Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα λαχανικά, τα φρούτα και το μέλι. Είναι ο πιο γλυκός υδατάνθρακας που υπάρχει στη φύση και είναι πιο γλυκός από την επιτραπέζια ζάχαρη που ονομάζεται σακχαρόζη.
Υπάρχουν τρία είδη σακχάρων που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά: η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Ενώ και τα τρία περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων, η φρουκτόζη πιστεύεται ότι είναι η πιο γλυκιά.
Η φρουκτόζη ή η «ζάχαρη φρούτων» είναι ένα είδος φυσικής ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα, το μέλι, την αγαύη και τα περισσότερα λαχανικά με ρίζα. Προστίθεται επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη .
Απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός από το λεπτό έντερο και θεωρείται ότι προκαλεί σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με αρνητικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.
Το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που την μεταβολίζει. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το φυσικό γλυκαντικό μαζί με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων μπορεί να υπερφορτώσει το συκώτι και να μετατρέψει τη φρουκτόζη σε λίπος, αυξάνοντας τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ο καρκίνος.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι υψηλές ποσότητες φρουκτόζης σε μια δίαιτα με πολλές θερμίδες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Τροφές με φρουκτόζη
- Δαμάσκηνα
- Μήλο
- Χυμός μήλου
- Σιρόπι αγαύης
- Γλυκόριζα
- Ξερά σύκα
- Αχλάδια
- Αρακάς
- Σπαράγγια
- Καρπούζι
- Κρεμμύδια
- Πράσα
- Αγκινάρες
Επεξεργασμένα τρόφιμα
- Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
- Μέλι
- Μελάσα
- Ζαχαρούχα ποτά
- Ψημένα προϊόντα
- Γλυκά
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τι σημαίνει η ετικέτα «χωρίς paraben» στα καλλυντικά
Σε εγρήγορση καλεί τους γιατρούς ο ΙΣΑ για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού