Ποια ψάρια αποτελούν «ασπίδα» κατά της χοληστερόλης

Οι ειδικοί συνιστούν εδώ και χρόνια να τρώμε ψάρια όσο πιο συχνά μπορούμε, διότι κάνουν καλό στην υγεία μας.

Επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εντόπισαν τουλάχιστον τέσσερα συστατικά στα ψάρια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την κακή (ή LDL) χοληστερόλη. Η χοληστερόλη αυτή βλάπτει την καρδιά, διότι συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που την τροφοδοτούν με αίμα, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύεται στην  επιθεώρηση Journal of Nutrition. 

Είναι απαραίτητη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για υγιή χοληστερόλη. Όπως εξηγεί η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), τα ψάρια περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά και πολλά ακόρεστα. Είναι επίσης πλούσια στα καρδιοπροστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Χρειαζόμαστε λοιπόν τουλάχιστον 230 γραμμάρια μαγειρεμένο ψάρι την εβδομάδα. Να προτιμάτε παχιά (λιπαρά) ψάρια όπως:

  • Ο σολομός
  • Οι σαρδέλες
  • Το σκουμπρί
  • Η ρέγγα
  • Η πέστροφα
  • Ο τόνος

Να τρώτε το ψάρι σας ψητό, βραστό, στο γκριλ ή στον ατμό, χωρίς πανάρισμα και τηγάνισμα. Μην προσθέτετε επίσης πολύ αλάτι.

Ψάρια και χοληστερόλη

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 41 εθελοντές να ακολουθήσουν μία μεσογειακή διατροφή. Η διατροφή τούς παρείχε ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως,  φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 30-69 ετών. Ο σολομός ήταν ένα από τα ψάρια που έπρεπε να καταναλώσουν.

Πριν την έναρξη και στη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε διάφορες καρδιολογικές εξετάσεις. Οι εθελοντές ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εν τούτοις κανένας δεν έπασχε από ενεργό μεταβολική νόσο, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Στο πλαίσιο της διατροφής, οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώνουν δύο μερίδες σολομό την εβδομάδα, επί δύο περιόδους διαρκείας 5 εβδομάδων η κάθε μία. Μεταξύ των δύο εβδομάδων μεσολάβησε ένας μήνας, στη διάρκεια του οποίου ο σολομός απαγορευόταν.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη έδειξε ακόμα, πως, οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα είχαν σημαντικά μειωμένη:

  • Ολική χοληστερόλη
  • LDL χοληστερόλη
  • Τριγλυκερίδια
  • Απολιποπρωτεΐνη Β (είναι ένας δείκτης της καρδιοπάθειας)

Διαβάστε επίσης 

Θαλασσινά και ψάρια στην εγκυμοσύνη: Να τρώτε ή να μην τρώτε;

Ενδομητρίωση: Περιορίστε αυτές τις τροφές για να βελτιώσετε τα συμπτώματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.