Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή, αλλά οι κλασικές πηγές της (κρέας, αυγά, ζωικά προϊόντα), δεν είναι απαραίτητα οι μόνοι τρόποι για να απολαύσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης καθημερινά. Η φυτική πρωτεΐνη, είναι ένας όλο και πιο δημοφιλής και εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώνετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Εκτός από τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υπάρχουν φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορείτε να προσθέσετε στα σνακ και τα γεύματά σας για να ενισχύσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης.
Ενώ οι προσωπικές απαιτήσεις πρωτεΐνης του καθενός μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικές, το The Dietary Reference Intake προτείνει την κατανάλωση 46 γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως για τη μέση γυναίκα και 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για τον μέσο άνδρα.
Εάν πεινάτε συχνά, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη. Κάθε ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται πρωτεΐνη, οπότε αν θέλετε να αλλάξετε αυτό που τρώτε ή απλώς να προσθέσετε πρωτεΐνη από άλλες πηγές, σκεφτείτε αυτά τα φρούτα.
Φρούτα πλούσια σε πρωτεΐνη που υποκαθιστούν το κρέας
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. «Το υγιές λίπος και οι φυτικές ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει. «Κορυφαίο το τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και ένα αυγό, για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη».
Γκρέιπφρουτ
Ένα πραγματικά θαυματουργό φρούτο που καίει λίπος, δεν σου δίνει πολλές θερμίδες, έχει πρωτεΐνη και, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Γκουάβα (για την περισσότερη πρωτεΐνη)
Αν μπορέσεις να βρεις αυτό το τροπικό φρούτο, να ξέρεις ότι έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, με 4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Μπορείς να το φας με τη φλούδα αλλά και τους σπόρους του, αν θες να πάρεις όλα τα οφέλη.
Βερίκοκα
Ένα μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχει περίπου 4,9 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας των θρεπτικών συστατικών, λέει η Sandra Arevalo, διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Montefiore Nyack της Νέας Υόρκης.
Τα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Ο καρπός είναι επίσης πλούσιος σε σίδηρο, κάλιο και χαλκό . «Μπορείτε να φάτε τα βερίκοκα ως σνακ, να τα προσθέσετε στα πρωινά σας δημητριακά, να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε στο κουρκούτι ή τα μπισκότα για τηγανίτες σας», λέει η Arevalo. Επειδή τα φρούτα είναι πλούσια σε σίδηρο, η κατανάλωση βερίκοκων μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας.
Γκότζι μπέρι
Τα γκότζι μπέρι, είναι μια πλήρης πρωτεΐνη και προσφέρουν περίπου 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 θερμίδες, η οποία είναι παρόμοια με την ποσότητα που θα βρείτε στη βρώμη. Τα goji berries είναι επίσης μια ισχυρή πηγή βιταμίνης C , φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, λέει η Julia Murray, κλινική διατροφολόγος. «Τα γκότζι μπέρι μπορούν να βρεθούν συχνά στα παντοπωλεία, αλλά σε αποξηραμένη μορφή, οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα σάκχαρα», λέει η Murray.
Ξανθές σταφίδες
Δύο μικρά κουτιά ξανθές σταφίδες περιέχουν περίπου 100 γραμμάρια φρούτου, τα οποία παρέχουν περίπου 5,1 γραμμάρια πρωτεΐνης, λέει η Arevalo. Το φρούτο περιέχει επίσης φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κάλιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. «Αν ψάχνετε για πηγές πρωτεΐνης χωρίς λίπος και χοληστερόλη, αυτό είναι το καλό σνακ», λέει. Μπορείτε να τα προσθέσετε στα πρωινά σας δημητριακά, στο κουρκούτι για μπισκότα, στο γιαούρτι ή σε τηγανίτες, ως επικάλυψη.
Δαμάσκηνα
Εκατό γραμμάρια δαμάσκηνα – περίπου 10 κομμάτια φρούτου – περιέχουν περίπου 3,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας, λέει η Arevalo. «Τα δαμάσκηνα είναι παρόμοια με τα βερίκοκα ως προς το θρεπτικό τους περιεχόμενο, καθώς είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, σίδηρο, κάλιο και χαλκό».
Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Τα δαμάσκηνα είναι καλά απλά ως σνακ από μόνα τους. Ή μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια φρουτοσαλάτα.
Ακτινίδιο
Ένα φλιτζάνι ακτινίδιο παρέχει περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το ακτινίδιο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αναφέρει. «Επιπλέον, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ένζυμα που υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Το ακτινίδιο είναι μια καλή πηγή του φολικού οξέος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς προλαμβάνει τις γενετικές ανωμαλίες».
Το ακτινίδιο περιέχει επίσης μαγνήσιο, το οποίο υποστηρίζει τις λειτουργίες των νεύρων και των μυών.
Διαβάστε επίσης
Ποιες τροφές συστήνουν οι γιατροί, όταν το άγχος χτυπάει κόκκινο
Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατροφής