Ξαναζεσταμένο ρύζι: Πότε γίνεται επικίνδυνο για την υγεία και τι πρέπει να προσέχουμε

Το ξαναζεσταμένο ρύζι αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές στην καθημερινή διατροφή, ειδικά σε νοικοκυριά που μαγειρεύουν μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επανέρχεται συχνά το ερώτημα αν η κατανάλωσή του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται επικίνδυνη.

Το βασικό ζήτημα δεν σχετίζεται με το ίδιο το ξαναζέσταμα, αλλά με τον τρόπο που έχει αποθηκευτεί το ρύζι μετά το μαγείρεμα. Το ωμό ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, τα οποία επιβιώνουν ακόμη και μετά το βράσιμο. Αν το ρύζι παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες, τα βακτήρια αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με το ζέσταμα.

«Το πρόβλημα δεν είναι το ξαναζέσταμα καθαυτό, αλλά η κακή ψύξη και αποθήκευση», εξηγεί ο Dr. Donald Schaffner, καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει, αν το ρύζι δεν μπει στο ψυγείο μέσα σε μία έως δύο ώρες από το μαγείρεμα, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Ξαναζεσταμένο ρύζι: Τι μπορεί να προκαλέσει

Η τροφική δηλητηρίαση από Bacillus cereus συνήθως εκδηλώνεται με ναυτία, εμετούς, κοιλιακό πόνο και διάρροια, μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν γρήγορα, ωστόσο σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, μπορεί να είναι πιο έντονα.

Πότε το ξαναζεσταμένο ρύζι θεωρείται ασφαλές

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ρύζι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια αν ψυχθεί γρήγορα, αποθηκευτεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία κάτω των 5°C και ξαναζεσταθεί μόνο μία φορά, μέχρι να αχνίσει σε όλη του την επιφάνεια. Αντίθετα, η παραμονή του εκτός ψυγείου για πολλές ώρες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του βρετανικού NHS και του αμερικανικού FDA, το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να καταναλώνεται εντός 24 ωρών από την αποθήκευσή του στο ψυγείο και να αποφεύγεται το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής τροφίμων αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος και να παραμείνει το ρύζι ένα ασφαλές και θρεπτικό τρόφιμο.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Καύση λίπους και μεταβολισμός: Τι ισχύει για τα μικρά και τα μεγάλα γεύματα

Οστεοπόρωση: Πώς σχετίζεται με το αδυνάτισμα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.