Αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα στα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ. Ο όμιλος HHG (Hellenic Healthcare Group) προχωρά σε νέα επένδυση, με καινοτομίες στα κτίρια των νοσοκομείων και τη δημιουργία θεματικού πάρκου.
Μισό αιώνα μετά την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ο όμιλος HHG ετοιμάζεται να ξεκινήσει την αναδιαμόρφωση των κτιρίων του ΥΓΕΙΑ και του ΜΗΤΕΡΑ, με μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά, φιλική προς το περιβάλλον.
Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ και το έργο θα ξεκινήσει ως το τέλος του 2025, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έναν ακόμη χρόνο.
Οι επικείμενες αλλαγές αποτελούν την υλοποίηση του οράματος του προέδρου του ομίλου, Δημήτρη Σπυρίδη.
ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ: Επένδυση και καινοτομίες
Ειδικότερα στόχος του έργου είναι η ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων των δύο νοσοκομείων και η λειτουργική τους ενοποίηση με αρχές βιώσιμης και ενεργειακά αποδοτικής αρχιτεκτονικής, καθώς και η διαμόρφωση των κοινών εξωτερικών χώρων σε πάρκο πράσινου, ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες, με θεραπευτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

«Το Hellenic Healthcare Group επενδύει στρατηγικά στην αναβάθμιση των υποδομών όλων των νοσοκομείων του ομίλου, στηρίζοντας σταθερά την ποιότητα και την καινοτομία στην υγεία.
Το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ περνούν σε μια νέα εποχή, που τιμά την ιστορία τους και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για το αύριο», ανέφερε ο κ. Σπυρίδης σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Νέα Εποχή του ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ».
Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος αφορά στη μετεξέλιξη των δύο νοσοκομείων σε ένα ενιαίο, υπερσύγχρονο υγειονομικό συγκρότημα – το μεγαλύτερο της χώρας, με δυναμικότητα άνω των 800 κλινών.
Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου Ιατρικής Ιστορίας, αφιερωμένου στην εξέλιξη της Ιατρικής στην Ελλάδα, με σημείο αναφοράς τον Ιπποκράτη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ και διευθύνων σύμβουλος του ΜΗΤΕΡΑ, Ανδρέας Καρταπάνης, υπογράμμισε:
«Σήμερα εγκαινιάζουμε το νέο κεφάλαιο στην πορεία του ΥΓΕΙΑ και του ΜΗΤΕΡΑ, δημιουργώντας ένα ιατρικό περιβάλλον πρότυπο, λειτουργικό και φιλόξενο, που θα ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή τεχνολογία στις υπηρεσίες του.
Θα επενδύσει σε εξατομικευμένη ιατρική, στην πρόληψη, στη βιωσιμότητα, στην ψηφιακή υγεία. Έναν χώρο φροντίδας, όπου συναντιούνται το μέλλον της Ιατρικής και ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».
Ό,τι πιο σύγχρονο σε νοσοκομείο
Οι αλλαγές, που έχουν σχεδιαστεί, βασίζονται στα τελευταία δεδομένα αειφορίας. Με υπεύθυνες στρατηγικές, το έργο απαντά στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις
Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων εκτείνεται σε 70.000 τετραγωνικά μέτρα, από μια συνολική έκταση 25.000 στρεμμάτων.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικόπεδα μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας», όπως επεσήμανε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσουκαλάς (σ. σ. το γραφείο του ανέλαβε τη μελέτη για τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του συγκροτήματος), που έσπευσε να αναφέρει ότι η πλατεία Συντάγματος εκτείνεται σε 23.000 τετραγωνικά, η Αμερικανική πρεσβεία σε 20.000 τετραγωνικά και το Μέγαρο Μουσικής σε 15.000 τετραγωνικά.
Τα δύο κτίρια – τοπόσημα της Αθήνας αλλάζουν αρχιτεκτονική ταυτότητα. Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των ενεργειακών απωλειών, που θα επιτευχθεί χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα σχεδιασμού «διπλή πρόσοψη» (double-skinfaçade).
Πέρα από το double skin, έμφαση δίνεται στα φυσικά υλικά, στα φυτεμένα δώματα (με δέντρα και φυτά που θα δημιουργήσουν ενεργειακό μικροκλίμα) και στα εκτεταμένα φωτοβολταϊκά, που θα καταστήσουν το συγκρότημα πρότυπο βιώσιμου νοσοκομειακού σχεδιασμού.
Επιπλέον θα υπάρχει ένα στέγαστρο τριών στρεμμάτων.
Ο “Περίπατος του Ιπποκράτη”
Κεντρικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού και της ενοποίησης των δύο νοσοκομειακών συγκροτημάτων αποτελεί ο «Περίπατος του Ιπποκράτη».
Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο έκτασης 12.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα καλλιεργηθούν πάνω από 200 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που, βάσει μελετών, προάγουν την ευεξία και συμβάλλουν στην μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης.

