Σε μια εποχή που ο ρυθμός ζωής είναι πιο απαιτητικός από ποτέ, τα μικρά ενδιάμεσα γεύματα, γνωστά ως σνακ, αποτελούν σωσίβιο για όσους θέλουν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, γεμάτοι ενέργεια και χωρίς υπογλυκαιμικά επεισόδια. Το ζητούμενο όμως είναι ένα. Να είναι υγιεινά, να έχουν λίγες θερμίδες και να μας κρατούν χορτάτους για ώρες. Οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως το «μυστικό» βρίσκεται στον σωστό συνδυασμό πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών.
Τα σνακ με υψηλό δείκτη κορεσμού βοηθούν τον οργανισμό να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, περιορίζοντας τα τσιμπολογήματα που οδηγούν σε περιττές θερμίδες. Έτσι, αντί για επεξεργασμένα μπισκότα ή μπάρες με ζάχαρη, προτείνεται η επιλογή τροφών φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.
Έξυπνες επιλογές σνακ
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά σνακ είναι ο συνδυασμός γιαουρτιού με λίγους ξηρούς καρπούς ή φρέσκα φρούτα. Το γιαούρτι παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ οι ξηροί καρποί προσφέρουν μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού.
Άλλη ιδανική επιλογή είναι τα βραστά αυγά, που αποτελούν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστες θερμίδες. Επίσης, τα λαχανικά όπως τα καρότα, τα αγγουράκια ή οι πιπεριές με λίγη χούμους αποτελούν έναν τέλειο, φυτικό συνδυασμό με πλούτο φυτικών ινών και πρωτεΐνης.
Για όσους αναζητούν κάτι πιο τραγανό, το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, ή οι ρυζογκοφρέτες με λίγο φυστικοβούτυρο, μπορούν να αποτελέσουν έξυπνες εναλλακτικές.
Όπως εξηγεί η Kim Larson, RDN, διατροφολόγος και σύμβουλος ευεξίας, «η αίσθηση κορεσμού δεν σχετίζεται μόνο με τις θερμίδες αλλά και με το είδος των μακροθρεπτικών συστατικών που καταναλώνουμε. Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες ενεργοποιούν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που ειδοποιούν ότι έχουμε χορτάσει. Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη δημιουργούν προσωρινό κορεσμό, ακολουθούμενο από πτώση ενέργειας».
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Τα κορυφαία σνακ για δίαιτα – Προσφέρουν ενέργεια και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό