Το τυρί είναι ζωντανός οργανισμός και θέλει την ανάλογη φροντίδα. Η διάρκεια ζωής του, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στο ψυγείο τα τυριά, διατηρούνται άνετα, για ένα μικρό διάστημα, η διάρκεια του οποίων εξαρτάται άμεσα από τον τύπο τους.
Τα μαλακά τυριά, που ωριμάζουν χάρη σε μικρο-οργανισμούς από τη φλούδα προς το εσωτερικό, αποκτώντας μια λεπτή, λευκή, βελούδινη φλούδα όπως το Brie και το Camembert, διατηρουνται για μερικές εβδομάδες.
Τα ημίσκληρα τυριά, που δεν έχουν ποτέ μούχλα στο εσωτερικό τους, κι ωριμάζουν από δύο μήνες έως δυο χρόνια, ώστε το ποσοστό υγρασίας τους να μην ξεπερνά το 40-50%, όπως η Gouda, το Edam, το Cantal, η ελβετική Gruyère και το Emmental. Το Cheddar και το κασέρι διατηρούνται από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα, ανάλογα με το τυρί και με το αν είναι ήδη κομμένο ή όχι.
Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές, από το Healthline.com, για το τι πρέπει να προσέξετε και τι πρέπει να αποφύγετε
Δεν σερβίρουμε το τυρί απευθείας από το ψυγείo
Όλα τα είδη τυριών, καλό θα ήταν, να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτον γιατί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τις γεύσεις που βρίσκονται κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας. Δεύτερον, όταν τα τυριά μαλακώνουν, τα λιποδιαλυτά γευστικά τους συστατικά έχουν ευκολότερη πρόσβαση στους γευστικούς μας κάλυκες. Και τρίτον, τα αρώματα γίνονται πιο εκρηκτικά σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να μυρίσουμε και να γευτούμε καλύτερα το τυρί.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα τυριά μας, σκεπασμένα, για 30΄ εκτός ψυγείου, όταν πρόκειται για φρέσκα τυριά, ενώ για όλα τα άλλα θα χρειαστούμε μια ώρα. Ναι, ούτε 10 ούτε 20 λεπτά, αλλά όσο χρειάζεται για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Βέβαια όταν έχουμε τεράστια κομμάτια, τύπου ολόκληρο κεφάλι, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο, εάν όμως έχουμε λεπτές φέτες σίγουρα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος.
Δεν βάζουμε στο ψυγείο τυρί χωρίς περιτύλιγμα
Αφού λοιπόν έχουμε απολαύσει το τυρί μας, σε θερμοκρασία δωματίου και θέλουμε να το βάλουμε πάλι στο ψυγείο, το τυλίγουμε προσεκτικά χωρίς να αφήνουμε κανένα σημείο του εκτεθειμένο. Ένα τυρί χωρίς σωστό περιτύλιγμα, είναι πολύ πιθανό να ξεραθεί, να γίνει σκληρό σαν πέτρα. Επίσης είναι πολύ πιθανό να πάρει μυρωδιές από άλλα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο.
Δεν τυλίγουμε το τυρί με πλαστική μεμβράνη
Το τυρί είναι ζωντανό, ένα τρόφιμο που αναπνέει και χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο θα πάθει «ασφυξία». Γι αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τυλίξουμε με κάποιο πορώδες υλικό, όπως χαρτί περιτυλίγματος, χαρτί για τυρί ή σε πλαστική μεμβράνη που αναπνέει, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τυριά. Ένας άλλος τρόπος είναι να το τυλίξουμε ξανά μέσα στο χαρτί που μας το έβαλαν όταν το αγοράσαμε κι έπειτα να το τυλίξουμε χαλαρά με πλαστική μεμβράνη, έτσι θα μπορεί να αναπνέει και θα διατηρήσει την υγρασία του.
Δεν παραμορφώνουμε τα κομμάτια
Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πως θα πρέπει να κόβουμε τα τυριά μας. Για αρχή, δεν θα πρέπει να τα κόβουμε σε κυβάκια ή να τα έχουμε κόψει ώρες πριν – γιατί έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη εκτεθειμένη επιφάνεια από όπου θα δραπετεύει η υγρασία.
Καθώς το τυρί ωριμάζει, συμβαίνουν αλλαγές. Αυτές οι γευστικές αλλαγές έχουν να κάνουν με το περιβάλλον (περιοχή, υγρασία, πλυσίματα, περιτύλιγμα φύλων ή κεριού, φυσικές ζύμες ή βακτήρια κ.α.), τις πρώτες ύλες (προσθήκη στάχτης ή μούχλας) που παρήγαγαν το τυρί. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα για το τυρί, είναι πως όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν κάτι το οποίο δεν έχει την ίδια γεύση στο εσωτερικό και στις άκρες του. Το κέντρο, σε ένα κεφάλι τυριού, έχει μια πιο συμπυκνωμένη ή κάπως διαφοροποιημένη γεύση, ενώ οι άκρες του είναι πιο ήπιες.
Έτσι όταν κόβουμε τη γωνία, αντί να κόβουμε το κομμάτι μας κατά μήκος, χάνουμε το γευστικό εύρος που ξεκινάει από το κέντρο του κεφαλιού έως την άκρη του.
Δεν αγοράζουμε τριμμένο ή θρυμματισμένο τυρί
Αν ποτέ αφήσουμε τριμμένη παρμεζάνα στο ψυγείο θα διαπιστώσουμε πως έχει μετατραπεί σε μια κερένια, άγευστη μάζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του τυριού παραμένει εκτεθειμένη στον αέρα, τόσο πιο γρήγορα θα χάσει σε γεύση και υφή. Ούτως ή άλλως δεν εξοικονομούμε και τόσο πολύ χρόνο. Καλό θα ήταν να επενδύσουμε σε ένα καλό τρίφτη και ένα καλό κομμάτι ατόφιο τυρί.
Δεν ανακατεύουμε τα τυριά
Αν σερβίρουμε μια ποικιλία τυριών, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να διαθέτουμε διαφορετικό μαχαίρι για κάθε είδος τυριού. Καλό είναι να μην ανακατεύουμε τις γεύσεις κόβοντας με το ίδιο μαχαίρι όλα τα τυριά μας.
Δεν αφήνουμε το τυρί να πάει χαμένο
Αυτός ο κανόνας, έχει να κάνει με απλή κοινή λογική. Αν μας έχουν μείνει κομμάτια τυριών, μετά από πάρτι, πικνίκ ή οτιδήποτε άλλο, τα αξιοποιούμε και αυτά είτε φτιάχνοντας τυρόπιτα ή τάρτα τυριών κ.α.
Διαβάστε επίσης
Δεν θα χάσετε ποτέ βάρος, αν εξακολουθείτε να έχετε αυτές τις 5 συνήθειες
Καιρός για κάστανα – Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και ανεβάζει το σίδηρο