Θαλάσσια σπορ: Πώς να προστατευθείτε και τι να κάνετε αν τραυματιστείτε

Τα Θαλάσσια σπορ είναι συναρπαστικές δραστηριότητες, αλλά γνωρίζετε πως να προστατευθείτε και τι να κάνετε αν τραυματιστείτε;

Ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται, ειδικά για όσους είναι νέοι στο άθλημα ή ξεπερνούν τα όριά τους. Οι τραυματισμοί είναι συνηθισμένοι τόσο στους ερασιτέχνες όσο και στους επαγγελματίες αθλητές. Η σωστή προετοιμασία, η επαρκής προθέρμανση, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες παρατεταμένης αποχής από τον αθλητισμό και να οδηγήσουν σε μέγιστη απόλαυση και απόδοση.

«Τα υδάτινα σπορ προσφέρουν πολλά οφέλη σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Στους νέους είναι πηγή διασκέδασης και ευκαιρία για εκτόνωση και άσκηση, ενώ στους μεγαλύτερους δίνουν την ευκαιρία για διατήρηση ή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και έλεγχο των χρόνιων παθήσεών τους, αφού χαρίζουν ισορροπία, ευλυγισία και δύναμη, βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας και του καρδιαγγειακού συστήματος. Τους βοηθούν, επίσης, να ξεπεράσουν τους σωματικούς περιορισμούς της άσκησης στο έδαφος.

thalassia-spor

Όσοι ασχολούνται, όμως, με θαλάσσια αθλήματα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι και αυτά, όπως και κάθε μορφή άσκησης, έχουν τα δικά τους θέματα ασφάλειας και υγείας, η κατανόηση των οποίων μπορεί να βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», προειδοποιούν ο δρ Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic και ο δρ Παναγιώτης Πάντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Κολύμβηση

«Η αγαπημένη δραστηριότητα όλων και η πιο ήπια μορφή άσκησης στο νερό, η κολύμβηση, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο. Λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων και των δύο χεριών πάνω από το κεφάλι, ο ώμος καθίσταται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς από υπερβολική χρήση. Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου και το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι οι συχνότεροι και εκδηλώνονται αρχικά με πόνο στον πρόσθιο μέρος του ώμου μετά την κολύμβηση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αρχίζει να επιδεινώνεται και τελικά ο ασκούμενος αναγκάζεται να σταματήσει τη δραστηριότητα, λόγω του συνεχούς πόνου. Η κακή φυσική κατάσταση των μυών του στροφικού πετάλου και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν χωρίς προετοιμασία είναι η αιτία ανάπτυξής τους», συνεχίζει ο δρ Πάντος.

«Όσον αφορά στα κάτω άκρα, οι τραυματισμοί στα γόνατα είναι συχνότεροι, συγκριτικά με εκείνους που προκύπτουν στην άρθρωση του ισχίου και της ποδοκνημικής. Οι δύο πιο συνηθισμένοι είναι η τενοντίτιδα της επιγονατίδας και η κάκωση του έσω πλαγίου συνδέσμου, τα οποία προκαλούνται κατά την εκτέλεση διαφορετικών στυλ κολύμβησης. Η τενοντίτιδα της επιγονατίδας είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων και βίαιων εκτάσεων του γόνατος, συνήθως στους κολυμβητές ελεύθερου στυλ ή πεταλούδας. Οι κακώσεις του έσω πλαγίου συνδέσμου είναι συχνότερη σε όσους κολυμπούν πρόσθιο, λόγω της υπερβολικής πίεσης που ασκείται. Όπως και στον ώμο, απαιτείται αποχή από την εμφάνιση του πόνου και αποκατάσταση, προκειμένου να μην καταστεί χρόνιος ο πόνος», συμπληρώνει ο δρ Σακελλαρίου.

Συγκριτικά με την κολύμβηση, το θαλάσσιο σκι, το wakeboarding, το σέρφινγκ, το τζετ σκι και το stand-up paddleboarding είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τραυματισμούς, λόγω των υπερβολικών ταχυτήτων των σκαφών, της έλλειψης προστατευτικών τεχνικών και των εμποδίων (π.χ. σημαδούρες). Πολύ συχνοί είναι οι τραυματισμοί στο κεφάλι, τον αυχένα και τα κατάγματα στα άκρα.

