Πέφτουν τα μαλλιά μετά τον τοκετό; Υπάρχει εξήγηση

Είστε νέα μαμά και ξαφνικά βλέπετε ότι πέφτουν τα μαλλιά κάθε φορά που κάνετε ντους ή τα βουρτσίζετε; Μην ανησυχείτε, δεν συμβαίνει μόνο σε σας. Η απώλεια μαλλιών μετά την απόκτηση μωρού είναι απολύτως φυσιολογική και συνήθως δεν κρύβει κινδύνους για την υγεία σας.

Η Δρ Juliet McGrattan εξηγεί γιατί συμβαίνει η τριχόπτωση μετά τον τοκετό, τι μπορείτε να κάνετε για να το ελαχιστοποιήσετε και όταν η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ένα σημάδι κάτι άλλο που απαιτεί δράση:

Ανάπτυξη μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα μαλλιά στο κεφάλι μας πέφτουν συνεχώς και αντικαθίστανται. Η ανάπτυξη των μαλλιών ελέγχεται από μια σειρά ορμονών και οποιαδήποτε αλλαγή στην ισορροπία τους μπορεί να επηρεάσει πόσα μαλλιά χάνουν και πόσα μεγαλώνουν. Όταν είστε έγκυος, τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, είναι υψηλά. Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ανάπτυξης. Αναπτύσσει ένα μωρό αλλά διευρύνει επίσης την κυκλοφορία, αναπτύσσει πλακούντα και πολλαπλασιάζει τους αγωγούς γάλακτος στο στήθος.

Αυτή η ανάπτυξη εκτείνεται στα μαλλιά της μητέρας. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης και πιθανώς τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη τριχόπτωση και μεγαλύτερη ανάπτυξη μαλλιών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους είναι τα πιο παχιά και πιο υγιή.

Τριχόπτωση μετά τον τοκετό

Μετά την εγκυμοσύνη, όταν το σώμα δεν είναι πλέον υπεύθυνο για τη στήριξη του μωρού, τα επίπεδα ορμονών μειώνονται αρκετά έντονα. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης οδηγεί σε φυσική απώλεια μαλλιών. Τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τον τοκετό, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάνετε μεγάλες ποσότητες μαλλιών. Μπορεί να μην χάσετε τόσο γρήγορα εάν θηλάζετε.

Τα μαλλιά σας συνήθως επανέρχονται στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη μετά από 6 έως 12 μήνες.

Μπορεί να αισθάνεστε σαν να χάνετε πάρα πολύ και πρόκειται να πάτε φαλακρός, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή έχετε κρατήσει τόσα επιπλέον μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Τα μαλλιά σας συνήθως επανέρχονται στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη μετά από 6 έως 12 μήνες. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε συνεχίσει να σημειώνει τριχόπτωση μετά από 12 μήνες.

Ιατρικές αιτίες απώλειας μαλλιών μετά τον τοκετό

Παρόλο που είναι φυσιολογικό να χάνετε τα μαλλιά τους μήνες μετά τον τοκετό, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε τριχόπτωση μετά τον τοκετό που απαιτεί από εσάς να αναλάβετε δράση:

Θυρεοειδίτιδα

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που κάθεται στο λαιμό και ελέγχει το μεταβολισμό του σώματος. Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται μεταγεννητική θυρεοειδίτιδα όπου ο αδένας φλεγμονή μετά τον τοκετό. Αυτή η κατάσταση που επηρεάζει περίπου επτά γυναίκες μετά τον τοκετό σε εκατό, προκαλεί τον αδένα να αρχίσει να υπερδραστηριάζει και να παράγει πάρα πολλές ορμόνες του θυρεοειδούς. Η υπερβολική απώλεια μαλλιών είναι σύμπτωμα θυρεοειδίτιδας.

Άλλα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς περιλαμβάνουν έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα στην άκρη και απώλεια βάρους. Ο θυρεοειδής στη συνέχεια γίνεται αδρανής με συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους ή δυσκοιλιότητα. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι αδρανούς θυρεοειδούς. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν μακροπρόθεσμα και χρειάζονται θεραπεία. Δείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για να συζητήσετε εάν χρειάζεστε εξέταση αίματος για να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Στρες

Το να έχεις ένα μωρό είναι αγχωτικό, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή. Μερικές φορές τα μεγάλα σοκ στο σώμα και οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Αυτό μπορεί να είναι μια γενική απώλεια (telogen effluvium) ή μια ανομοιογενής απώλεια (alopecia areata). Και στις δύο περιπτώσεις τα μαλλιά είναι πιθανό να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν παρατηρήσετε απώλεια βάρους, αγωνίζεστε να αντιμετωπίσετε το άγχος ή έχετε κάποια απολέπιση ή ερυθρότητα του τριχωτού της κεφαλής σε περιοχές τριχόπτωσης, τότε δείτε το γιατρό σας.

Συμβουλές πρόληψης της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

Είναι φυσιολογικό να χάσετε μερικά από τα μαλλιά της εγκυμοσύνης σας καθώς οι ορμόνες προσαρμόζονται μετά τον τοκετό. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε ορισμένες από τις άλλες καταστάσεις που επιδεινώνουν την τριχόπτωση κάνοντας τα εξής:

  • Φάτε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να πάρετε μια σειρά βιταμινών.
  • Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ρεβίθια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Χρησιμοποιήστε ένα συμπλήρωμα σιδήρου εάν σας το συμβουλεύει ο γιατρός σας.
  • Αποφύγετε το τσάι ή τον καφέ με το γεύμα σας, μπορεί να σταματήσει να απορροφάται σίδηρος στο έντερο.
  • Έχετε φαγητό ή ποτό που περιέχει βιταμίνη C με τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα όπως χυμό πορτοκάλι ή λάχανο, κάτι που θα ενισχύσει την απορρόφηση σιδήρου.
  • Προσέξτε ιδιαίτερα τη διατροφή σας εάν θηλάζετε.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό για να ελαχιστοποιήσετε τα μπερδεμένα και να χτενίζετε ή να βουρτσίζετε τα μαλλιά απαλά.
  • Αποφεύγοντας να καταστρέψετε τα μαλλιά σας με θερμότητα. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση στεγνωτήρα μαλλιών, ισιωτικών κλπ
  • Αποφύγετε τη δέσμευση των μαλλιών σας σε σφιχτές ουρές πόνυ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σπασμένα μαλλιά. Δέστε χαλαρά με μια υφασμάτινη ταινία.
  • Μοιραστείτε τις ανησυχίες και τα στρες σας με κάποιον που εμπιστεύεστε.
  • Ζητήστε βοήθεια και υποστήριξη εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία.

Πηγή: netdoctor.co.uk

Διαβάστε επίσης

Αυτό φταίει και ασπρίζουν τα μαλλιά

Όλες οι super τροφές για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Πως θα καταλάβεις ποια βιταμίνη σου λείπει από τα νύχια, τα μαλλιά, το στόμα ή το δέρμα σου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.