά πως «αυτό είναι λάθος, όλοι θα αρρωστήσουμε και όλοι μας θα πεθάνουμε».

Τα “χώνει” και στον ΠΟΥ

Ακόμα πιο επικριτικός είναι για τη «δογματική προσέγγιση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως τη χαρακτηρίζει, απορρίπτοντας τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ειδικά για το επεξεργασμένο κρέας, δεν το θεωρεί «καθόλου πρόβλημα». Και επιτίθεται μάλιστα στους ισχυρισμούς του ΠΟΥ ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 18%.

Όπως δήλωσε στους Times: «Σας λένε ότι η αύξηση του κινδύνου είναι 18%, αλλά δεν σας λένε ποιος είναι ο αρχικός κίνδυνος. Είναι στην πραγματικότητα στο 2%. Αν φας λοιπόν ζαμπόν, ο κίνδυνος αυξάνεται από το 2% σε λίγο πάνω από το 2%. Αξίζει να στερείσαι μια φέτα ζαμπόν γι’ αυτό;»…

ΠΗΓΗ newsbeast

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.