Τα τελευταία χρόνια η μια έρευνα μετά την άλλη ενοχοποιεί το κόκκινο κρέας. Ειδικά μάλιστα την επεξεργασμένη μορφή του, για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και πρόωρο θάνατο.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard ανακάλυψε ότι, αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει 50% πιθανότητες να αποβιώσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, αντικαθιστώντας 1 μερίδα την ημέρα κόκκινου κρέατος με λευκό, οι πιθανότητες μειώνονται στο 42%.
Ακόμα περισσότερο, στο 40%, αν βάλει στη θέση του κόκκινου κρέατος ξηρούς καρπούς.
Ακόμα, μελέτη η οποία σύγκρινε τα αποτελέσματα κατανάλωσης φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης, βρήκε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος, ειδικά του επεξεργασμένου, από φυτικές πηγές πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας.
Σύμφωνα με 22 μελέτες που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η κατανάλωση επεξεργασμένου ή ανεπεξέργαστου κόκκινου κρέατος είναι συσχετισμένη με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Βλέπουμε λοιπόν ότι από τα δυο είδη κρέατος, το κόκκινο κρέας και ακόμα περισσότερο η επεξεργασμένη μορφή του, ευθύνεται για σοβαρά προβλήματα υγείας και επομένως δεν συνιστάται η συχνή κατανάλωσή του.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Σύμφωνα με την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Γεωργία Στυλιανοπούλου, πρώτον να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων του όπως τα αλλαντικά και τα πολύ ψημένα κρέατα
Δεύτερον, να αντικαταστήσουμε την ζωική πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος με το λευκό κρέας των πουλερικών, το αυγό, το ψάρι και τα θαλασσινά
Τρίτον, μπορούμε να πάρουμε εξίσου υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και από σωστό συνδυασμό τροφίμων όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και σιτηρά
Πόσο κρέας να τρώω μέσα στην εβδομάδα;
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι δεν χρειαζόμαστε κρέας κάθε εβδομάδα.
Αν υπάρχει ισορροπία στη διατροφή και δεν λείπουν οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου δεν είναι απαραίτητη η κατανάλωση κρέατος κάθε εβδομάδα. Ακόμα και αν επιλέγουμε να τρώμε όμως χρειάζεται ένα μέτρο, ειδικά στο κόκκινο κρέας.
Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει για ενήλικες:
- 1 μερίδα κόκκινου κρέατος εβδομαδιαίως (πχ: ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα στο μέγεθος μιας παλάμης)
- 1-2 μερίδες λευκό κρέας (πχ: μισό στήθος ή ένα μπούτι κοτόπουλο)
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Γεωργία Στυλιανοπούλου
Διαβάστε επίσης
Λούπινο: Το “κρέας του φτωχού” με τη μεγάλη διατροφική αξία
Είναι βασικά στη μεσογειακή διατροφή και τα λατρεύουμε, τι είναι;