Αν ακούτε ή κάνετε κρακ στον λαιμό, μία ή δύο φορές την ημέρα, είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά αν επαναλαμβάνεται, κάτι μπορεί να τρέχει.
Το κρακ στον λαιμό μπορεί να ακούγεται σαν σπάσιμο, αλλά ο σκελετός παραμένει σώος. Όταν ακούτε τον λαιμό σας σαν να ‘σπάει”, τρία πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας:
- Απελευθερώνεται αρνητική πίεση σε μια αρθρική άρθρωση. Ο χόνδρος όπου συναντώνται τα οστά των αρθρώσεων ονομάζεται αρθρική άρθρωση και περιβάλλεται από μια κάψουλα γεμάτη με αρθρικό υγρό που διατηρεί τα μέρη του ενυδατωμένα. Όταν μετακινούμε την άρθρωση στο σημείο που είναι περιορισμένη, δημιουργούμε αρνητική πίεση μέσα σε αυτή την κάψουλα. Όταν τραβιέται, κάνει αυτόν τον ήχο σπασίματος.
- Οι σύνδεσμοι ή οι τένοντες κινούνται. Αυτοί οι τύποι συνδετικού ιστού συνδέονται με τα οστά σας. Μερικές φορές, οι ρωγμές που ακούτε είναι στην πραγματικότητα σύνδεσμοι ή τένοντες που κυλούν ο ένας πάνω στον άλλο.
- Το δέρμα αποχωρίζεται από την περιτονία. Κάτω από το δέρμα σας υπάρχει ένα στρώμα μαλακού συνδετικού ιστού που ονομάζεται περιτονία, το οποίο λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του δέρματος και των μυών σας. Όταν το δέρμα αποχωρίζεται από την περιτονία, μπορεί να κάνει έναν ήχο τριξίματος, παρόμοιο αλλά ελαφρώς διαφορετικό από το τρίξιμο.
Είναι κακό να κάνεις κρακ στον λαιμό;
Ένα μικρό, απότομο, τρίξιμο συνήθως δεν είναι ανησυχητικό. Αλλά το να πιέζετε τον λαιμό σας να κάνει κρακ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως:
- Αστάθεια των αρθρώσεων. Το επανειλημμένο σκάσιμο του αυχένα μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει χαλάρωση και μείωση της σταθερότητας των συνδέσμων και των τενόντων στον αυχένα, γεγονός που σας καθιστά πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
- Μυϊκή καταπόνηση. Μπορείτε να «τραβήξετε έναν μυ» στον αυχένα σας “σπάζοντάς” τον πολύ δυνατά ή λανθασμένα.
- Τσιμπημένο νεύρο. Θα μπορούσατε να συμπιέσετε νευρικές ρίζες στον αυχένα σας και να προκαλέσετε αυχενική ριζοπάθεια, πιο γνωστή ως “τσιμπημένο νεύρο”. Αυτή η προσωρινή αλλά επώδυνη κατάσταση μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις σας.
- Τραυματισμός αιμοφόρου αγγείου. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η ξαφνική κίνηση του ραγίσματος του αυχένα σας μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο τραύματος που ονομάζεται ανατομή της σπονδυλικής αρτηρίας – μια ρήξη σε ένα ή περισσότερα από τα στρώματα ιστών που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Η ανατομή της σπονδυλικής αρτηρίας μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας και να σας θέσει σε κίνδυνο για θρόμβο αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το περιστασιακό τράνταγμα στον αυχένα μπορεί να σας προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση από την πίεση ή τον πόνο. Αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε σκόπιμα και πολύ συχνά. Εάν νιώθετε ότι χρειάζεται να το κάνετε συνέχεια ή εάν το τράνταγμα προκαλεί πόνο, μιλήστε με έναν γιατρό για να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από αυτό.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
6 tips για να επιλέγετε τις μπάρες δημητριακών, ανάλογα με τον στόχο σας