Αποτρίχωση με λέιζερ: Πότε είναι η καλύτερη εποχή

Στην αποτρίχωση, η συσκευή λέιζερ εκπέμπει φως που στοχεύει στη σκούρα χρωστική ουσία του τριχοθυλακίου (μελανίνη). Εκεί μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία καταστρέφει τα τριχοθυλάκια, οπότε αναστέλλεται ή καθυστερεί η ανάπτυξη των τριχών.

Όσο μεγαλύτερη είναι η χρωματική αντίθεση μεταξύ του δέρματος και των τριχών, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η θεραπεία.

Αυτή βρίσκεται στο μέγιστο σημείο της στις αρχές της άνοιξης, δεδομένου ότι το μαύρισμα της προηγούμενης καλοκαιρινής σεζόν έχει πια εξασθενήσει», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

«Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η καταλληλότερη και για έναν ακόμα λόγο: γιατί οι τρίχες δεν έχουν ακόμα εκτεθεί στον ήλιο, δεν έχουν ξανθύνει, οπότε η επιθυμητή αντίθεση παραμένει έντονη. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αποτρίχωση με λέιζερ μπορούν να κάνουν μόνο οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τη χρήση του λέιζερ και σε πιο σκούρους τύπους δέρματος, αλλά και σε τρίχες που δεν απορροφούν καλά το φως (ξανθές, λευκές, κόκκινες), χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο δέρμα», προσθέτει.

Η προετοιμασία για αποτρίχωση με λέιζερ

Άλλος ένας λόγος που η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για μόνιμη αποτρίχωση είναι γιατί τώρα είναι ευκολότερη η προετοιμασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αποτρίχωση με λέιζερ είναι οι τρίχες να βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με κερί, με τσιμπιδάκι, με ηλεκτρόλυση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη θεραπεία, κάτι που υποχρεώνει σε κάλυψη της περιοχής για αισθητικούς λόγους.

«Οι συγκεκριμένες μέθοδοι αποτρίχωσης απαγορεύονται γιατί διαταράσσουν το τριχοθυλάκιο και καθιστούν τη θεραπεία με λέιζερ λιγότερο αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες ξεριζώνονται. Χωρίς τη ρίζα της τρίχας, η ενέργεια του λέιζερ δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο τριχοθυλάκιο και να καταστρέψει την ικανότητά του να αναπτύσσει τις τρίχες», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Ξύρισμα μία εβδομάδα πριν

Η μοναδική μέθοδος αποτρίχωσης που επιτρέπεται είναι το ξύρισμα, επειδή δεν έχει καμία επίδραση στο τριχοθυλάκιο. Απαιτείται, ωστόσο, ένα εύλογο μήκος τρίχας για να εφαρμοστεί το λέιζερ, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 mm.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο ξύρισμα θα πρέπει να γίνεται, αναλόγως του σημείου του σώματος που θα υποβληθεί σε θεραπεία, από 2-7 μέρες πριν από τη συνεδρία».

Όταν ο καιρός δεν επιβάλει τη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το σύνολο του δέρματος, αυτό είναι πιο εύκολο συγκριτικά με το καλοκαίρι που είναι συχνά αδύνατη αυτή η επιλογή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η δική μας όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει πολύ και οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν για πολλούς μήνες.

Ιδανική είναι η αποτρίχωση με λέιζερ την άνοιξη και εξαιτίας της ευαισθησίας του δέρματος στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία μετά τη θεραπεία. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο εγκαύματος αλλά και φλεγμονής και δυσχρωμίας, εάν εκτεθεί στον ήλιο χωρίς ισχυρή αντηλιακή προστασία.

Παρότι τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με λέιζερ μπορούν να φανούν από την πρώτη κιόλας συνεδρία, το σύνολο της διαδικασίας απαιτεί χρόνο και μερικές συνεδρίες για να ολοκληρωθεί. Κι αυτό διότι αποδίδει μόνο όταν οι τρίχες βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης και δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο όλες οι τρίχες την ίδια στιγμή. Η επιλογή έναρξης των συνεδριών την άνοιξη, δίνει χρόνο για την ολοκλήρωση του συνόλου ή μεγάλου μέρους της θεραπείας, προτού φτάσει ο καιρός των διακοπών.

«Η αποτρίχωση με λέιζερ εκτελείται ως ιατρική πράξη περισσότερα από 20 χρόνια και τα πλεονεκτήματά της είναι πολλαπλώς επιβεβαιωμένα. Μεταξύ αυτών είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων. Φυσικά, προϋπόθεση αποκόμισης αυτών είναι να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο δερματολόγο, ο οποίος να έχει αρκετή εμπειρία, και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς τα παρωχημένης τεχνολογίας λέιζερ θα απαιτήσουν περισσότερες συνεδρίες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Οι πιθανές παρενέργειες μειώνονται με τη σωστή προετοιμασία του δέρματος πριν από τη θεραπεία και τη σωστή φροντίδα του μετά από αυτή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Λέιζερ Αλεξανδρίτη

Το καλύτερο μηχάνημα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι το λέιζερ Αλεξανδρίτη, καθώς είναι γρήγορο, δηλαδή καλύπτει μεγαλύτερες περιοχές σε λιγότερο χρόνο. Είναι δε και το πιο αποτελεσματικό, αφού η αλλαγή της υφής της τρίχας και η μείωση του αριθμού και του πάχους των τριχών είναι ορατή μετά από κάθε συνεδρία.

Είναι μια διαδικασία εντελώς ανώδυνη – υπάρχει μόνο μια αίσθηση ζέστης ή ήπιου καψίματος στην περιοχή της εφαρμογής. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μειωμένη ανοχή στον πόνο ή η θεραπεία εφαρμόζεται σε πιο ευαίσθητα σημεία είναι πιθανό να νιώσουν μια ενόχληση, η οποία όμως υποχωρεί μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Το ίδιο σύντομης διάρκειας είναι και η ερυθρότητα που μπορεί να προκληθεί.
Η αποτρίχωση με λέιζερ Αλεξανδρίτη μειώνει την τριχοφυΐα κατά έως και 90% και τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια, τόσο σε εκείνους που την κάνουν για αισθητικούς όσο και σε εκείνους που την επιλέγουν για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων (όπως η κύστη κόκκυγα) ή καταστάσεων όπως ο δασυτριχισμός λόγω ορμονικών διαταραχών», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.