Ο χώρος αυτός θα είναι ανοικτός και για το κοινό εκτός νοσοκομείων. Θα λειτουργεί ως θεραπευτικό και ως εκπαιδευτικό πάρκο. Θα προσφέρει διαδρομές περιπάτου, σημεία θέασης και ησυχίας, αλλά και σταθμούς εκπαίδευσης και ανάπαυσης, ενισχύοντας τη σωματική και την ψυχική ευεξία ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων. Με τη σύνδεση του νοσοκομείου με το φυσικό τοπίο και με τον αστικό ιστό, το συγκρότημα θα αποκτήσει το νέο του χαρακτήρα.
Πράσινο, βιώσιμο περιβάλλον
Την επιμέλεια του πάρκου ανέλαβε ο έγκριτος ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Βασίλης Λαμπρινουδάκης εμπνευσμένος από τον κήπο του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο στην Κω.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για παράρτημα της Επιδαύρου εντός του πάρκου ή ακόμη και για το στήσιμο εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Στο οικόπεδο, που βρίσκονται το ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ, ο πνεύμονας πράσινου εκτείνεται σήμερα στο 13%.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί, ώστε να φτάσει στο 68% της συνολικής επιφάνειας ή, σε απόλυτους αριθμούς, στις 10.500 τετραγωνικά μέτρα.
Οι αδειοδοτήσεις έχουν ολοκληρωθεί και τα σχέδια επί χάρτου θα λάβουν σάρκα οστά το αμέσως προσεχές διάστημα.
HHG: Μια ιστορική διαδρομή
Ο όμιλος HHG ιδρύθηκε το 2018, με σκοπό να αναπτύξει την ιατρονοσηλευτική περίθαλψη στην Ελλάδα.
Μέχρι τότε βασικός μέτοχος ήταν η MIG, οπότε και αποκτήθηκε από τον HHG. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του νοσοκομείου Metropolitan και της γενικής κλινικής Iaso General.
Σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, πρωταγωνιστώντας στη συνεχή ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα δύσκολου και ανταγωνιστικού κλάδου.
Πρωτοπορεί στην περίθαλψη, προσφέροντας υψηλά επίπεδα υπηρεσιών στους ασθενείς.

Σήμερα «τρέχει» δίκτυο 16 διαγνωστικών κέντρων και 9 νοσοκομείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πρόκειται για το ΥΓΕΙΑ, το Metropolitan Hospital, το ΜΗΤΕΡΑ, το Metropolitan General, το Λητώ, το Creta Inter Clinic στην Κρήτη, το City Hospital στην Καλαμάτα, το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο και το Αρεταίειο στην Κύπρο.
Το ΥΓΕΙΑ είναι η ναυαρχίδα του ομίλου. Ιδρύθηκε από μια ομάδα Ελλήνων γιατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός ιδιωτικού νοσοκομείου πρότυπο για τη χώρα μας.
Εκεί έγινε, μεταξύ άλλων, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα, εκεί αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα AIDS, εκεί έγινε για πρώτη φορά στην Ευρώπη εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων σε καρκίνο του προστάτη, εκεί διαχωρίστηκαν σιαμαία το 1989.
Στις αρχές του έτους η Pure Health Holding PJSC, ο μεγαλύτερος όμιλος υγειονομικής περίθαλψης στη Μέση Ανατολή, συμφώνησε να εξαγοράσει από την CVC Capital Partners ποσοστό 60% του ομίλου HHG.
Με δυναμικότητα άνω των 1.600 κλινών, ο όμιλος εξυπηρετεί περίπου 1,4 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως, μέσω μιας ομάδας με πάνω από 5.500 επαγγελματίες του κλάδου υγείας.
Διαβάστε επίσης
Το Ωνάσειο Νοσοκομείο στην αιχμή της εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτες δράσεις για τον καύσωνα