Η υβριδική εργασία βελτιώνει σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων

Νέα μελέτη της IWG αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία βελτιώνει σημαντικά την ευεξία των εργαζομένων, καθώς τέσσερις στους πέντε (80%) λένε ότι η ζωή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας και του ελέγχου που έχουν στον τρόπο εργασίας τους.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των εργαζομένων ανέφεραν βελτιωμένη σωματική υγεία, περισσότερο χρόνο για σωματική άσκηση, χρόνο για προετοιμασία πιο υγιεινών γευμάτων και καλύτερη ποιότητα ύπνου

Τα τρία τέταρτα (76%) των εργαζομένων δήλωσαν ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρεάσει αρνητικά την ευεξία τους.

Επιπρόσθετα, 4 στους 5 (86%) HR managers πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία είναι πλέον ένα από τα πιο περιζήτητα οφέλη για την ευεξία των εργαζομένων.

Η έρευνα της International Workplace Group, αποκαλύπτει μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της υιοθέτησης του υβριδικού μοντέλου εργασίας και της βελτίωσης της ευεξίας των εργαζομένων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.026 άτομα τον Μάιο του 2024 από την Mortar Research. Στην έρευνα συμμετείχαν υπάλληλοι γραφείου, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε υβριδικό στυλ. Το δείγμα ήταν εθνικά αντιπροσωπευτικό της περιοχής και του φύλου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την υβριδική εργασία

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητα τους είχε βελτιωθεί σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του μεταξύ σπιτιού, ευέλικτων χώρων εργασίας κοντά στο σπίτι τους και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος.

Το 68% δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο για άσκηση (54%) και περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν υγιεινά γεύματα (58%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προγενέστερες έρευνες της IWG, οι οποίες έδειξαν ότι ο εργαζόμενος που δουλεύει υβριδικά ασκείται σήμερα 4,7 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 3,4 ώρες πριν από την πανδημία και κερδίζει επιπλέον 71 ώρες ύπνου το χρόνο ή σχεδόν 6 ώρες τον μήνα.

Το 17% ανέφερε ότι οι εταιρείες τους προσέφεραν συνδρομή μέλους με μειωμένο κόστος σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο.

Ως προς τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που θα εργαστούν καθημερινά σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) εργαζόμενους λένε ότι η υβριδική εργασία έχει οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) αναφέρουν μειωμένα επίπεδα άγχους. Αυτοί οι παράγοντες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ευτυχισμένο και υγιές προσωπικό, με τους τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (81%) να αναφέρουν ότι η μετάβασή τους στο υβριδικό μοντέλο εργασίας βελτίωσε την ψυχική τους υγεία.

Αντίστοιχα, οι HR managers εκφράζουν εξίσου θετικές απόψεις για τον αντίκτυπό της στην ευεξία των εργαζομένων. Η μελέτη «HR Leaders and Hybrid Working» της IWG που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα αποκάλυψε ότι το 86% των ηγετών του ανθρώπινου δυναμικού θεωρεί ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και περιζήτητα οφέλη ευεξίας στους εργαζομένους, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (85%) δήλωσε ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διατήρηση του ταλέντου στις εταιρείες. Επιπλέον, το 88% των HR Managers συμφωνεί ότι το μοντέλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Δεδομένου του θετικού αντίκτυπου της υβριδικής εργασίας στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα (76%) δήλωσαν ότι η επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα θα επηρέαζε αρνητικά την ευεξία τους.

Ο Mark Dixon, CEO & Ιδρυτής της IWG, δήλωσε: “Η υβριδική εργασία φέρνει οφέλη τόσο στους εργαζομένους όσο και στους εργοδότες. Η ισορροπία που προσφέρει μεταξύ γραφείου και σπιτιού, επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύει την ευεξία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα καθιστά τους εργοδότες πιο ανταγωνιστικούς στην προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων στελεχών.

Διαβάστε επίσης

H φροντίδα “καγκουρό” για τα πρόωρα νεογνά – Πανευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή 7 ελληνικών νοσοκομείων

Διαβαλκανικό: Έλληνας ο πρώτος ασθενής στην Ευρώπη που λαμβάνει θεραπεία, τύπου εμβολίου, για καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.