Αν ταλαιπωρείστε από ελκώδη κολίτιδα χρειάζονται κάποιες διατροφικές αλλαγές στις τροφές που καταναλώνετε, για να μην δείτε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Εάν γνωρίζετε με βεβαιότητα ποιες τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα, θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε την ασθένεια.
Μια ανασκόπηση έδειξε ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) που είχαν μια διατροφή γεμάτη φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζωικά λίπη, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν τις λιγότερες εξάρσεις και τα καλύτερα αποτελέσματα υγείας.
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνιστούν στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ελκώδη κολίτιδα να περιορίσουν κάποιες τροφές για να μην επιδεινώνονται τα συμπτώματα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα;
Οι δίαιτες εξάλειψης, όπου οι ασθενείς αφαιρούν ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή τους για να δουν εάν τα συμπτώματά τους υποχωρούν, είναι ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό κοινών τροφικών ερεθισμάτων.
Για να ξεκινήσετε καταγράψτε όλα τα τρόφιμα που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα ημερολόγιο μαζί με τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ελκώδη κολίτιδα
Τα γαλακτοκομικά ανήκουν στις τροφές που ενεργοποιούν την ελκώδη κολίτιδα
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό, καθώς και τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Η δυσανεξία στη λακτόζη, σας εμποδίζει να αφομοιώσετε σωστά τη λακτόζη, που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή το λεπτό έντερο δεν διαθέτει το πεπτικό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Ενώ τα γαλακτοκομικά δεν φαίνεται να προκαλούν εξάρσεις, η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος και διάρροια που μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα με UC. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν έχετε UC ή προσθέστε συμπληρώματα λακτάσης για να μειώσετε αυτά τα συμπτώματα εάν έχετε γνωστή ευαισθησία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αφαιρέστε τα ανθυγιεινά λίπη
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, όπως τα υδρογονωμένα έλαια που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τα έλαια από φιστίκια, κανόλα, ηλίανθο, είναι πιο πιθανό να σας ενοχλήσουν. Αντίθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, έχουν χαμηλότερη επίπτωση.
Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κοιλιακό πόνο
Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να προκαλέσουν αέρια ή φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους, οδηγώντας πιθανώς σε αυξημένη κοιλιακή δυσφορία. Πολλά αναψυκτικά ή ανθρακούχα ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης καφεΐνη, η οποία μπορεί να ενοχλήσει το “γαστρεντερικό σύστημα” και να επιδεινώσει τη διάρροια, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Τροφές με γλουτένη
Η ευαισθησία ή η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα μεταξύ των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα. Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν γαστρεντερικά συμπτώματα και ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς ενδείξεις κοιλιοκάκης, η οποία προκαλεί αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης ή στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη. Οι εξετάσεις αίματος, η βιοψία και η ανταπόκρισή σας σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορούν να προσδιορίσουν εάν η κοιλιοκάκη είναι υπεύθυνη για την πρόκληση κοιλιακών συμπτωμάτων όπως κράμπες, διάρροια ή πόνο που μπορεί να θεωρηθούν εσφαλμένα ως συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Εάν έχετε ενεργή κολίτιδα, είναι καλύτερο να τρώτε τροφές που είναι εύπεπτες και δεν ερεθίζουν περαιτέρω την επένδυση του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους καθώς και ωμά λαχανικά. Μόλις επουλωθεί το παχύ έντερο με την κατάλληλη θεραπεία, αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να τρώγονται καλά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί ακόμη και να προσφέρουν προστατευτική δράση όταν δεν είστε σε έξαρση.
Όχι στα πικάντικα
Ένα ζεστό πικάντικο γεύμα μπορεί να στείλει οποιονδήποτε στην τουαλέτα για ανακούφιση έκτακτης ανάγκης.
Κατά τη διάρκεια μιας ενεργής έξαρσης, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα μπαχαρικά εντελώς.
Περιορίστε το μέγεθος του γεύματος
Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να ασκήσει πίεση στο πεπτικό σας σύστημα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Μικρότερα και πιο συχνά γεύματα θα διευκολύνουν το σώμα σας να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να αποτρέψει την κοιλιακή δυσφορία. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε ή έξι μικρότερα γεύματα κάθε δύο ή τρεις ώρες αντί για τρία την ημέρα.
Διαβάστε επίσης
Η αποστροφή της Ειρήνης, η νέα «κόμπλα» με τα εμβόλια και ο φλύαρος Μιχάλης
Ο δάγκειος πυρετός θα «απογειωθεί» στη Νότια Ευρώπη – Προειδοποίηση ΠΟΥ