Σπανάκι: Η υπερτροφή – δυναμίτης για την υγεία

Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, αλλά και σε πολλές συνταγές. Θρεπτικό, νόστιμο και δυναμωτικό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό βγαίνει νικητής ανάμεσα σε πολλά λαχανικά για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στην υγεία μας και  μπορεί να αποτελέσει ασπίδα σε πολλές νόσους και να σας βοηθήσει, να καλύψετε, τις ανάγκες σας σε ενυδάτωση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το σπανάκι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νερό στην κλίμακα περιεκτικότητας σε νερό, μαζί με το πεπόνι, τις φράουλες και το καρπούζι. Το σπανάκι είναι, επίσης, αρκετά ευπροσάρμοστο για να το προσθέσετε σε διάφορα γεύματα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να το προσθέσετε σε μια σαλάτα, σε ένα σάντουιτς ή να το πασπαλίσετε στο κοτόπουλο με παρμεζάνα. Είναι, επίσης, εύκολο να το προσθέσετε στο smoothie σας με φρούτα, καθώς η γεύση του σπανακιού μπορεί να υπερκαλύπτεται από τη γλυκύτητα των φρούτων.

Το να προσθέσετε το σπανάκι στην καθημερινότητά σας είναι ο τέλειος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε νερό, αλλά έχει και άλλα οφέλη. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι, η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας σπανακιού βοήθησε στην προστασία από βλάβες στο DNA.

Σπανάκι: Πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο

Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες και είναι απαραίτητος για τη σωματική ανάπτυξη, τη νευρολογική ανάπτυξη και την κυτταρική λειτουργία. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, αλλά δεν απορροφάται όλο το ασβέστιο του σπανακιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, μαζί με τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Για να προσλάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από το σπανάκι, πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο αλλά και τον χρόνο μαγειρέματος. Όπως αναφέρει η εγγεγραμένη διαιτολόγος, συγγραφέας διατροφής και ευεξίας, Malina Malkani, με λανθασμένο τρόπο μαγειρέματος μπορεί να χάσει έως και το 90% από τη λουτεΐνη που περιέχει. Έτσι, όσο περισσότερο βράζει το σπανάκι και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος τόσο λιγότερη λουτεΐνη διατηρεί, ενώ το τηγάνισμα αφήνει το σπανάκι με μόλις 40% της αρχικής λουτεΐνης έπειτα από 2 λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Τα χορτοφαγικά εστιατόρια της Ελλάδας – Σε ποια πόλη θα βρείτε τα περισσότερα

Tρως στο γραφείο; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.