Χλωροφύλλη: Ελιξίριο υγείας ή νέα μόδα του TikTok;

Ένα από τα τελευταία trends του TikTok μας καλεί να ρίξουμε χλωροφύλλη στο νερό μας και να το πιούμε. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι έχει τρομερά πολλά οφέλη, ανάμεσά τους η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η αποτοξίνωση του αίματος, η αφαίρεση της οσμής από τον ιδρώτα, το ενεργειακό μπουστάρισμα του οργανισμού, ο καθαρισμός των εντέρων και η πρόληψη καρκίνου.

Το “#chlorophyll” έχει πάνω από 550,7 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, με ορισμένα βίντεο σχετικά με τα οφέλη του να έχουν πάνω από 3,4 εκατομμύρια likes μόνο. Και το TikTok δεν είναι η μόνη κοινωνική πλατφόρμα που πιάνει αυτήν την τάση. Σύμφωνα με την Έκθεση Pinterest Predicts 2023, η οποία είναι μια έκθεση που δημοσιεύει η εταιρεία κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας δεδομένα αναζήτησης από τον ιστότοπό της για να προβλέψει τις τάσεις για το επόμενο έτος, οι άνθρωποι δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χλωροφύλλη.

 

@chlorophyllgirl

Chlorophyll water >>>> #snacks #sixnationsrugby #chlorophyll #liquidchlorophyll #skincare #skincarebyhyram

♬ you belong with me – sia

Με βάση τις τάσεις αναζήτησης του ιστότοπου, η αναζήτηση για τα «πλεονεκτήματα της υγρής χλωροφύλλης» αυξάνεται κατά 35%, αναφέρει το eatthis.com.

Τι ακριβώς είναι η χλωροφύλλη

Σύμφωνα με την διατροφολογόγο Lisa Young, PhD, RDN, συγγραφέας του End Full, η χλωροφύλλη βρίσκεται «σε όλους σχεδόν τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς», όπως τα φυτά, τα βακτήρια και τα φύκια. Είναι ένα μόριο, ή ακριβέστερα, μια οικογένεια μορίων που βρίσκονται κυρίως στα φυτά. Σκοπός της είναι να απορροφάει το φως και να χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια ως καύσιμο για τη σημαντικότατη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Η δρ. Ανν Γουίγκμορ, η πρώτη μετά τον Ιπποκράτη που υποστήριξε ότι η τροφή μπορεί να γίνει το φάρμακό μας, περιέγραψε τη χλωροφύλλη ως το πράσινο ελιξίριο της χλόης και των βοτάνων. Κάθε τι φυτικό έχει την τάση να απορροφάει νερό, μέταλλα και αέρια από το έδαφος και τον αέρα. Μέσω της φωτοσύνθεσης τα μετατρέπει σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ενέργεια. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που αποθηκεύονται στα φυτά είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο. Χλωροφύλλη, η τελευταία τάση της υγιεινής διατροφής

 

@chlorophyllgirl

Chlorophyll Giveaway On IG: @ninetysixjewellery honestly changed my skin & I want to help someone else with acne!🌱💦 #chlorophyll #chlorophyllwater

♬ original sound – Risky

Πώς μπορώ να λάβω χλωροφύλλη;

Μπορείτε να πάρετε χλωροφύλλη από φυτά ή συμπληρώματα. Αν και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η χλωροφύλλη μπορεί να μην επιβιώσει στην πέψη για αρκετό χρόνο ώστε να απορροφηθεί. Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης είναι στην πραγματικότητα χλωροφυλλίνη, η οποία περιέχει χαλκό αντί μαγνησίου. Όταν λαμβάνονται δόσεις χλωροφυλλίνης, ο χαλκός μπορεί να ανιχνευθεί στο πλάσμα.  Πράγμα που σημαίνει ότι έχει συμβεί απορρόφηση. Ευτυχώς, έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη χλωροφύλλη.

Η κατανάλωση της υγρής χλωροφύλλης πριν ή μετά από μία προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης που έχει, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία της αποκατάστασης.

Ισχυρό τονωτικό του αίματος

Η υγρή χλωροφύλλη μπορεί να τονώσει το αίμα σας βελτιώνοντας την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια μελέτη, έδειξε ότι το σιταρόχορτο, το οποίο περιέχει περίπου 70% χλωροφύλλη, μείωσε τον αριθμό των μεταγγίσεων αίματος που απαιτούνται σε άτομα με θαλασσαιμία. Ωστόσο, η Trista Best, MPH, RD, LD κλινική διατροφολόγος, πιστεύει ότι τα οφέλη πιθανότατα να προήλθαν από το ίδιο το σιταρόχορτο και όχι από τη χλωροφύλλη.

Αποτοξίνωση

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της χλωροφύλλης και της χλωροφυλλίνης στον καρκίνο. Μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι, ανάλογα με τη δόση, η χλωροφύλλη μείωσε την επίπτωση των όγκων του ήπατος κατά 29 έως 63% και των όγκων του στομάχου κατά 24 έως 45%. ‘Αλλη μελέτη του 2018, αξιολόγησε την επίδραση της χλωροφύλλης στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη χλωροφύλλης από το στόμα καθημερινά μείωσε σημαντικά το μέγεθος του όγκου σε ποντίκια που είχαν μεταμοσχευτεί με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος.

Κι ενώ τα αποτελέσματα των μελετών σε ζώα είναι εξαιρετικά υποσχόμενα, υπήρξαν πρόσφατα δοκιμές και σε ανθρώπους. Μια μικρή μελέτη τεσσάρων εθελοντών διαπίστωσε ότι η χλωροφύλλη μπορεί να περιορίσει την προσλαμβανόμενη αφλατοξίνη. Είναι μια ένωση που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο.

Το εύρημα αυτό συμφωνεί με μια παλιά μελέτη από την Κίνα, όπου η κατανάλωση χλωροφυλλίνης σε κάθε γεύμα οδήγησε σε μείωση 55% στους βιοδείκτες αφλατοξίνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Σήμερα σχεδιάζονται μελέτες για να εξεταστεί πώς μια πλούσια σε χλωροφύλλη δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια τέτοια δίαιτα θα συνεπαγόταν αύξηση της πρόσληψης φυλλωδών λαχανικών (σπανάκι, μαϊντανός).

Απώλεια βάρους

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ισχυρισμούς που σχετίζονται με την υγρή χλωροφύλλη είναι η υποστήριξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, η έρευνα για αυτό το θέμα είναι προς το παρόν πολύ περιορισμένη.

Σε μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν 38 γυναίκες διαπίστωσε ότι εκείνες που έλαβαν ένα συμπλήρωμα χλωροφύλλης, μία φορά την ημέρα είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από μια ομάδα που δεν έλαβε το συμπλήρωμα. Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι το συμπλήρωμα μείωσε τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Η φυσική χλωροφύλλη και η χλωροφυλλίνη είναι γνωστό ότι δεν είναι τοξικές. Υπάρχουν όμως μερικές πιθανές παρενέργειες, που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί. Για παράδειγμα, πεπτικές διαταραχές (διάρροια) αλλά κνησμός ή κάψιμο, όταν εφαρμόζεται τοπικά. Οι ερευνητές δεν έχουν μελετήσει τα αποτελέσματα της λήψης χλωροφύλλης σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, λέει η Young.

Διαβάστε επίσης 

Αντιμετώπισε την τενοντίτιδα μέσω της διατροφής

Διατροφικά tips για να χάσεις βάρος και να έχεις μόνιμα αποτελέσματα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.