Το ρόφημα με τζίντζερ θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι αντιφλεγμονώδες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης, να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τα οποίαμε τη σειρά τους, υποστηρίξουν τη διαρκή ενέργεια, μειώνουν την κόπωση και βοηθούν στη συνολική διάθεση και μνήμη.
Η έλλειψη γλυκόζης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αποτελέσματα του τζίντζερ σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή μπορούν να αρχίσουν να βοηθούν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, για ενέργεια με μακρά διάρκεια, διάθεση και ανοσία, αυτό θα πάρει πολύ περισσότερο. Για να το πετύχεις, θα πρέπει να πίνεις καθημερινά ρόφημα πλούσιο σε τζίντζερ, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες υγιεινές δραστηριότητες, λέει η κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Emma Slattery, RD, MD.
Για εσένα που θέλεις να το δοκιμάσεις, καλό είναι το ρόφημα με τζίντζερ που θα λαμβάνεις καθημερινά, να είναι με χαμηλή περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων ή πρόσθετα γλυκαντικά, καθώς αυτά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψη ζάχαρης.
Προστατεύει από ασθένειες
Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώσεις που αποτρέπουν το άγχος και τη βλάβη στο DNA του σώματος. Το ρόφημα πλούσιο σε τζίντερ, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει χρόνιες ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, και ασθένειες των πνευμόνων, καθώς και να προωθήσει την υγιή γήρανση.
Φαίνεται από έρευνες ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει επίσης την ρευματοειδή αρθρίτιδα μειώνοντας τις εκδηλώσεις της νόσου.
Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Το οξειδωτικό στρες και η χρόνια φλεγμονή είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων της νόσου του Αλτσχάιμερ και της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία.
Ορισμένες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και οι βιοδραστικές ενώσεις στο τζίντζερ μπορούν να αναστείλουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που εμφανίζονται στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το τζίντζερ σε ρόφημα, μπορεί να βοηθήσει στην άμεση ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη του 2021 σε υγιείς μεσήλικες γυναίκες, ημερήσιες δόσεις εκχυλίσματος τζίντζερ αποδείχθηκε ότι βελτιώνουν το χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη εργασίας.
Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.
Βοηθά στην ρύθμιση του βάρους
Σε άλλη μελέτη τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμπληρώματα με τζίντζερ μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος, τον λόγο μέσης προς γοφούς (WHR), την γλυκόζη νηστείας και τον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη, αύξηση των επίπεδων HDLχοληστερόλης.
Δεν βρέθηκε καμία επιζήμια επίδραση του τζίντζερ στον δείκτη μάζας σώματος, την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια και την LDL-χοληστερόλη.
Τζίντζερ και παρενέργειες
Το τζίντζερ είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους εφόσον χρησιμοποιείται σε λογικές ποσότητες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ανησυχίες.
«Υψηλότερες δόσεις, όπως αυτές στα συμπληρώματα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας». Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία (αντιπηκτικά όπως βαρφαρίνη, ασπιρίνη και άλλα) πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μια διαχρονική μελέτη ανέφερε ότι σε ασθενείς που έλαβαν βαρφαρίνη, η ταυτόχρονη χρήση τζίντζερ αύξησε τον κίνδυνο. Υπάρχει σύσταση διακοπής χρήσης συμπληρωμάτων προ εγχειρητικά λόγω του πιθανού κινδύνου για αυξημένη αιμορραγία
Μελέτες διερευνούν εάν μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να επηρεάσουν την ινσουλίνη και να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα. Μέχρι όμως να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα τα άτομα με διαβήτη μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικές ποσότητες τζίντζερ στα τρόφιμα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα τζίντζερ μεγάλης δόσης.
Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τα οφέλη, τις ιδιότητες και τις παρενέργειες του τζίντζερ ή οποιοδήποτε άλλο συστατικού τροφίμων και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, ένας διαιτολόγος μπορεί να παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση, εξηγεί η Slattery.
Διαβάστε επίσης
Πέτρες στα νεφρά: Ποια ροφήματα βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού τους