Αναψυκτικά, αλκοόλ και ενεργειακά ποτά: Οι κρυφοί εχθροί του εγκεφάλου

Ξέρουμε όλοι πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι εξίσου σημαντικό είναι και το τι πίνουμε. Κάποια ροφήματα που μοιάζουν αθώα μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, να επηρεάσουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό ή άνοια.

Η διατροφολόγος Rania Batayneh, MPH, συγγραφέας του bestseller The One One One Diet, εξηγεί πως δεν χρειάζεται να κόψουμε τα πάντα. «Δεν λέω ποτέ στους πελάτες μου ότι υπάρχουν απαγορευμένα ροφήματα. Σημασία έχει η συνήθεια στο χρόνο», σημειώνει. «Ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό δεν είναι πρόβλημα. Η υπερβολική κατανάλωση όμως, ειδικά όταν συνδυάζεται με υπερεπεξεργασμένη διατροφή, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου».

Τα ροφήματα που «γερνούν» τον εγκέφαλο

Αναψυκτικά

Η αίσθηση δροσιάς που προσφέρει ένα παγωμένο αναψυκτικό κρύβει κινδύνους, αν καταναλώνεται συχνά. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ακόμη και δύο κουτάκια την εβδομάδα επηρεάζουν την καρδιακή υγεία, ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητα. Η Batayneh εξηγεί, ότι, η επαναλαμβανόμενη αύξηση σακχάρου και ινσουλίνης προκαλεί φλεγμονή, ενώ μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών με μικρότερο όγκο εγκεφάλου και ασθενέστερη μνήμη. Όταν αυτό συνδυάζεται με φτωχή διατροφή, οι επιπτώσεις ενισχύονται.

Ενεργειακά ποτά

Πολλοί τα πίνουν αντί για καφέ ή ακόμη και για πρωινό, όμως τα ενεργειακά ποτά, σύμφωνα με τη Batayneh, «πλημμυρίζουν τον οργανισμό με διεγερτικά, χωρίς να του δίνουν τη σταθερή ενέργεια που χρειάζεται». Το αποτέλεσμα είναι διακυμάνσεις στο σάκχαρο, απότομη κόπωση και μακροπρόθεσμα, αυξημένο στρες για το νευρικό σύστημα. «Με τον καιρό, αυτό κάνει τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο στη φθορά και στη γνωστική λειτουργία», επισημαίνει.

Αλκοόλ

Σύμφωνα με το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, βαριά κατανάλωση σημαίνει τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άνδρες. «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον όγκο του εγκεφάλου, κυρίως στον ιππόκαμπο, που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση», τονίζει η Batayneh.

Επιπλέον, το αλκοόλ εμποδίζει την απορρόφηση βιταμινών που είναι ζωτικές για την υγεία του εγκεφάλου. Με τα χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης απώλειας μνήμης και γνωστικής έκπτωσης.

Light αναψυκτικά

Πολλοί πιστεύουν πως τα light αναψυκτικά είναι «αθώα», όμως η ειδικός επισημαίνει πως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη ρύθμιση του σακχάρου και τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, δύο παράγοντες άμεσα συνδεδεμένους με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Έρευνες μάλιστα δείχνουν, ότι, η συχνή κατανάλωση diet soda σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας, ιδίως όταν συνδυάζεται με επεξεργασμένη διατροφή.

Καφές με ζάχαρη

Ο καφές από μόνος του περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Όμως τα ροφήματα με σιρόπια, σαντιγί και γεύσεις μετατρέπουν τον καφέ σε επιδόρπιο. «Αυτές οι υπερβολές προκαλούν αιχμές σακχάρου και φλεγμονή, που με τον καιρό φθείρουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ενέργεια», λέει η Batayneh.

Δεν είναι ένα ρόφημα που κάνει τη διαφορά, αλλά η συνήθεια στο χρόνο. «Το κλειδί είναι η ισορροπία», υπογραμμίζει η διατροφολόγος. «Επιλέξτε πιο συχνά νερό, ανθρακούχο νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή σκέτο καφέ. Αυτά είναι τα ροφήματα που στηρίζουν τον εγκέφαλο και τον κρατούν συγκεντρωμένο και ανθεκτικό».

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πάρκινσον: Τι δείχνουν τα έντονα όνειρα για την υγεία του εγκεφάλου

Οι «μαύρες» υπερτροφές που αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.