Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος (τραπέζι 6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ.
Οι ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντα, κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την «παρουσία» τους στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο – όπως προκύπτει από στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ) θα στοιχίσει έως και 18,5% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
Πόσο θα κοστίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
«Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020 (σ.σ. είχε στοιχίσει 69,67 – 104,17 ευρώ). Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται «καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά».
Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η σύγκριση με πέρυσι:
Όπως προκύπτει οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ό,τι αφορά τις τιμές καταγράφονται φέτος στα τυποποιημένα μελομακάρονα (+60,9%), στους τυποποιημένους κουραμπιέδες (+52,2%), στο μαρούλι (+46,2%), στα πορτοκάλια (+41,5%) και στη φέτα (+23,8%).
Αντίθετα, χαμηλότερο θα είναι φέτος το κόστος των αναψυκτικών (-27,5%) και του κρασιού (-14,3%).
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται, ότι το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων.
Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.
Μετά την εορταστική περίοδο θα διενεργηθεί έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου».
Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η σύγκριση με πέρυσι:
Κόστος/ μονάδα (ευρώ) Ποσότητα Μεταβολή 2021/2020
Αρνί 8,09 5 κιλά 13,9%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη) 4,15 5 κιλά 15,3%
Γαλοπούλα (νωπή) 6,85 5 κιλά –
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)4,15 5 κιλά 3,8%
Πατάτες 0,70 3 κιλά 7,70%
Ντομάτες 1,69 2 κιλά 16,6%
Μαρούλι 0,57 4 τεμ. 46,2%
Μήλα 1,25 2 κιλά 4,2%
Πορτοκάλια 0,92 2 κιλά 41,5%
Φέτα (σε άλμη). 9,35 1 κιλό 23,8%
Ελαιόλαδο 5,48 1 λίτρο -0,7%
Αναψυκτικά
(1,5 lt) 1,00 2 φιάλες -27,5%
Μπύρες (500 ml) 1,56 5 φιάλες 17,3%
Οίνος (500 ml) 1,43 4 φιάλες -14,3%
Κουραμπιέδες
(τυποποιημένοι) 10,35 1 κιλό 52,2%
Κουραμπιέδες (ζαχαροπ)15,60 1 κιλό 4,00%
Μελομακάρονα
(τυποποιημένα) 9,01 1 κιλό 60,9%
Μελομακάρονα (ζαχαροπ) 15,40 1 κιλό 6,9%
Συνολικό κόστος 82,56 έως 113,90 9,3 % έως 18,5%
Διαβάστε επίσης
Νέα μέτρα στη διασκέδαση για 15 ημέρες μετά τις γιορτές «έδειξε» ο Θάνος Πλεύρης