Τα συμπληρώματα με πολυβιταμίνες που αρκετοί καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, δεν περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα.
Μεγάλη ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 400.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών από υγιείς ενήλικες και του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου.
Πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνουν πολυβιταμίνες με την ελπίδα να βελτιώσουν την υγεία τους. Ωστόσο, τα οφέλη και οι βλάβες από την τακτική χρήση πολυβιταμινών παραμένουν ασαφή. Στη συγκεκριμένη έρευνα, αναλύθηκαν δεδομένα από τρεις γεωγραφικά διαφορετικές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 390.124 υγιείς ενήλικες στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες δεν είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τα άτομα που δεν έπαιρναν πολυβιταμίνες. Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες. Στα αποτελέσματα έγιναν προσαρμογές για παράγοντες, όπως η εθνικότητα, η εκπαίδευση και η ποιότητα της διατροφής.
Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθεί η χρήση πολυβιταμινών και ο κίνδυνος θανάτου και σε άλλους πληθυσμούς, όπως εκείνοι με τεκμηριωμένες διατροφικές ελλείψεις, καθώς και ο πιθανός αντίκτυπος της τακτικής χρήσης πολυβιταμινών σε άλλες συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «
JAMA Network Open».
Διαβάστε επίσης
Δημογραφικό: Από το 1980 έχει ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία των γεννήσεων
Έναρξη ειδικότητας: Κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για απόφαση που φέρνει τα πάνω κάτω