Αυτές οι φυτικές τροφές μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένες φυτικές τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές που παρακολούθησαν πάνω από 63.000 ενήλικες διαπίστωσαν ότι οι υψηλής ποιότητας, ελάχιστα επεξεργασμένες φυτικές τροφές μειώνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αλλά όταν αυτές οι φυτικές τροφές είναι υπερεπεξεργασμένες, το πλεονέκτημα εξαφανίζεται – και μπορεί ακόμη και να γυρίσει μπούμερανγκ. Ορισμένες υπερεπεξεργασμένες φυτικές δίαιτες αύξησαν τον κίνδυνο κατά 40%.

Για να διερευνήσουν πώς η διατροφή σχετίζεται με την καρδιαγγειακή υγεία, επιστήμονες από τα INRAE, Inserm, Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord και Cnam εξέτασαν τρόφιμα που προέρχονται από φυτικές ή ζωικές πηγές. Η αξιολόγησή τους περιελάμβανε τη θρεπτική σύνθεση των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων παραγόντων όπως η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, λιπαρά και αντιοξειδωτικά σε βιταμίνες και μέταλλα, μαζί με το επίπεδο βιομηχανικής επεξεργασίας που εμπλέκεται.

Η μελέτη

Η ομάδα αξιολόγησε δεδομένα από 63.835 ενήλικες που συμμετείχαν στη γαλλική ομάδα NutriNet-Santé, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο “The Lancet”. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 9,1 χρόνια, με ορισμένους να παρακολουθούνται για έως και 15 χρόνια.

Αυτή η λεπτομερής προσέγγιση επέτρεψε στους ερευνητές να ταξινομήσουν τις δίαιτες με βάση το μερίδιο των φυτικών και ζωικών τροφών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τόσο τη θρεπτική ποιότητα όσο και το επίπεδο επεξεργασίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές τροφές υψηλότερης θρεπτικής ποιότητας (χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και με ελάχιστη βιομηχανική επεξεργασία είχαν περίπου 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες θρεπτικές φυτικές τροφές και περισσότερα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, τα άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφών που ήταν θρεπτικά υψηλότερης ποιότητας αλλά εξαιρετικά επεξεργασμένες, συμπεριλαμβανομένων ειδών όπως βιομηχανικά ψωμιά ολικής αλέσεως, σούπες από το κατάστημα, έτοιμα ζυμαρικά ή εμπορικά παρασκευασμένες σαλάτες με ντρέσινγκ, δεν παρουσίασαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα προϊόντα και περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Υπερεπεξεργασμένες φυτικές τροφές και αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Ένας σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος προέκυψε για τους ενήλικες των οποίων η διατροφή κυριαρχούνταν από φυτικά τρόφιμα που ήταν τόσο χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας όσο και εξαιρετικά επεξεργασμένα. Αυτά τα είδη περιλάμβαναν πατατάκια, ζαχαρούχα ποτά φρούτων ή αναψυκτικά από φυτικά εκχυλίσματα, γλυκά ή ζαχαρώδη με βάση τη σοκολάτα, ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού και αλμυρά μπισκότα. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν περίπου 40% υψηλότερος από αυτόν των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα φυτικά τρόφιμα καλής διατροφικής ποιότητας με ελάχιστη ή καθόλου βιομηχανική επεξεργασία.

Πηγή: The Lancet

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Μεθαμφεταμίνη: Η κατάρα που κυνηγά τα πλούσια παιδιά των διάσημων του Χόλιγουντ

Άτμισμα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.