Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή BMI στα αγγλικά (Body Mass Index), χρησιμοποιείται περισσότερα από 100 χρόνια για να καθορισθεί με επιστημονικό τρόπο αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή ελλιποβαρής.
Ωστόσο, ο ΔΜΣ έχει κάποια σημαντικά ελαττώματα. Για παράδειγμα, δεν μετρά τη συνολική περιεκτικότητα σε λίπος ή άπαχο ιστό (μυς).
Ο ΔΜΣ προέρχεται από έναν απλό μαθηματικό τύπο. Ο Lambert Adolphe Jacques Quetelet, Βέλγος αστρονόμος, μαθηματικός, στατιστικός και κοινωνιολόγος, το επινόησε τη δεκαετία του 1830 .
Στόχος του είναι να εκτιμήσει εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος διαιρώντας το βάρος του σε κιλά (kg) με το ύψος του σε μέτρα (m) στο τετράγωνο.
Ο τύπος του ΔΜΣ
Ο τρέχων υπολογισμός του ΔΜΣ διαιρεί το βάρος ενός ατόμου με το ύψος του στο τετράγωνο:
ΔΜΣ = βάρος (kg) / {ύψος(m) x ύψος(m)}
Σύμφωνα με τα περισσότερα κριτήρια που γίνονται αποδεκτά σε όλο τον κόσμο:
ΔΜΣ 18,49 ή χαμηλότερο σημαίνει ότι ένα άτομο είναι λιποβαρές
ΔΜΣ 18,5-24,99 σημαίνει ότι είναι φυσιολογικού βάρους
ΔΜΣ 25-29,99 σημαίνει ότι είναι υπέρβαρος
ΔΜΣ 30-39,99 ή περισσότερο σημαίνει ότι είναι παχύσαρκος
ΔΜΣ 40 ή περισσότερο σημαίνει ότι είναι νοσηρά παχύσαρκος
Είναι πολύ απλό;
Όταν ο Quetelet επινόησε τον τύπο BMI, δεν υπήρχαν υπολογιστές, αριθμομηχανές ή εφαρμογές στα κινητά, οπότε ανέπτυξε ένα απλό σύστημα.
Τώρα, υποστηρίζουν μερικοί, υπάρχει η τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να είναι πιο ακριβής ο υπολογισμός. Άλλωστε, οι άνθρωποι είναι τρισδιάστατοι, όχι δισδιάστατοι και τα υγιή σώματα αναπτύσσονται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη.
Το 2013, ο Nick Trefethen, μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε μια επιστολή στον The Economist στην οποία αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της τρέχουσας φόρμουλας ΔΜΣ, χαρακτηρίζοντάς την ως «περίεργο μέτρο».
Σύγχυση με τον Δείκτη Μάζας Σώματος
Ο Trefethen υποστήριξε ότι ο τύπος ΔΜΣ οδηγεί σε σύγχυση και παραπληροφόρηση, ειδικά όταν πρόκειται για κοντούς ή ψηλούς ανθρώπους.
Άλλο οι κοντοί, άλλο οι ψηλοί
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κοντοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο αδύνατοι από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, ενώ οι ψηλοί πιστεύουν ότι είναι πιο χοντροί από ότι είναι.
Ο νέος υπολογισμός
Ο Βρετανός επιστήμονας προτείνει μια «νέα αριθμομηχανή ΔΜΣ» που πολλαπλασιάζει το βάρος κατά 1,3 (kg) και διαιρεί το βάρος με το ύψος επί 2,5, αντί για 2.
ΔΜΣ (μετρικός) = 1,3 x βάρος (kg) / ύψος (m) 2,5
Μπορείτε να το δοκιμάσετε εδώ
Ο Trefethen επισημαίνει ότι κάθε υπολογισμός που αποδίδει έναν αριθμό σε ένα άτομο δεν θα είναι τέλειος. Οι άνθρωποι είναι πολύ περίπλοκοι για να περιγραφούν από ένα μόνο σχήμα. Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτός ο νέος υπολογισμός δίνει μια πιο στενή προσέγγιση με την πραγματικότητα του ανθρώπινου σχήματος και μεγέθους.
Μύες ή λίπος;
Ένα πρόβλημα με τον ΔΜΣ είναι ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ μυών και λίπους.
Σκεφτείτε ότι ένα άτομο που δεν ασκείται, έχει ύψος 1,83 μ. και ζυγίζει 92 κιλά. Ο ΔΜΣ είναι 27.
Ένας Ολυμπιακός αθλητής που είναι 1,83 μ. και ζυγίζει 96 κιλά, θα είχε ΔΜΣ 28.
Σύμφωνα με αυτό, ο αθλητής είναι πιο «υπέρβαρος» από το άτομο που δεν ασκείται.
Ωστόσο, οι μύες είναι περίπου 18% πιο πυκνοί από το λίπος, οπότε αυτό σαφώς δεν ισχύει.
Ο Trefethen επισημαίνει ότι εάν οι μύες είναι 18% πιο πυκνοί από το λίπος, ένα άτομο που ασκείται αρκετά για να μετατρέψει το 10% του λίπους του σε μυ, θα αυξήσει τον ΔΜΣ του μόλις κατά 1,8 τοις εκατό. Ο ΔΜΣ δεν αντιπροσωπεύει την αύξηση της φυσικής κατάστασης.
Μερικοί άνθρωποι έχουν προτείνει άλλες επιλογές για να εκτιμήσουν εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο.
Μέτρηση σωματικού λίπους
Μια άλλη επιλογή είναι η μέτρηση του σωματικού λίπους. Άνδρες και γυναίκες χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες λίπους.
Για έναν άνδρα, το 2-5% λίπος είναι απαραίτητο, το 2-24% λίπος θεωρείται υγιές και περισσότερο από το 25% χαρακτηρίζεται ως παχυσαρκία .
Για μια γυναίκα, το 10-13% λίπος είναι απαραίτητο, το 10-31% λίπος είναι υγιές και περισσότερο από 32% χαρακτηρίζεται ως παχυσαρκία.
Η μέτρηση του λίπους δίνει μια πιο ακριβή εικόνα των κινδύνων για την υγεία και την υγεία, αλλά η λήψη ακριβούς μέτρησης δεν είναι εύκολη.
Πηγή: medicalnewstoday.com
Διαβάστε επίσης
Είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και τα λατρεύουμε, τι είναι;
Ποιες τροφές θα σε ωφελήσουν αν έχεις αυτοάνοσο νόσημα
Σε πρώτο πρόσωπο: O συνθέτης Θέμης Καραμουρατίδης συγκλονίζει μιλώντας για την παχυσαρκία