Πιθανότατα όταν ακούτε την λέξη κολλαγόνο, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι το δέρμα σας και η υγιής όψη του. Είναι αλήθεια ότι αυτή η πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην νεανικότητα του δέρματός μας, αλλά παίζει ρόλο και σε πολλές άλλες διαδικασίες.Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη και είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του δέρματός μας σε ποσοστό 75%. Βρίσκεται επίσης στα οστά, τους τένοντες και τους συνδέσμους μας.
Στο σώμα μας υπάρχουν περίπου 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου
Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι ο τύπος I, II και III. Το κολλαγόνο τύπου Ι απαντά στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να σηκώσει το βάρος του σώματος. Το κολλαγόνο τύπου 2 απαντά στους χόνδρους των αρθρώσεων.
Μολονότι όμως είναι τόσο σημαντικό, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδά του. Εν τούτοις, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, ώστε να αυξήσουμε την κατανάλωσή του, λέει η Dr. Elizabeth Bradley, ιατρική διευθύντρια στο Κέντρο Λειτουργικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic.
Όπως εξηγεί, το κολλαγόνο ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, συμβάλλοντας:
- Στην ανάπτυξη ρυτίδων και χαλάρωσης στο δέρμα
- Στην συρρίκνωση και εξασθένηση των μυών
- Στην δυσκαμψία και την μείωση της ευλυγισίας τενόντων και συνδέσμων
- Στην ανάπτυξη πόνου ή οστεοαρθρίτιδας λόγω της φθοράς του αρθρικού χόνδρου
- Σε γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης του εσωτερικού τοιχώματος της πεπτικής οδού
Αν εξαιρέσουμε την ηλικία, η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζουμε έλλειψη σε κολλαγόνο, τονίζει η Dr. Bradley. «Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά», ξεκαθαρίζει. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια τρόφιμα χρειαζόμαστε.
Ζωμός από κόκκαλα
Όπως εξηγεί η Dr. Bradley, ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει το κολλαγόνο από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή τα ψάρια που περιέχει. Όταν βράζουμε τα κόκκαλα δημιουργείται ένα υγρό με έντονο χρώμα που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων πιάτων.
Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα απαιτούν να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το κόκαλα που χρησιμοποιούμε. Τα μοσχαρίσια, λ.χ., κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι εκείνα του κοτόπουλου ή του ψαριού.
Αν φτιάξετε ζωμό, η Dr. Bradley συνιστά να προτιμήσετε κόκκαλα από βιολογικά κρέατα, ώστε να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.
Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές
Για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο, ο οργανισμός συνδυάζει διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Επομένως, για επαρκές κολλαγόνο στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως:
- Άπαχο μοσχάρι
- Κοτόπουλο
- Ψάρια
- Αυγά
- Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί)
- Φασόλια
Για βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για το κολλαγόνο. Να την καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά, όπως:
- Εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη)
- Κόκκινες και πράσινες πιπεριές
- Τομάτες
- Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.)
Διαβάστε επίσης
Αντιβιοτικά στα κοτόπουλα: Πως επηρεάζεται η δική μας υγεία;
Δίαιτα Αυτοάνοσου Πρωτοκόλλου – Τι είναι και πόσο διαρκεί