Οι πιο πολλές συνταγές απαιτούν προθέρμανση του φούρνου, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι καλό να παραλείψετε αυτό το στάδιο για το ψήσιμο.
Η προθέρμανση του φούρνου εξαρτάται από το είδος του φαγητού που φτιάχνετε, το μέγεθος αυτού που ψήνετε και το είδος της υφής που θέλετε να έχει, σύμφωνα με σεφ από το Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης στη Νέα Υόρκη.
Όταν πρέπει να προθερμάνετε το φούρνο
Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ορισμένες συνταγές απαιτούν όντως μια σχολαστική προθέρμανση πριν το φαγητό μπει στο φούρνο.
Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για τα αρτοσκευάσματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως π.χ.:
- Βουτυράτες ζύμες (όπως ζύμη για πίτα και μπισκότα)
- Μπισκότα
- Σφολιάτες
- Πολλά γαλλικά αρτοσκευάσματα (όπως κρουασάν )
- Μπισκότα βουτύρου
Αν τοποθετήσετε αυτά τα προιόντα σε κρύο φούρνο, τα λίπη θα μπορούσαν να λιώσουν πριν τα άμυλα ζελατινοποιηθούν ή οι πρωτεΐνες πήξουν. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικό άπλωμα των μπισκότων ή να φουσκώσουν άτσαλα.
Η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις βουτυρώδεις ζύμες, επειδή το κρύο βούτυρο που πηγαίνει σε έναν ζεστό, προθερμασμένο φούρνο θα αχνίσει και αυτός ο ατμός σπρώχνει τα στρώματα της ζύμης προς τα πάνω, με αποτέλεσμα μια ελαφριά ζύμη. Μια βουτυρώδης ζύμη σε φούρνο που είναι πολύ κρύος θα κάνει το βούτυρο να λιώσει πριν το άχνισμα, με αποτέλεσμα η ζύμη να είναι όχι μόνο επίπεδη αλλά και στεγνή από το λιώσιμο του βουτύρου.
Πρέπει επίσης να προθερμάνετε τον φούρνο για φαγητά που χρειάζονται φούσκωμα ή τρόφιμα που έχουν κρούστα, όπως:
- Ψωμιά με κρούστα
- Μπαγκέτες
- Πίτσα
Τα τρόφιμα που έχουν κρούστα εξωτερικά και είναι κάπως υγρά στο εσωτερικό τους, όπως μια μπαγκέτα, απαιτούν αυτή την αρχική θερμότητα. Επίσης, τα ψωμιά που παρασκευάζονται με «άπαχη ζύμη», όπως οι μπαγκέτες ή η ζύμη πίτσας, απαιτούν προθέρμανση.
Πότε δεν χρειάζεται προθέρμανση φούρνου
Ορισμένα φαγητά, γλυκά και αλμυρά, ωφελούνται από την έναρξη του ψησίματος σε κρύο φούρνο που ζεσταίνεται αργά.
Γλυκές παρασκευές
Μπάρες, cheesecake, επιδόρπια με βάση την κρέμα και κέικ χωρίς αλεύρι, δεν εξαρτώνται τόσο από ένα ζεστό φούρνο, αλλά επωφελούνται από μια ομοιόμορφη, σταδιακή θερμοκρασία που μπορεί να προσφέρει το ξεκίνημα σε έναν κρύο φούρνο.
Αλμυρά φαγητά
Ψητό κοτόπουλο: Αν θέλετε να κάνετε ένα παχύ στρώμα φλούδας και λίπους εξωτερικά, το ψητό κοτόπουλο θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια χαμηλή και πιο αργή εκκίνηση του κρύου φούρνου. Και μην ξεκινάτε μόνο σε κρύο φούρνο, κρατήστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή θερμοκρασία και ψήστε αργά το κοτόπουλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τρυφερό, μαλακό κρέας που δεν θα είναι στεγνό.
Μπέικον: Με το μπέικον, και πάλι, λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε λίπος ενός συστατικού. Το μαγείρεμα μεγάλων παρτίδων μπέικον σε ένα ταψί μπορεί να ξεκινήσει σε έναν κρύο φούρνο. Ένας κρύος φούρνος επιτρέπει την αργή απομάκρυνση του λίπους πριν καεί το μπέικον.
Ψητά και μαγειρευτά: Το κρέας και τα λαχανικά επωφελούνται επίσης από το αργό ψήσιμο.
Μαγειρεμένα ζυμαρικά: Μόλις τα μαγειρεμένα ζυμαρικά αναμειχθούν με τη σάλτσα και το τυρί, δεν χρειάζεται να μπουν σε προθερμασμένο φούρνο. Ένα αργό ψήσιμο που ξεκινάει σε κρύο φούρνο ενώνει τις γεύσεις και το τυρί λιώνει αργά.
Πατάτες: Ακριβώς όπως θα ξεκινούσατε τις βραστές πατάτες σε κρύο νερό στην κατσαρόλα, έτσι και στον κρύο φούρνο αχνίζονται σταδιακά από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα να είναι τραγανές και αφράτες εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.
Διαβάστε επίσης
Τι θα συμβεί στο σώμα σου, εαν δεν τρως φρούτα και λαχανικά
Μίνι ανασχηματισμός στην Υγεία – Σαρωτικές αλλαγές – Για ποιους Οργανισμούς «χτυπά η καμπάνα»