Πέραν αυτών:

Θαλάσσιο σκι και wakeboarding
Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί είναι τα διαστρέμματα, οι ρήξεις τενόντων και τα κατάγματα στον αστράγαλο, επειδή τα πόδια του σκιέρ είναι δεμένα με τα σκι ή τη σανίδα. Οι αναβάτες του wakeboarding, κινδυνεύουν περισσότερο από ρήξεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή διαστρέμματα αστραγάλου.

Τζετ σκι και σέρφινγκ
Οι περισσότερες περιοχές του σώματος ενός αθλητή μπορούν να υποστούν τραυματισμούς κατά το σέρφινγκ και τις βόλτες με τζετ σκι. Επικρατέστερα είναι τα κατάγματα στον ώμο, καθώς και τα τραύματα στο γόνατο ή την κνήμη.

Stand-Up Paddleboarding
Και σε αυτό το άθλημα οι κυρίαρχοι τραυματισμοί είναι στον ώμο και στον αγκώνα. Εύκολα τραυματίζεται και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Συμβουλές πρόληψης τραυματισμών

Ακόμα και οι πιο μικροί τραυματισμοί που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των υδάτινων σπορ μπορούν να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές. Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ο δρ Πάντος συμβουλεύει:
• Κάντε προθέρμανση – οι κρύοι μύες είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.
• Φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό – ατυχήματα συμβαίνουν και στους καλύτερους αθλητές.
• Ακολουθήστε τις οδηγίες ασφαλείας – όσοι αυστηροί κι αν είναι, σώζουν ζωές.
• Μείνετε ενυδατωμένοι – αποφεύγονται κράμπες, διατηρείται η υγεία των αρθρώσεων, εφοδιάζεται ο οργανισμός με ηλεκτρολύτες, μειώνεται η αίσθηση του πόνου.
• Βάλτε όρια – οι κουρασμένοι μύες τραυματίζονται ευκολότερα.
• Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ – το αλκοόλ θολώνει την κρίση και επηρεάζει τη συγκέντρωση και τον συντονισμό.
• Μην είστε μόνοι – η βοήθεια θα φτάσει γρηγορότερα στην περίπτωση ατυχήματος.
• Μην υπερβαίνετε τις ικανότητές σας – οι προσπάθειες εντυπωσιασμού χωρίς προετοιμασία οδηγούν σε τραυματισμούς.
• Τρώτε υγιεινά – για ταχύτερη αποκατάσταση.

Θαλάσσια σπορ και τι να κάνετε αν τραυματιστείτε

Για την αποφυγή επιδείνωσης του τραυματισμού και την ταχύτερη αποκατάσταση ο δρ Σακελλαρίου συστήνει:

• Μείνετε ήρεμοι – πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να μείνετε ακίνητοι.
• Βγείτε από το νερό εάν μπορείτε να κινηθείτε. Διαφορετικά τραβήξτε την προσοχή συναθλητών σας ή λουόμενων, για να σας βοηθήσουν.
• Καθαρίστε το τραύμα με καθαρό νερό (εάν υπάρχει πληγή) για την αποφυγή μολύνσεων.
• Βάλτε πάγο, για να μειώσετε το οίδημα.
• Κρατήστε ψηλά το τραυματισμένο μέλος, για να αποφύγετε, κατά το δυνατόν, το πρήξιμο.
• Κάντε ένα διάλειμμα από τα σπορ, για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση.
• Ζητήστε ιατρική συμβουλή – η σωστή διάγνωση και επιλογή της κατάλληλης θεραπείας επισπεύδει την ανάρρωση.
• Μείνετε ακίνητοι, εάν υποψιάζεστε κάταγμα.
• Μεταβείτε στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου, εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

Ο δρ Βασίλειος Σακελλαρίου

 

 

 

 

Ο δρ Παναγιώτης Πάντος

 

 

 

 

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πρωτοποριακή εφαρμογή στέλνει ειδοποιήσεις για επείγουσες ανάγκες αιμοδοσίας

Η ταξιδιωτική τεχνολογία απογειώνεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.