Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί παρτίδα καπνιστής πέστροφας – Ανιχνεύτηκε μικροοργανισμός

Στην ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας από την αγορά λόγω παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes, προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία καπνιστής πέστροφας, με την εμπορική ονομασία «ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI» με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξεως 07/10/2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΟΕ που εδρεύει στην Σινώπη Πρέβεζας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Ο ΕΦΕΤ, απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Τι είναι η λιστερίωση 

Η Listeria monocytogenes είναι gram-θετικό, μη σπορογόνο, κινητό (με τη βοήθεια μαστιγίων) βακτήριο, αρκετά ανθεκτικό στις επιβλαβείς επιπτώσεις της κατάψυξης, της ξήρανσης και της θερμότητας. Το γένος Listeria αποτελείται από εφτά είδη (L. monocytogenes, L. innocua, L. ivanovii, L seeligeri, L. welshimeri, L. murrayi, L. grayi), από τα οποία μόνο η L. monocytogenes προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις στον άνθρωπο.

Η L. monocytogenes επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες, όπως ευρύ φάσμα θερμοκρασιών, χαμηλό pH, και χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Η L. monocytogenes, έχει αποδειχτεί ο πιο ανθεκτικός μικροοργανισμός όταν υποβάλλεται σε ακτινοβολία, συγκρινόμενη με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς τροφίμων. Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 30-37οC, όμως αποτελεί απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων λόγω της ικανότητας της να αναπτύσσεται σε συνθήκες ψύξης και να επιβιώνει σε θερμοκρασίες παστερίωσης (72 0C για 15sec).

Οι θερμοκρασίες ψύξης,αναφέρει ο ΕΦΕΤ,  δεν αναστέλλουν την ανάπτυξη του μικροοργανισμού ο οποίος είναι ικανός να διπλασιάζεται κάθε 1,5 ημέρα, στους 4 oC. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 77oC απενεργοποιούν τη δράση του μικροοργανισμού, συνεπώς η επιμόλυνση των τροφίμων απ’ το περιβάλλον, μετά το στάδιο παραγωγής τους αποτελεί κρίσιμο σημείο ελέγχου.

Από τα ψυγμένα κι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ως μη ασφαλή θεωρούνται:

  • τα μαλακά τυριά (camembert, brie, ricotta)
  • έτοιμα φαγητά (π.χ. ψυγμένα κομματάκια κοτόπουλου όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς)
  • κρύα κρέατα και πατέ
  • έτοιμες σαλάτες
  • ωμά θαλασσινά (π.χ. στρείδια, ωμό ψάρι-sushi, sashimi, καπνιστός σολομός, καπνιστά στρείδια).

Διαβάστε επίσης

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται φτερούγες κοτόπουλου – Εντοπίστηκε σαλμονέλα

Έκθεση ΕΟΔΥ: 18 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.