Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή, είτε με αρνητικό, είτε με θετικό τρόπο.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μια ορμονική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια μεταβολική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του σώματος με διάφορους τρόπους.
Αφορά τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 ετών, δηλαδή περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας
Ισορροπημένη Διατροφή για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Η διατροφή που περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, σε τέτοιες ποσότητες και αναλογίες ώστε να μας εξασφαλίσει τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου.
Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων: Φρούτα, Λαχανικά, Δημητριακά, Γαλακτοκομικά, Πρωτεΐνες, Λίπη και Έλαια
Επίσης σε μία ισορροπημένη διατροφή τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να είναι περιορισμένα. Τα Επεξεργασμένα Τρόφιμα έχουν υποστεί επεξεργασία όπως: προσθήκη ζάχαρης, προσθήκη συντηρητικών ή διάφορων ουσιών για καλυτέρευση γεύσης ή υφής.
Φυτικές Ίνες
Σε γενικές γραμμές συστήνεται η κατανάλωση περίπου 20-35γρ. φυτινών ινών. Τρόφιμα που περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Γλυκαιμικός Δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα μέτρο της ανταπόκρισης του σακχάρου του αίματος στο σώμα σε ένα συγκεκριμένο τύπο τρόφιμου.
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, το σώμα μας, τους διασπά σε γλυκόζη, η οποία καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος.
Τρόφιμα Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Γλυκαιμικός Δείκτης προσδιορίζει και την ταχύτητα πέψης του τροφίμου από τον οργανισμό.
- Επιλέγουμε αρτοσκευάσματα, δημητριακά πρωινού και ζυμαρικά που είναι ολικής άλεσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
- Διαλέγουμε φρούτα λιγότερο ώριμα, που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα.
- Πάντα συνοδεύουμε το γεύμα μας με λαχανικά, όσο το δυνατόν λιγότερο βρασμένα.
- Τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη είναι ο λιναρόσπορος, τα βατόμουρα, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, οι σπόροι chia.
Όταν η γυναίκα έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση του βάρους 7-10% βελτιώνει τη ρύθμιση του κύκλου καθώς και τα συμπτώματα της ακμής και της υπερτρίχωσης.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, σίγουρα μπορούμε να εστιάσουμε στη ολιστική αλλαγή του τρόπου ζωής με απώτερο σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων.
Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει φανεί χρήσιμη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται μόνο με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού.
Λουκία Δραγανιδάκη
Διαιτολόγος mednutrition.gr
Διαβάστε επίσης
Προσοχή: Χωρίς την έγκριση του ΕΟΦ κυκλοφορεί ενέσιμο διάλυμα λιποδιάλυσης
Οι ελληνικές αλμυρές και γλυκές γεύσεις που ανέβηκαν στην κορυφή του Taste Atlas