Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο, προέρχεται από το βαλσαμόχορτο, όπου ευδοκιμεί στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως Ασία και Αμερική. Το βαλσαμόχορτο ή St. John’s Wort, αποτελεί βότανο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έλαβε την ονομασία του από τον Αγ. Ιωάννη τον Βαπτιστή, καθώς τα κίτρινα άνθη του άνθιζαν και συλλέγονταν την περίοδο που είχε γενέθλια ο άγιος.
Παρόλο που τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα, όπως συμπληρώματα διατροφής, το έλαιο βαλσαμόχορτου δημιουργείται με έγχυση των φρέσκων ανθών σε ένα ουδέτερο έλαιο βάσης, όπως το ηλιέλαιο ή το ελαιόλαδο. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, αυτό το έλαιο προσφέρει πολλά οφέλη για το δέρμα και τους μυς, όπως θα δούμε και παρακάτω.
Ιδιότητες του σπαθόλαδου
Έχουν αναφερθεί αρκετές ιδιότητες του σπαθόλαδου, που περιλαμβάνουν την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των μυών. Παρακάτω, θα δούμε μερικές από τις σημαντικότερες εξ αυτών.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Το εκχύλισμα του σπαθόλαδου έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπου βρίσκει χρήση αρκετά χρόνια πίσω στην παραδοσιακή ιατρική. Τα άνθη του St. John’s Wort, όπου εκχυλίζονται για την παραγωγή του βαλσαμέλαιου, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, με τα συστατικά υπερικίνη και υπερφορίνη, που συμβάλλουν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού. Η συγκεκριμένη δράση του σπαθόλαδου χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει μυϊκούς πόνους, μώλωπες και άλλους πόνους μυϊκούς ή των αρθρώσεων.
Ως προς την υγεία του δέρματος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βαλσαμέλαιου είναι αρκετά χρήσιμες για επούλωση ηπίων πληγών και εγκαυμάτων. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της χρήσης του βαλσαμόλαδου και αποτροπή μελλοντικών εξάρσεων ακμής.
Αντισηπτικές ιδιότητες
Το έλαιο βαλσαμόχορτου έχει σημαντικές αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή και άλλων τύπων επιβλαβών βακτηρίων στο δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εξάρσεων ακμής και στην προώθηση ενός πιο καθαρού, υγιούς δέρματος.
Ενυδατικές ιδιότητες
Ένα από τα πολλά συστατικά που βρίσκονται στο βαλσαμόλαδο είναι η νιασιναμίδη, που συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος και συγκράτηση της υγρασίας του. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων μέσω της τακτικής του χρήσης. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς το βαλσαμέλαιο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Για τραύματα και εγκαύματα
Το βαλσαμέλαιο θεωρείται ότι έχει ιδιότητες επούλωσης πληγών και ηπίων εγκαυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην επούλωση ηπίων κοψιμάτων και άλλους τύπους δερματικών βλαβών. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ουλών.
Για δερματικές παθήσεις
Το σπαθόλαδο έχει σημαντική δράση σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα κι η ψωρίαση, καθώς θεωρείται ένα αρκετά αξιόπιστο «καθαριστικό». Ως προς την ακμή, οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του δράσεις αποτρέπουν την εμφάνιση και ξεσπάσματα ακμής. Αναφορικά με το έκζεμα, κι εδώ, οι αντιβακτηριακές του δράσεις συμβάλλουν στην ανακούφιση των ερεθισμών. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως οι αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του δράσεις βρίσκουν ανταπόκριση και στην ψωρίαση.
Σπαθόλαδο για πόνο και φλεγμονές
Ένα από τα οφέλη βαλσαμόλαδου είναι η ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που παρουσιάζεται στους μύες, τις αρθρώσεις και τα νεύρα.
Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:
- Ξηροστομία
- Πονοκέφαλος
- Διαταραχές στο στομάχι
- Φωτοευαισθησία
Για τη σωστή χρήση του, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Χρησιμοποιείτε τις δοσολογίες που έχει προτείνει ο ιατρός σας και μην τις υπερβαίνετε
- Στην περίπτωση που λαμβάνετε υψηλή δοσολογία σπαθόλαδου και πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, φορέστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας
- Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε χειρουργείο, διακόψτε τη χρήση βαλσαμόλαδου ή βαλσαμόχορτου τουλάχιστον 14 μέρες πριν την επέμβαση
- Στην περίπτωση πόσιμου σπαθόλαδου, καταναλώνετε σύμφωνα με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση
- Για εξωτερική χρήση, χρησιμοποιήστε το λάδι τοπικά αλείφοντας τα σημεία που χρειάζεται όσο συχνά επιθυμείτε μέχρι την πλήρη επούλωση ή ανακούφιση των συμπτωμάτων
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Βαρηκοΐα – Απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη;