Απλές συνήθειες στην κουζίνα μπορεί να είναι η αιτία για τα ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης και όλοι ξέρουμε ότι όταν τα επίπεδα της LDL, ή «κακής» χοληστερόλης, αυξάνονται πολύ, μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι καθημερινές συνήθειες, από την ποσότητα λαδιού που ρίχνετε μέχρι το πόσο συχνά τηγανίζετε ή παραλείπετε φυτικές ίνες, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη.
7 συνηθισμένα λάθη στην κουζίνα που ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης
1. Χρήση υπερβολικής ποσότητας λαδιού ή βουτύρου
Αν και τα υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, είναι ωφέλιμα με μέτρο, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων και, με την πάροδο του χρόνου, να αυξήσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Το βούτυρο, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , θα πρέπει επίσης να περιορίζεται. Αντί να το ρίχνετε απευθείας από το μπουκάλι, μετρήστε το λάδι σας με ένα κουτάλι ή χρησιμοποιήστε ένα σπρέι.
2. Συχνά τηγανητά φαγητά
Το τηγάνισμα όχι μόνο αυξάνει την περιεκτικότητα σε λιπαρά των τροφών, αλλά παράγει και trans λιπαρά, έναν τύπο λίπους που συνδέεται στενά με καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση τηγανητών τροφών περιστασιακά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα λιπιδίων. Το ψήσιμο στο φούρνο, το τηγάνισμα στον αέρα ή το ψήσιμο στη σχάρα είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.
3. Απουσία συστατικών πλούσιων σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες όχι μόνο διατηρούν το έντερο υγιές, αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση της LDL (κακής χοληστερόλης) στην κυκλοφορία του αίματος. Τρόφιμα όπως η βρώμη, τα φασόλια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μήλα και τα αχλάδια είναι εξαιρετικές επιλογές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 επιπλέον γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις κατά 17%.
4. Υπερβολική χρήση αλατιού και ζάχαρης
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό σας. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού συνδέεται με την υπέρταση, η οποία επιδεινώνει την υγεία της καρδιάς, ενώ η υπερβολική ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων – ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για προβλήματα χοληστερόλης. Κρυμμένη ζ’αχαρη και αλάτι βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως ψωμιά, σούπες ή σάλτσες. Η Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε επιλογές χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο όποτε είναι δυνατόν.
5. Αποθήκευση και ζέσταμα υπολειμμάτων σε ανθυγιεινά λίπη
Το ξαναζέσταμα τροφίμων που αποθηκεύονται μαζί με τα λίπη τους, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξειδωμένων λιπών, τα οποία είναι επιβλαβή για τις αρτηρίες. Όταν τα τρόφιμα κρυώνουν, το λίπος στερεοποιείται και η επανειλημμένη επαναχρησιμοποίηση του ίδιου λαδιού επιδεινώνει την ποιότητά του. Αντ’ αυτού, αποθηκεύστε τα περισσεύματα σε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία και αποφύγετε το ξαναζέσταμα παλιού λαδιού – είναι μια από τις κρυφές αιτίες της υψηλής χοληστερόλης.
6. Υποτίμηση της μερίδας
Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν το μέγεθος των μερίδων, ειδικά όταν τρώνε σπιτικά γεύματα. Οι μεγάλες μερίδες οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα, σερβίροντας πρώτα στον εαυτό σας μέτριες μερίδες και τρώγοντας με σύνεση, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την πρόσληψή σας.
7. Χρησιμοποιείτε επεξεργασμένες σάλτσες και ντρέσινγκ
Αυτά τα πολύχρωμα μπουκάλια με σάλτσες και έτοιμα ντρέσινγκ μπορεί να φαίνονται βολικά. Ωστόσο, συχνά είναι γεμάτα με ανθυγιεινά λίπη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα, ένας συνδυασμός που μπορεί να αυξήσει αθόρυβα τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σας με την πάροδο του χρόνου. Αντ’ αυτού, επιλέξτε σπιτικές εκδόσεις φτιαγμένες με συστατικά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Χρησιμοποιήστε γιαούρτι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και βότανα ως βάση.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Πρώτη επιτυχημένη επέμβαση αλλαγής χρώματος ματιών με τη μέθοδο FLAAK στην Ελλάδα
Οι 14 προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής για τον νεογνικό γενετικό έλεγχο


















