Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορώ να πίνω καφέ;

-

Για τους περισσότερους ο καφές το πρωί είναι μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες. Η μυρωδιά του καφέ το πρωί μπορεί να μας φτιάξει την ημέρα αλλά και να μας ξυπνήσει.

Ωστόσο για κάποιους η κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως καούρα, παλινδρόμηση και φούσκωμα, ειδικά σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κτλ.

Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στην αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, στα οξέα του καφέ και στο προστιθέμενο λίπος (π.χ. γάλα, σαντιγί). Έτσι αναγκάζονται να περιορίσουν ή και να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους συνήθεια.

Ο καφές έχει και θετικά αλλά και αρνητικά.

Τα θετικά του καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση καφέ έως 400 mg καφεΐνης ανά ημέρα (2-4 φλυτζάνια καφέ) είναι σύμμαχος στην υγεία μας, προλαμβάνοντας και βελτιώνοντας πλήθος ασθενειών.

Αυτό συμβαίνει λόγω των βιοενεργών ουσιών που περιέχει, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης αυξάνει την ροή της σκέψης μας, τη προσοχή μας και εν τέλει την απόδοσή μας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, που όσοι κάνουν πνευματική εργασία και όχι μόνο, χρησιμοποιούν τον καφέ για να λειτουργήσουν καλύτερα.

Τα αρνητικά του καφέ

Παρόλα τα οφέλη η κατανάλωση καφέ, λόγω της καφεΐνης και των οξέων που περιέχει (καφεϊκό οξύ), αυξάνει την ποσότητα του οξέος, που υπάρχει, ήδη, στο στομάχι μας, και διεγείρει τις συσπάσεις στο πεπτικό μας, γεγονός που διευκολύνει την εμφάνιση της παλινδρόμησης και της καούρας στο στομάχι.

Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινόδρομηση, μπορώ να πίνω καφέ;Η υψηλή ποσότητα οξέων, ανάλογα με το είδος του καφέ που καταναλώνουμε, είναι δυνατό να επιταχύνει την πέψη των τροφίμων και να μας οδηγήσει επειγόντως στην τουαλέτα.

«Τελικά μπορούμε να πιούμε έστω λίγο καφέ;», με ρωτούν όσοι πάσχουν από ΓΟΠ  και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η απάντηση δεν είναι απλή, γιατί εξαρτάται από την περίπτωση. Ωστόσο μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες και να δοκιμάσετε.

Tips

Μερικές αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης καφέ μπορεί να σας ανακουφίσουν από αυτά τα συμπτώματα και να σας επιτρέψουν να αποκομίσετε όλα τα οφέλη για την υγεία, που έχει να προσφέρει ο καφές.

  1. Μην πίνετε καφέ με άδειο στομάχι.
  2. Περιορίστε την ποσότητα που πίνετε σε λιγότερο από 3 φλυτζάνια.
  3. Αν προσθέτετε γάλα κρέμας ή σαντιγί, να το αποφύγετε και να επιλέξετε γάλα με χαμηλά λιπαρά. Ή χρησιμοποιήστε φυτικά γάλατα, όπως γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή βρώμης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  4. Χρησιμοποιήστε χάρτινο φίλτρο αντί για μεταλλικό, καθώς το χαρτί παγιδεύει περισσότερα από τα οξέα, που διαφορετικά θα έρρεαν στο φλιτζάνι σας.

Τι καφέ να δοκιμάσετε

Υπάρχουν πολλές επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε οξύ, που μπορείτε να δοκιμάσετε, για να αντιμετωπίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της καούρας, του φουσκώματος κτλ.

Επιλέξτε ποικιλίες καφέ με χαμηλή οξύτητα, όπως Robusta και Liberica, καθώς έχουν χαμηλότερη οξύτητα σε σχέση με την πιο γνωστή ποικιλία, την Arabica.

Προτιμήστε Dark Roast, δηλαδή τους σκούρους καφέδες που έχουν υποστεί μακρύτερη διαδικασία ψησίματος, η οποία διασπά τα οξέα.

Προτιμήστε espresso. H διαδικασία παρασκευής είναι πιο σύντομη για έναν εσπρέσο, γεγονός που μειώνει τα οξέα, που καταλήγουν στο φλυτζάνι σας.

Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινόδρομηση, μπορώ να πίνω καφέ;Cold Brew. Το Cold Brew παρασκευάζεται, όταν ο αλεσμένος καφές βυθίζεται για 12 έως 24 ώρες σε κρύο νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Η μακρά διαδικασία βρασμού σε συνδυασμό με τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του παρασκευάσματος δημιουργεί λιγότερη πικράδα και επομένως λιγότερο οξύ.

Είναι πιθανό κάποια από αυτές τις ποικιλίες καφέ να σας ταιριάζει και να μην κινητοποιεί τα συμπτώματα της ΓΟΠ.

Πάσχω από γαστροοισοφαγική παλινόδρομηση, μπορώ να πίνω καφέ;
Ο κ. Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας

 

Έκτωρ Καππάτος Κουτρούμπας Διατολόγος – Διατροφολόγος

 

 

Διαβάστε επίσης

Η… τσαντίλα του Θεόδωρου, ο «κλειστός» Μιχάλης και o χαμογελαστός Ζαχαρίας

ΕΟΠΥΥ: Τι προβλέπεται για τα άτομα που κάνουν ψυχοθεραπεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.