Μπορεί η λύση για τον χρόνιο πόνο να βρίσκεται όχι σε νέα φαρμακευτική αγωγή αλλά στη διαχείριση των συναισθημάτων; Αυτό δείχνει νέα αυστραλιανή μελέτη, η οποία καταγράφει βελτιώσεις σε ασθενείς που ακολούθησαν ένα εννιά εβδομάδων πρόγραμμα συναισθηματικής ρύθμισης και ενσυνειδητότητας, χωρίς την παραδοσιακή φαρμακευτική προσέγγιση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Neuroscience Research Australia (NeuRA), με 89 συμμετέχοντες ηλικίας 26 έως 77 ετών που ζούσαν με χρόνιο πόνο. Το πρόγραμμα, με την ονομασία «Θεραπεία Πόνου και Συναισθημάτων», περιλάμβανε διαδικτυακές ομαδικές συνεδρίες, εγχειρίδιο ασκήσεων και εφαρμογή για κινητά.
Τα συναισθήματα μειώνουν τον χρόνιο πόνο
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο χρόνιος πόνος δεν είναι μόνο φυσική εμπειρία αλλά συνδέεται στενά με την ψυχική κατάσταση. Ασθενείς με έντονο άγχος και κατάθλιψη ανέφεραν ότι ο πόνος επιδεινώνεται σε περιόδους συναισθηματικής πίεσης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα μείωση του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος «ηρεμεί» τον εγκέφαλο, σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.
Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σύλβια Γκάστιν και την Δρα Νελ Νόρμαν-Νοτ, διεξήγαγε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, με τους μισούς συμμετέχοντες να υποβάλλονται στη νέα θεραπεία και τους άλλους μισούς να συνεχίζουν τις συνήθεις θεραπείες για τον πόνο. Μετά από εννέα εβδομάδες και ξανά στους έξι μήνες, όσοι συμμετείχαν στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση των συναισθημάτων και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Μετά το τέλος του προγράμματος και σε επανέλεγχο έξι μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες που εκπαιδεύτηκαν στη ρύθμιση των συναισθημάτων ανέφεραν βελτίωση στον ύπνο και μείωση της έντασης του πόνου. Μια από τις συμμετέχουσες κατάφερε να μειώσει τη χρήση μορφίνης, ενώ άλλοι βρήκαν τη θεραπεία πιο προσιτή από τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.
Αν και η μελέτη βασίστηκε σε μικρό δείγμα, τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά. Η επόμενη φάση ξεκινά το 2026, με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων ενηλίκων από την Αυστραλία. Το εξ ολοκλήρου διαδικτυακό μοντέλο καθιστά το πρόγραμμα προσβάσιμο ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, δίνοντας ελπίδα στο 20-30% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με χρόνιο πόνο.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Κανένα παιδί με πόνο: Αγώνας για έγκαιρη διάγνωση της Νεανικής Αρθρίτιδας
Πώς το δέρμα αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε στην ρουτίνα περιποίησης