Αυτά τα δύο συμπτώματα στο σεξ μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ή είχατε COVID-19

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα για ασθενείς που εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID και μερικά από αυτά που έχουν βρει μέχρι στιγμής μπορεί να σας εκπλήξουν.

Πέρα από τα πιο γνωστά συμπτώματα κοροναϊού όπως βήχας, πυρετός, κόπωση και αισθητικές απώλειες, ορισμένοι ασθενείς βιώνουν πολύ πιο οικεία, λιγότερο συζητημένα συμπτώματα.

Στυτική δυσλειτουργία

Όπως αποδεικνύεται, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν αναφέρει επιδράσεις στο σεξουαλικό και αναπαραγωγικό τους σύστημα μετά από μια λοίμωξη από COVID: συγκεκριμένα, ορισμένες γυναίκες με μακρύ COVID έχουν βιώσει εμμηνορροϊκές αλλαγές και οι άνδρες έχουν αναφέρει στυτική δυσλειτουργία πολύ μετά την υποχώρηση άλλων συμπτωμάτων .

Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Endocrinological Investigation τον Ιούλιο ήταν μια από τις πρώτες που επιβεβαίωσε την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας ως σύμπτωμα κοροναϊού .

Οι ερευνητές βρήκαν αναφορές στη βιβλιογραφία που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες ασθενείς με COVID ήταν πιο πιθανό να βιώσουν υπογοναδισμό – μια κατάσταση στην οποία τα σεξουαλικά όργανα ενός ατόμου απελευθερώνουν λίγη ή καθόλου ορμόνη του σεξ – από εκείνους που δεν είχαν COVID.

Προσωρινό ή μόνιμο πρόβλημα

«Το εάν αυτή η κατάσταση του υπογοναδισμού είναι μόνιμη ή προσωρινή είναι ένα ερώτημα που μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο», εξήγησαν οι ερευνητές.

Σημείωσαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά κυττάρων Leydig, τα οποία βρίσκονται στους σπερματοδόχους σωλήνες στους όρχεις. Αυτά διατηρούν την ανδρική αναπαραγωγική οδό, βοηθούν στην παραγωγή τεστοστερόνης και είναι υπεύθυνα για τη σπερματογένεση, την παραγωγή σπέρματος.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η καταστολή της τεστοστερόνης “μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τη μεγάλη διαφορά όσον αφορά το ποσοστό θνησιμότητας και νοσηλείας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί το SARS-CoV-2 μολύνει συχνότερα τους ηλικιωμένους”.

Συμπτώματα και στις γυναίκες

Ωστόσο, οι γυναίκες εμφανίζουν επίσης σεξουαλικά και αναπαραγωγικά συμπτώματα που οι γιατροί πιστεύουν ότι συνδέονται με ορμόνες.

Η Louise Newson , MD, γενικός ιατρός και ειδικός στην εμμηνόπαυση δήλωσε, όπως αναφέρει το bestlifeonline , ότι αυτή τη στιγμή διεξάγει πιλοτική έρευνα για αυτά τα συμπτώματα σε ασθενείς με COVID-19.

Με 842 απαντήσεις ασθενών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, λέει τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν τις σκέψεις της ότι η long COVID είναι πιθανό να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ορμονών (οιστρογόνα και τεστοστερόνη), τα οποία μέχρι στιγμής έχουν παραμεληθεί στην έρευνα».

Για να υποστηρίξει τη θεωρία της, η Newson πρόσθεσε ότι πολλές γυναίκες παρατηρούν επιδείνωση των συμπτωμάτων COVID λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου τους – όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πάντα χαμηλά. Υποψιάζεται ότι δεν είναι απολύτως σύμπτωση ότι ορισμένα μακροχρόνια συμπτώματα COVID όπως «ομίχλη» εγκεφάλου, κόπωση, ζάλη και πόνος στις αρθρώσεις είναι επίσης συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Πηγή: bestlifeonline.com

Διαβάστε επίσης

Ύψος, βάρος και τριχοφυΐα σώματος- Δείτε τι αποζητούν άνδρες και γυναίκες και θα εκπλαγείτε

Σεξ ή χάδια – Τι δένει περισσότερο τη σχέση

Σεξ: Δεν θα πιστέψετε ποιοι έκαναν περισσότερο σεξ στην καραντίνα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.