Ποιες τροφές πρέπει αποφεύγουμε όταν κάνει πολύ ζέστη

Το καλοκαίρι έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα, είναι καιρός να αλλάξουμε τις τροφές και τις διατροφικιές μας συνήθειες, έτσι ώστε,να κρατήσουμε την ενυδάτωση στον οργανισμό μας σε υψηλά επίπεδα.

Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η ακραία ζέστη στον οργανισμό μας, αναφέρει η διατροφολόγος, Molly Hembree, MS, RD, LD και  προτείνει τροφές, που πρέπει απλώς να αποφύγετε να καταναλώνετε τους ζεστές ημέρες του καλοκαιτιού.  Αυτές οι  τροφές είναι τα πολύ αλμυρά, τα πικάντικα κσι τα ζαχαρούχα.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε το καλοκαίρι

Τροφές, που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια πέψης, πιστεύεται ότι παράγουν περισσότερη θερμότητα στο σώμα. Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε πλούσιες σε εσπεριδοειδή μαρινάδες για το κρέας ώστε να διασπάσετε τη δομή των πρωτεϊνών, να εμποτίσετε τις ίνες και να τις κάνετε πιο εύπεπτες.

Χρειάζονται πολλά διαφορετικά μόρια και ένζυμα για να μετατρέψουν ένα κομμάτι κρέατος σε κάτι που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Όταν το σώμα σας εκτελεί αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί θερμότητα – μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση.

Άλλα τρόφιμα, όπως οι υδατάνθρακες με τη μορφή φρούτων ή ψωμιού, χωνεύονται πιο εύκολα, χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα με θερμογένεση.Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη, το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς όλα αυτά τείνουν να προωθούν την αφυδάτωση.

Σύμφωνα με την Hembree, η κατανάλωση πολλών ζαχαρωδών χυμών δεν βοηθά στην ενυδάτωση. Περιορίστε τις αλμυρές τροφές, καθώς μπορεί να μεταβάλουν την αρτηριακή σας πίεση σε συνδυασμό με την υπερβολική εξωτερική θερμοκρασία. Αποφύγετε επίσης τα πολύ λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι να μη φάτε

Πικάντικα

Από τη μια τα πικάντικα αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν εφίδρωση κι έτσι βοηθούν να απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα, από την άλλη, όμως, η κατανάλωση καψαϊκίνης που βρίσκεται σε καυτερές τροφές συνδέεται με μια μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν, λοιπόν, έξω έχει πολλή ζέστη, είναι λογικό να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε τη θερμοκρασία του σώματός μας χαμηλή. Περιορίστε, λοιπόν, τα καυτερά φαγητά τις μέρες του καύσωνα και σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Διουρητικά

Αυτές τις ημέρες, ο στόχος μας είναι να μείνουμε ενυδατωμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται να αποφύγουμε τροφές που διώχνουν τα υγρά από το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε μακριά από καφέ, αναψυκτικά, τσάι και τροφές όπως σπαράγγια, μάραθο, αγκινάρες και άλλες τροφές που έχουν παρόμοια διουρητική δράση.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δοκιμάστε να επιλέξετε φρέσκα φρούτα από το τοπικό μανάβικο ή το σούπερ μάρκετ. Αν υπάρχει μια τοπική αγορά παραγωγών κοντά, ακόμα καλύτερα, λέει η Hembree.

Τουρσιά

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Τα τουρσιά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε επίσης

10 τρόποι για να κόψετε τον εθισμό στη ζάχαρη

Οι τροφές που αυξάνουν το κίνδυνο για εγκεφαλικό και προβλήματα στη μνήμη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.