Πώς τα όσπρια γίνονται «υπερτροφή» για την υγεία – Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Τα όσπρια επιστρέφουν δυναμικά, καθώς νέες μελέτες τα κατατάσσουν στις πιο ωφέλιμες ομάδες τροφών για την καρδιά, τον μεταβολισμό και την μακροχρόνια υγεία. Παρά τη συχνά παρεξηγημένη θέση τους στο ελληνικό τραπέζι, οι διεθνείς οργανισμοί τα χαρακτηρίζουν «θεμέλιο φυτικής διατροφής», συστήνοντας κατανάλωση τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Πρόσφατη αναλύση του Journal of Nutrition δείχνει ότι τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Η σύνθεσή τους συμβάλλει στη σταθεροποίηση του σακχάρου αλλά και στη μείωση της LDL χοληστερόλης, κάτι που τα καθιστά βασικό «όπλο» στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, τα όσπρια, αποτελούν μία από τις πιο οικονομικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, την ώρα που το κόστος υγιεινών επιλογών αυξάνεται διεθνώς.

Πιθανοί κίνδυνοι

Δεν λείπουν ωστόσο οι επιφυλάξεις. Ειδικοί στη δημόσια υγεία τονίζουν ότι λανθασμένη προετοιμασία ή ανεπαρκές μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τη διατροφική τους αξία ή να δημιουργήσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες απαιτεί σταδιακή ενσωμάτωση σε όσους δεν έχουν συνηθίσει τη συχνή κατανάλωση. Το αλάτι που προστίθεται στη μαγειρική, αλλά και τα έτοιμα βραστά όσπρια σε συσκευασία, αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα που μπορεί να αλλοιώσει το όφελος, ειδικά για άτομα με υπέρταση.

Ο κλινικός διατροφολόγος δρ. Kevin Whelan, από το King’s College London, εξηγεί, ότι τα όσπρια «συμπεριφέρονται σαν φυσικό ρυθμιστικό του μεταβολισμού». Όπως σημειώνει, «με την τακτική κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων την εβδομάδα, οι δείκτες φλεγμονής μειώνονται με τρόπο συγκρίσιμο με αυτόν που παρατηρούμε σε πληθυσμούς που ακολουθούν παραδοσιακές μεσογειακές δίαιτες». Προσθέτει ακόμη ότι, η ένταξή τους σε σαλάτες, σούπες ή ως βάση για χορτοφαγικά γεύματα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να αυξηθεί το θερμιδικό φορτίο.

Το μέλλον της κατανάλωσης οσπρίων

Παρά τη διαχρονική τους αξία, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα όσπρια θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια διατροφή των επόμενων ετών. Οι τάσεις στη βιώσιμη παραγωγή, η ανάγκη για φυτικές πρωτεΐνες και η αύξηση των χρόνιων νοσημάτων δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ταπεινή φακή και το φασόλι γίνονται ξανά πρωταγωνιστές.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Όσπρια και ξηροί καρποί, πλούσια σε πρωτεΐνη, που «αντικαθιστούν» το κρέας 

Lancet – Η αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, απειλή για τη δημόσια υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.